-
Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.
Dzień Dobry!
Jako, iż jestem nowy na forum chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów!
Prowadzę bloga o tematyce zegarkowej. Noszę się z zakupem jakiegoś aparatu, którym mógłbym robić zdjęcia z dużych odległości (trochę ponad metr). Spowodowane jest to tym, że zegarki mają wiele błyszczących powierzchni, przez co widać na nich przedmioty będące w niewielkiej odległości od zegarka. Mój budżet to 800 zł, nie więcej.
Zasięgnąłem trochę wiedzy od kochanego wujka Google i przeczytałem, że do takich celów nadawały by się aparaty marki Fujifilm z serii HS. Jednak nie jestem do końca przekonany, ponieważ mają one ponad trzydziestokrotne przybliżenie, a mi wystarczy zaledwie 10-20 krotne. W związku z tym mam pytanie: Który kompakt miałby w tym przedziale cenowym najlepszą jakość zdjęć?
Zastanawiałem się również nad kupnem taniej lustrzanki pokroju Nikon D3100 + dokupienia soczewki Raynox, jednak nie jestem pewien, czy do moich celów byłby to dobry zestaw.
Poniżej przedstawiam jak wyglądałoby moje studio, proszę również o sprawdzenie, czy dobrze to sobie wykombinowałem:
-
Odp: Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.
Kup kompakt sprawdzi się swietnie do fotografii produktowej, olej dslr i rynoxa , nie przejmuje się tak bardzo nad sprzętem a bardizej nad obróbką, polecam obejrzec filmik z linku poniżej otworzyć ci to trochę oczy na to że najwięcej pracy jest w postprodukcji a baze możęsz fotografować czymkolwiek z trybem M
https://www.youtube.com/watch?v=GblMRN039K0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Kup kompakt sprawdzi się swietnie do fotografii produktowej, olej dslr i rynoxa , nie przejmuje się tak bardzo nad sprzętem a bardizej nad obróbką, polecam obejrzec filmik z linku poniżej otworzyć ci to trochę oczy na to że najwięcej pracy jest w postprodukcji a baze możęsz fotografować czymkolwiek z trybem M
https://www.youtube.com/watch?v=GblMRN039K0
Tylko, że to cokolwiek, musi mieć dobrego zoom'a, żebym nie odbijał się obiektyw itp.
Zastanawiam się nad PANASONIC LUMIX DMC-TZ55. Dobry wybór?
-
Canon 600d plus ef-s60mm f2.8 macro. CPL tez sie przyda wiec polar hoyii (czy tak sie to pisze ? :)).
Na forum rolexa (uk) jeden typ podobnym zestawem niezle foty cyka.
-
-
RAWy by się przydały, a to co podajesz chyba rawów nie ma
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
RAWy by się przydały, a to co podajesz chyba rawów nie ma
To w takim razie, do wymagan aparatu dodaje mozliwosc zapisu w RAW.
Jakieś propozycje?
-
panasonic lx3 albo jakiś canon g9 lub coś ogólnie coś z serii G to wtedy Ci starczy na resztę bajerów
-
Panasonic lx3 nie mieści się w budżecie, a Canon ma za małego zooma!
Znalazłem takie dwa spełniające kryteria: Canon SX610HS, SONY DSC-H300, dobre to to?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
Panasonic lx3 nie mieści się w budżecie, a Canon ma za małego zooma!
Znalazłem takie dwa spełniające kryteria: Canon SX610HS, SONY DSC-H300, dobre to to?
ale po co ci duzy zoom :) przeicez z coraz większym zoomem masz coraz mniejszą głębię ostrosci? wybierz cos co ma max 3-5 zoomu czyli standard a aparat ustaw delikatnie pod kątem żeby nie odbijał ci się obiektyw w szkiełku, pracuj na warstwach jak na filmie i masz ładne zdjęcia produktowe ;)
-
Chcę robić zdjęcia na wprost ;)
--- Kolejny post ---
Przemyślałem to, może jednak jakąś tanią lustrzankę, a później jak kasa pozwoli dokupię dobry obiektyw?
http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanki-110621?buyNew=1&offerTypeBuyNow=1&price_to=1000&or der=p&buyUsed=1&p=4 Doradzisz coś?
-
Dobry obiektyw do produktu na lustro to TS a te są w cholerę drogie.
Kup kompakta jak Ci radzą. Nie musisz włazić obiektywem w zegarek, ale też nie potrzebujesz fotografować go z odległości 10 metrów, żeby było dobrze. Tak jak kolega na początku powiedział, sedno dobrej foty produktowej to postprodukcja. Ty nie potrzebujesz nie wiadomo jakiej bazy, bo w produkcie nie jest potrzebna Ci olbrzymia rozpiętość tonalna, nie będziesz wyciągał nie wiadomo ile z cienia etc. Jak dobrze naświetlisz klatki to i rawa nawet nie potrzebujesz. Jak kupisz sobie lustro to będziesz płakał i psioczył, bo fotki Ci będą wychodzić gorsze niż z telefonu.
Zrobiłam test. Zdjęcie małpą g15 zegarka z pół metra i nic mi się w nim nie odbija. Nie musisz ustawiać go cyferblatem do światła.
-
W takim razie kupuję taniego kompakta, ale z zapisem do RAW, dzięki! ;)
Jak chcecie to mogę wrzucić później co ostatecznie kupiłem i pokazać kilka fotek to może coś podpowiecie ;)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
Poniżej przedstawiam jak wyglądałoby moje studio, proszę również o sprawdzenie, czy dobrze to sobie wykombinowałem:
Do dodania zdjęć na bloga w zupełności Ci wystarczy.
Do uzyskania poprawnie wykonanego zdjęcia produktu - nie.
-
Jak będziesz kupował to sprawdź minimalną odległość ostrzenia, żeby się nie okazało, że ten kompakt ostrzy od trzech metrów.
-
Można też pokombinować z filtrami CP żeby stłumić odbicia (nawet z kompaktami).
Canon z serii s100 ma wszelkie manualne ustawienia i rawy oraz daje ładny obrazek no i można go nabyć b. tanio (ale można też drogo). 5x zoom powinien wystarczyć ~120 mm.
Nie ma jednak wizjera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Do dodania zdjęć na bloga w zupełności Ci wystarczy.
Do uzyskania poprawnie wykonanego zdjęcia produktu - nie.
A co powinienem zmienić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
ponieważ mają one ponad trzydziestokrotne przybliżenie, a mi wystarczy zaledwie 10-20 krotne.
Wydaje mi się, że mylisz zakres zooma ze skalą odwzorowania.
Nie znam się na kompaktach, ale do tego typu zdjęć, niezbędny jest moim zdaniem manualny fokus, a tu już się lista tanich kompaktów mocno zawęża.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
dla mnie możesz kupić nawet i hasseblada :D i focić bułki z pieca, fotografuje już swoje lata i przeszedłem przez większość rodzajów fotografii ,w tym produktowej i uwierz mi że mam takie zdjęcia produktowe z 5d+50/1,4 że ręce mi się załamują... bo gdzie była wiedza i umiejętności? W d...ie :D dlatego też sprzet tutaj nie gra pierwszych skrzypiec, im wyższa klasa tym lepiej ale tylko w kwestii odwzorowania szczegółów, jednakże nie będzie to na tyle duża różnica zebys na dzien dzisiejszy się tym przejmował. Kompakt z rawami i trybem M , statyw światło a potem godziny postprodukcji, nie licz na zabawe suwaczkami i zrobione :) no chyba ze liczysz na przeciętne foto to ok :)
-
Tutaj zdjęcia jakie wykonałem przy pomocy mojego starego kompakta: Instagram. Oczywiście z filtrami instagramowskim + plaster z photoshopa do usunięcia kurzu.
Stary kompakt teraz jest w naprawie.
Zastanawiam się wciąż na kupnem Canona 500d lub Nikona d3100 z kitowymi obiektywami. Dałoby to lepsze fotki?
Ewentualnie dokupienie do kompakta filtru CPL, pytanie tylko, czy takowy by dało się dopasowac?
-
A sprawdzales moj link z forum rolexa? Co tym zdjecia tam brakowalo?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
Tutaj zdjęcia jakie wykonałem przy pomocy mojego starego kompakta:
Instagram. Oczywiście z filtrami instagramowskim + plaster z photoshopa do usunięcia kurzu.
Stary kompakt teraz jest w naprawie.
Zastanawiam się wciąż na kupnem Canona 500d lub Nikona d3100 z kitowymi obiektywami. Dałoby to lepsze fotki?
Ewentualnie dokupienie do kompakta filtru CPL, pytanie tylko, czy takowy by dało się dopasowac?
ale co to znacyz lepsze fotki, operujesz pojęciami względnymi, lepsze znaczy jakie? bardziej ostre? nasycone? mniejsza/wieksza głębia? mniej zaszumione? tak do bólu można wymieniać. W fotografii produktowej liczy się pomysł moim zdaniem, jak w wiekszosci fotografii, obecnie sprzęt foto stoi na naprawde wysokim poziomie nawet ten "amatorski" matyrce upchane MP oraz znosne wysokie iso , matryce z dobrymi prockami dają fajny obraz mimo wszystko, efekt jaki chcesz uzyskać (tak mi się wydaje) to efekt który uzyskujesz wlasnie poprzez pracę nad tymi małymi detalami, jak w linku ktory ci podesłalem, odpowiednie cieniowanie, odpowiednie maskowanie, wygłądzanie, operowanie światłem to powoduje że zdjęcie staje się "nieskazitelnie czyste" a jeżel chcesz robic foty takie jak masz w linku albo jak zdebik to czy to 500d czy 5d nie ma roznicy, cała praca leży później w obróbce.
-
Kolega Kolak nie słucha co mówią inni.
Wyświetl sobie obok siebie jedno swoje zdjęcie i jedno z tych o których mówili koledzy a zobaczysz różnicę i o co chodziło.
Nie wiem jakiego kompakta używasz.
Dobrze, gdybyś miał możliwość zamontowania filtra polaryzacyjnego. Naprawdę pomaga przy zdjęciach elementów ze szkłem, które odbija światło nie zawsze tak jakbyśmy tego chcieli.
Pozdrawiam
adamm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
Kolega Kolak nie słucha co mówią inni.
Wyświetl sobie obok siebie jedno swoje zdjęcie i jedno z tych o których mówili koledzy a zobaczysz różnicę i o co chodziło.
Nie wiem jakiego kompakta używasz.
Dobrze, gdybyś miał możliwość zamontowania filtra polaryzacyjnego. Naprawdę pomaga przy zdjęciach elementów ze szkłem, które odbija światło nie zawsze tak jakbyśmy tego chcieli.
Pozdrawiam
adamm
Adam polar to bardzo przydatna rzecz w tym momencie jednakże nie idealna gdyż niwelujac jeden refleks mamy drugi, w takiej fotografii zawsze wolałem korzystać z prowizorycznego boxa w którym to mogłem operować tym jak pada światło gdzie je odcinać, albo co odbijać np w tarczy zegarka :)
-
Witam
Pozwolę podpiąć się pod powyższy temat.
Szukam do pracy aparatu - kompaktowego do zdjęć makro. Najlepiej z funkcją Super Makro. Robię zdjęcia różnych powierzchni ( matowe, błyszczące, chromowane )z bliskich odległości ( 2-5 cm ). Po pierwsze aparat musi idealnie łapać ostrość na wyznaczonej powierzchni, która dość często jest mało kontrastowa - nie może łapać ostrości na tle. Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.
Obecnie działałem na:
SONY DSC--HX50 / dramat z ustawieniem ostrości oraz problemy z ekspozycją.
Fuji Finepix S4500 - jakość zdjęć - mega dramat.
Jaki kompakt możecie polecić ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Witam
Szukam do pracy aparatu - kompaktowego do zdjęć makro. Najlepiej z funkcją Super Makro. Robię zdjęcia różnych powierzchni ( matowe, błyszczące, chromowane )z bliskich odległości ( 2-5 cm ). Po pierwsze aparat musi idealnie łapać ostrość na wyznaczonej powierzchni, która dość często jest mało kontrastowa - nie może łapać ostrości na tle. Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.
Obecnie działałem na:
Hej forest fajnie ze sie podpinasz pod temat :), co do aparatu to niestety w przypadku powierzchni metalowych nie złapią one ostrosci gdyż nie ma tam nic poza odbiciem, najlepszą opcją tutaj jest albo aparat który będzie miał możliwość kręcenia MF (manual focus) albo skorzystaj z jakiejś małej naklejki którą przykleisz na powierzchnie metalową i dzięki temu ustawisz ostrosc na powierzchni a nie na tle. Ekpsozycja to też kwestia tego co ty chcesz a co chce aparat, i niestety działa to właśnie w taki sposób że wszystko zależy od tego ile światła wpada do aparatu, myślę że najlepsza opcją jeżeli sama jakość zdjęcia odpowiada ci w tym momencie to spróbuj wykorzystać metodę na naklejkę a ekspozcyję w dobierz w trybie manualnym, mozesz zrobic zdjęcie w A zobaczyc jaki masz czas i dac korekcję +/- w manualu , zaoszczędzisz napewno wydaną kasę gdyż w przypadku tego co ty chcesz fotografować raczej kompakt a co najwazniejsze AUTOMAT dużo tutaj nie zdziała. jak masz pytania pisz do mnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Witam
Obecnie działałem na:
Zadnego aparatu nie polecam, bo jesli chodzi o Twoje wymagania jeszcze taki nie powstal. Moge za to polecic nauke fotografii. Tam sie dowiesz jak lapapc ostrosc, ustawic ekspozycje i odpowiedni balans bieli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
Tutaj zdjęcia jakie wykonałem przy pomocy mojego starego kompakta: Instagram. Oczywiście z filtrami instagramowskim + plaster z photoshopa do usunięcia kurzu.
obejrzałem Twe zdjęcia które podlinkowałeś - i powiem jak w poprzednim moim poście - zdjęcia na bloga tak, na typową fotografię produktową -nie.Wg. mnie, aparat Cię nie ogranicza,masz bardzo duże braki o wiedzy,co czyni Twe zdjęcia nie do oceny .Proponuję -wiedza /książki,kursy/potem dopiero przymiarkę do tego rodzaju fotografii.Pomysł na sesję - zakładam że wiesz o czym piszę - to 3/4 całości wykonania poprawnego kadru.A reszta to jak kolega Galaktycznymuczaczo napisał wyżej - nauka postprodukcji.Jeśli jesteś zdolny i zawzięty po 2-3 latach Twe kadry powinny być już w miarę względne.Na koniec dodam - pomyśl o kosztach , bo w takim rodzaju fotograffi są one dość wysokie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.
Sam z siebie? Żeby idealnie ustawiał? Taki aparat chyba jeszcze nie powstał, ale jakbyś szukał czegoś z makro już od 1cm...
The best cameras
#1 miałem, sprzedałem ją w tym roku. Używałem jej do robienia zdjęć na Allegro ze względu na makro i możliwość bezpośredniego nałożenia daty na zdjęcie z poziomu aparatu. Bardzo dobry aparat przy uwzględnieniu rejestracji zdjęć tylko w formacie RAW, JPEG z niego to porażka chociaż na Allegro taka jakość akurat wystarczała. Przy wykorzystaniu firmowego i darmowego oprogramowania od Canona czyli Digital Photo Professional przy rejestracji zdjęć w formacie RAW będziesz miał możliwość manipulacji ekspozycją oraz balansem bieli więc w czym problem?
Instrukcja obsługi aparatu: PowerShot G16 - Canon Polska
Nie mam na dysku żadnego pliku RAW z makro ale jakieś JPEG się znalazły.
http://i58.tinypic.com/6egcau.jpg
http://i58.tinypic.com/95r7kx.jpg
http://oi60.tinypic.com/1218orl.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Adam polar to bardzo przydatna rzecz w tym momencie jednakże nie idealna gdyż niwelujac jeden refleks mamy drugi
Masz rację, ale na początek moim zdaniem będzie chyba najlepszą dla kolegi opcją.
Czasami wystarczy przesunąć minimalnie lampę żeby nie było widać odblasków.
Dodatkowo może pobawić się w przysłonienie światła, czy to kawałkiem białego przeźroczystego materiału czy np. całkiem czarnym kawałkiem materiału.
Zegarki są na tyle małymi przedmiotami że do odcięcia refleksu i przysłonienia padającego światła powinna wystarczyć czarna kartka A4 z papieru kolorowego. Ja takie kartki przyczepiam do kawałków tektury dociętych na wymiar A4 i taki zestaw zapinam na przegubowe ramię przymocowane do statywu.
Generalnie to trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Popytać na forum i próbować samemu. Gotowego przepisu nikt nie przedstawi.