Prawda czy fake ?
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art Appears
Wersja do druku
Prawda czy fake ?
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art Appears
czyżbym miał kupic pierwsza w życiu sigmę?
tylko czy 1/10 trafionych fotek bedzie wystarczająca...:mrgreen:
Oczywiście, że prawda. Jest już oficjalnie.
Taki obiektyw w momencie checi zakupu 24 1,4.... . Cichy czekam na Twój test!
Jestem w szoku, ciekawe jak będzie z jakością obrazka...
No i szkoda braku możliwości używania tradycyjnych filtrów.
Cena też mnie zaskoczyła, bo sugerowana ok. 3700 to jest... niewiele delikatnie mówiąc.
Czegoś takiego jeszcze nie było. Szykuje się prawdziwy killer na nocne landszafty!
Było, tylko teraz muszą zmienić opis na leicastore przy 21/1.4 :)
Ja nie wiem, czy przy tej szerokości oraz jasności, super hiper celnośc AF będzie takim priorytetem. Kurde a tak się zarzekałem, że już nigdy więcej Sigmy...po perypetiach z 18-35 1.8
I dalej będę czekał na nie-aż-tak-jasną stałkę 20mm dobrej klasy. Jest to imho po szerokiej stronie ogniskowa idealna dla tych, którzy większość zdjęć robią 35mm. Ta wg plotek ma być niezwykle tania jak na połączenie 1.4 z 20mm, ale nadal to dużo kasy. Niemniej do szerokiej reporterki ta Sigma mistrzostwo świata.
to nie plotki - oficjalna cena to 3690 zł
ja jednak chcialbym wk oncu sensownie pracujacy AF ;/ poczekam i zobacze jak wypada bo szklo zapowiada sie conajmniej na takie ktore wrzucilbym do plecaka :D
Pozamiatali. Moje szerokie uzupełnienie 35mm to właśnie C 20 2.8. Chętnie zmienię na lepsze światło :D
Rzeczywiście już jest oficjalnie:
Sigma 20 mm f/1.4 DG HSM ART - jasny i ostry szeroki kąt dołącza do profesjonalnej linii producenta - Fotopolis
Może być ciekawie... ja czekam aż zrobię jakiś specjalistyczny obiektyw czyli Shift o ogniskowej 17mm nie kosztującego 8 tysięcy :D
prawie kilogram wagi robi wrażenie,
MTF rewelacyjne nie są ale nic dziwnego, taka kombinacja ogniskowej i światła jest trudna zrobienia, w rogach na pewno ostro nie będzie
trzeba jednak będzie przemyśleć stan posiadania szklarni i zrezygnować z 24 i 50 na rzecz 20 i 35 (ale tak lubię 50 na ff :( )
20-35-85 :d
No chyba nie chcesz powiedzieć że ogniskowa którą lubisz zależy od obiektywów dostępnych na rynku :D
Mogliby zrobić przy okazji wersję Contemporary czy jak to sam nazywają. Lżejszą, ciemniejszą, ale z gwintem na filtry. Ja już swoją 35A uważam za za ciężką...
Z drugiej strony kusi 1,4...
takie szkło już jest: Sigma 20 mm f/1.8 EX DG Aspherical RF - Optyczne.pl
Tą Sigmę*20 1.8 pożyczyłem raz od kamerzysty i uświadomiłem sobie,że muszę to mieć. Kupiłem...okazała się totalna klapa z samego pleneru przywiozłem 1/2 nie trafionych nim zdjęć. Repo to samo. Okazało się,że kamerzysta miał "nowszą" wersję tego szkła, a przez nie wiedzę kupiłem pierwszą*jaka wyszła. W każdym razie szkło jak trafiło (co się zdarzało) to WOW :D Zadowoliłem się C20 2.8, ale teraz liczę na przygodę z S20 1.4 :mrgreen:
Miałem 20/1,8. Szczerze odradzam. Ta Sigma przelała czarę mej goryczy dotyczącej produktów Sigm. Chciałbym odbudować to zaufanie ale się boję :)
Miales szklo z poprzedniej epoki.
Brawo Sigma! :D
Jak tak dalej pójdzie, to może doczekamy się Sigmy 16/2.0 Art, albo Sigmy 135/1.4 Art :mrgreen:
Jak się okazuje to drugie nie jest wcale takie niemożliwe do zrobienia tylko w mało sensownych gabarytach :
Mitakon 135mm f/1.4 lens to be announced soon | Photo Rumors
Ciekawe czemu nie piszą o zastosowaniu w reportażu. Przecież ta ogniskowa i światło jest do tego wymarzona. Czyżby już na starcie przyznali się do problemów z AF?
Nie, na starcie zaczynają się wróżby o słabym AF :)
Ja tam nie narzekałem na AF w Sigmie 35/1.4 ART, i teraz nie narzekam na AF w Sigmie 24-35/2.0 ART
Tak, ale łatka o słabym AF chyba już będzie przypięta do sigmy na wieki wieków ;) I za każdym razem znajdą się takie komentarze. Aczkolwiek oczywiście wiem, że były w historii ku temu powody.
W każdym razie ja również na AF swojej 35tki f/1.4 art nie narzekam :)
Mam 35A i AF w trudnych warunkach znacznie ustępuje L. 24A jest podobno gorszy od 35, ale nie miałem okazji sprawdzić.
Mam nadzieję, że 20A pożywienie zaskoczy. Swoją drogą co oni rozumieją przez "snapshot photography "? Tak określili przeznaczenie obiektywu.
Której L konkretnie?
Gorszy, lepszy, ustępuje.. bla bla bla - piszesz samymi ogólnikami na podstawie domysłów.
Później ludzie którzy dopiero zaczynają zabawę w fotografię czytają takie rewelacje i odejmują sobie z ust, żeby oszczędzić na zakup eLek, mimo iż coraz mniej jest tych "wyjątkowych" eLek :)
Uprasza się o merytoryczne wpisy, najlepiej poparte przykładami zdjęciowymi.
Ja za niedługo będę miał co nie co obrobionego materiału z Sigmy 24-35/2.0 ART, żeby poprzeć moje odczucia co do pracy tym szkłem konkretnymi fotkami.
Podobnie z resztą, jak to robiłem w wątku o Sigmie 35/1.4 ART.
Wkleiłem linki do zdjęć, które czarno na białym pokazywały jaki power ma ten obiektyw i w jak słabych warunkach AF trafia bezbłędnie.
Po moich przykładach w wątku zapadła grobowa cisza odnośnie jakości obrazka czy kwestii AF.
Zakładam, że podobnie będzie w wątku o Sigmie 24-35/2.0 ART.
Natomiast intuicja mi podpowiada, że tytułowa Sigma 20/1.4 ART będzie takim samym kocurem jak wszystkie stałki Sigmy z serii ART ;)
35L to chyba logiczne. Testowałem oba w praktyce i o ile wolę obrazek z Sigmy tak AF pewniejszy ma L. Kupiłem 35A i z początku chciałem nią prasnąć o ziemię. Dopiero kalibracja usb dockiem zrobiła to szkło używalne, al;e tylko z jednym body bo już na drugim wymaga zupełnie innej kalibracji...
Skoro przy tych samych testach (m.in. optyczne bo oni przynajmniej testują na Canonach) 24A wypadł gorzej od 35A to chyba mogę wyciągać wnioski.
Fajnie, że trafiły Ci się dobre egzemplarze, ale to niestety nie jest reguła. Bardzo jestem ciekawy 24-35A, chętnie przetestuję jak tylko nadarzy się okazja.
Dywagujemy o szkle, którego jeszcze nie ma, bardziej merytorycznie już się nie da. Mogę dogrzebać się do trafionych zdjęć z Sigmy i je tu wstawić tylko po co? Nietrafione tez się znajdę bo jeszcze sporo materiału mam do obrobienia.
Pozostaje poczekać i przetestować samemu.
nie wiem co robić, ale chyba postanowiłem , funduszy zawsze brakuje, dlatego sprzedaje 24-70 2,8 L i dokładam zimą do 20 1.4 sigmy, w tym sezonie ślubnym pracowałem głównie 35art i jestem bardzo zadowolony z mojego egzemplarza, bez żadnego tam przebierania kalibracji, pieknie rysuje ,ma super kolory , dobra prace pod światło, super rozdzielczosć, i chce teraz pracowac na samych stałkach , sprzedam jeszcze chyba 70-200 na rzecz 85 chyba też sigmy:) a co! moja prośba i pytanie jest do was : jakiś tani zoom do packshotów bede potrzebował w studio , tam pracuje na przysłonach 9-11 to czy CANON EF 28-80/ 3,5-5,6 sie sprawdzi?
mialem tego 24-85 usm pod 5d (srebrny xD) dobry obiektyw. Sprzedalem za 400zl chyba.
Najslabszy byl na 85mm ale ogolnie akceptowalnie w calym zakresie.
Optyczne.pl już ją testuje:
Sigma A 20 mm f/1.4 DG HSM - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl
Czemu nie dali rowów? Z tym wyostrzaniem na 0 to wygląda słabo nawet na f8.
Przecież oni nigdy nie dają rawów. "Bo nie".
Nigdy wcześniej nie śledziłem tego typu stron. Swoją drogą to chyba jedyne sample dostępne w sieci.
Jest już test optyczne.pl:
Test Sigma A 20 mm f/1.4 DG HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
Wg tego testu ta sigma to rewelacja.
Ciekawe jak się będzie sprawdzać w praktyce.
Jest test na optycznych:
Test Sigma A 20 mm f/1.4 DG HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
Krótko pisząc: obiektyw po prostu na wypasie :mrgreen:
--- Kolejny post ---
O, Sunders mnie uprzedził ;)
Nie dogodzisz.. :)
Polak zawsze znajdzie powód do marudzenia :mrgreen:
No co zrobić ;)
Nie ja publikowałem wykresy dla 10 lpmm i 30 lpmm tylko sama Sigma. Zrobiła to jak sądzę uczciwie prezentując graniczne możliwości obiektywu wynikające z jego konstrukcji. Jestem zwolennikiem tego typu wykresów i praktycznie nigdy się na nich nie zawiodłem czy to publikował Canon czy Sigma czy Nikon czy Zeiss.
Testy na lensrentals zrobione w tej samej formule w zasadzie potwierdzają to co deklarują producenci.
Uważam natomiast, że testy MTF50 nie prezentują żadnej "rzeczywistości fotograficznej" tylko są łatwe w sensie technicznym. A jak dodatkowo prezentują wyniki przekraczające deklarowane przez producenta możliwości obiektywu to mnie to co najmniej zdumiewa.
Powiedzcie, co się stało w ciągu ostatnich trzech lat w Sigmie? Ich seria obiektywów ART to jest przecież mistrzostwo optyczne. Cena znośna, jakość optyki i budowy wyśmienita. Jak oni to dają radę robić za takie pieniądze? Czemu nie robią takich szkieł Canon i Nikon? Wiem, że na AF w Sigmie są narzekania, ale to pewnie w związku z reverse engineeringiem, na jakim jest on oparty. Ale optyka jest nie z tej ziemi.
Canona nic nie sprowokuje bo ma masę zagorzałych zwolenników co na tym forum widać szczególnie. Zachowują się jak monopolista chociaż jakiś czas temu przestali nim być. Obudzą się kiedy będzie za późno i skończą tak jak z systemem Eos M.
chyba ostatnio zapowiedzieli 70-200/2.8 Sport?
kurde no i wychodzi na to ze z AF znowu beda jaja w zaleznosci od puszki ehhh, bedzie trzeba zamowic przez neta i na szybkosci przestrzelic kilka setek....