-
Problem z ostroscia 40d
Witam, niedawno zakupilem 40d, niestety mam problem z ostroscia i nie wiem gdzie wina lezy, zdjecia robione 50/1,8 ( portrety ), jezeli wykonuje je 450d zdjecia wychodza o niebo lepiej niz na 40d, na 40d wychodzi jakby mydlo. W czym moze tkwic problem? aparat zabrudzony czy uszkodzony ?
-
Odp: Problem z ostroscia 40d
Mogą być zabrudzone czujniki AF w aparacie, może być źle wyjustowana matryca i powodować front/back focus. To wszystko przy założeniu, że obiektyw jest ok I że 450D jest ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Mogą być zabrudzone czujniki AF w aparacie, może być źle wyjustowana matryca i powodować front/back focus. To wszystko przy założeniu, że obiektyw jest ok I że 450D jest ok.
50 1.8 II nie jest ok :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
50 1.8 II nie jest ok :mrgreen:
50 f1,8 takumara - dokładniej
tylko patrzac na rawy to czasy mam 1/30 1/100 1/25 iso jakie uzywam 100-250 ( fotki robie w pomieszczeniach ) moze tu robie jakiś błąd ?
-
Sprawdź na live view Canon EOS 40D Live View Demonstration - Video Dailymotion ze statywem.
BTW - jedna z zasad fotografowania mówi, że przy fotografowaniu z ręki czas naświetlania powinien być równy lub krótszy niż odwrotność ogniskowej. Ponieważ wspomniana zasada odnosi się do aparatów FF, a wynika ona z kąta widzenia a nie ogniskowej, to stosując ją do aparatów o mniejszej matrycy należy mówić o ekwiwalencie ogniskowej. Czyli w przypadku obiektywu 50 mm na APS-C należy ustawić czas nie 1/50 s ale x1,6 czyli 1/80 s. Tyle teoria :) ale wyjaśnia dlaczego fotografując APS-C szkłem 50 mm z czasami dłuższymi niż 1/80 s możesz mieć poruszone/nieostre zdjęcia :)
-
albo źle ustawiłeś ostrość, albo poruszyłeś - obie opcje równie prawdopodobne, bo manual i czasy za długie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
albo źle ustawiłeś ostrość, albo poruszyłeś - obie opcje równie prawdopodobne, bo manual i czasy za długie.
cieżko sie dzieci fotografuje bo ciagle uciekaja, ale nawet jak zonka pozuje to wychodza mi mydło ( zamazane kontury twarzy ), tylko czasy tez na fotkach dziwne nawet 1/15 - 1/20 widze niektore jak przegladam rawy, sprubuje ustawic czas na sztywno 1/80 i nadrabiac to ISO
jezeli uzywam ogniskowej 55 x 1,6 wychodzi 88 czyli czas 1/88 lecz takiego nie ma wiec przyjmuje 1/100 no i ekspozycje nadrabiam tylko ISO
-
zrób to co pisał candar, postaw gdzieś stabilnie aparat włącz LV daj powiększenie - ustaw ostrość i zrób fotę :o mydła raczej na pewno nie będzie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
zrób to co pisał candar, postaw gdzieś stabilnie aparat włącz LV daj powiększenie - ustaw ostrość i zrób fotę :o mydła raczej na pewno nie będzie
czyli mam poruszane zdjecia poprzez nie profesjonalny dobór czasu :D
-
raczej tak, ustaw sobie dla pewności te 1/100 a jak masz dobre światło to i czasy będą krótsze i na pewno będzie więcej dobrych zdjęć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
raczej tak, ustaw sobie dla pewności te 1/100 a jak masz dobre światło to i czasy będą krótsze i na pewno będzie więcej dobrych zdjęć
dziekuje za odpowiedz, biore sie do testów, jak to mówią na błedach sie uczy :)
PS: jak pozbyc sie paprochów na matówce ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jokozzz
dziekuje za odpowiedz, biore sie do testów, jak to mówią na błedach sie uczy :)
;) dokładnie ;) na LV ze statywem będziesz miał pewność co jest przyczyną nieostrych zdjęć - MZ za długi czas (ale to już wiesz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jokozzz
nie ruszać samemu, bo można sobie pogorszyć wdmuchując paprochy głębiej (pod matówkę, albo na matrycę), lub co gorsza porysować/uszkodzić matówkę końcówką dmuchawki (o tym, że można przy okazji "narozrabiać" na powierzchni lusterka też nie muszę chyba pisać :) jeśli nigdy nie wymieniałeś samemu matówki w lustrzance to nie próbuj - za wiele rzeczy może pójść nie tak jak powinno :) serio!
nie mają znaczenia dla jakości zdjęć ;) a druga sprawa to skąd jesteś pewien, że paprochy są na matówce a nie między matówką a pryzmatem ? https://www.youtube.com/watch?v=szFOsQ4pGWo
-
Panie czas do ludzi biegających 1/200 minimum ustawiaj
-
To narazie to zostawie chociaz wkurzajace te kropki :(
PS: opinia na temat SIGMA 100-300 DL ? cos to warte jako pierwszy zoom
-
Sigma: jest bardzo duża szansa, że ma starą wersję komunikacji body-obiektyw, i będziesz mógł robić tylko przy całkiem otwartej przysłonie, sugestia: poszukaj czegoś innego, jeśli nie musi być 300 to np. Canon EF 70-210/3.5-4.5 USM albo Canon EF-S 55-250 IS
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Sigma: jest bardzo duża szansa, że ma starą wersję komunikacji body-obiektyw, i będziesz mógł robić tylko przy całkiem otwartej przysłonie, sugestia: poszukaj czegoś innego, jeśli nie musi być 300 to np. Canon EF 70-210/3.5-4.5 USM albo Canon EF-S 55-250 IS
ok wiec nie zawracam sobie ta sigma glowy chociaz cena dobra bo tylko 150zl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jokozzz
Przedmuchać gruszką. Jeśli nie pomoże to zostawić i się przyzwyczaić. Jeśli mocno przeszkadza to wymienić na nową.
-
Niestety poprochy są na lustrze :( i jakby lustro ma taką mgielke na sobie nie wiem czy to normalne ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jokozzz
Niestety poprochy są na lustrze i jakby lustro ma taką mgielke na sobie nie wiem czy to normalne ...
Normalne. Lustro też można przedmuchać gruszką. Paprochy na lustrze nie powinny być widziane w wizjerze.
-
Dla pewności użyj czystej gruszki i wydmuchaj komorę.
Może faktycznie jakieś paprochy się tam dostały.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jokozzz
Nie dotykać, zostawić - niech sobie tam spokojnie żyją.
-
Jak prawidłowo powinnem miec ustawione opcje C.Fn 1 do C.Fn 4 bo skasowalem przypadkow nastawy funkcji C.Fn :(
-
To są nastawy indywidualne więc każda opcja jest prawidłowa. Wybór zależy tylko od twoich preferencji. A konsekwencją wyboru będzie odpowiednie zachowanie aparatu :D
-
Odszumianie wlaczone czy nie ? :)
-
Niech mnie mądrzejsi poprawią, ale jeśli fotografujesz w RAWach to nie ma znaczenia a jeśli do jpg to pewnie warto włączyć, musiał byś ocenić czy podobają ci się zdjęcia z włączonym. Sam mam 40D i powiem Ci, że nawet nie wiem czy mam to odszumianie włączone czy wyłączone bo i tak robie tylko RAWy i martwię się odszumianiem przy wołaniu zdjęć dopiero
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Niech mnie mądrzejsi poprawią, ale jeśli fotografujesz w RAWach to nie ma znaczenia a jeśli do jpg to pewnie warto włączyć, musiał byś ocenić czy podobają ci się zdjęcia z włączonym. Sam mam 40D i powiem Ci, że nawet nie wiem czy mam to odszumianie włączone czy wyłączone bo i tak robie tylko RAWy i martwię się odszumianiem przy wołaniu zdjęć dopiero
Która opcja w lightroom to odszumianie? :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Yyy, Redukcja szumu :D
hahaha jakbym wiedzial gdzie to bo po angielsku mam :P
-
Proszę
Tylko ustawienia sam dobierz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Skad masz ten wycinek jakis interesujacy poradnik ? :)
-
pierwszy obrazek z grafik google po wpisaniu lightroom niose reduction :D
-
Jokozzz najwyższa pora użyć googli, wysilić się i czegoś poszukać.
Ja wiem, że najwygodniej na forum, ale imo już trochę przesadzasz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Jokozzz najwyższa pora użyć googli, wysilić się i czegoś poszukać.
Ja wiem, że najwygodniej na forum, ale imo już trochę przesadzasz
ok sorry :)
Testowałem na liveview i rzeczywiscie wychodza ostre :) Czyli ja cos nie tak robiłem .
http://zapodaj.net/fbdb293484074.jpg.html