Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.

Witam

Pozwolę podpiąć się pod powyższy temat.

Szukam do pracy aparatu - kompaktowego do zdjęć makro. Najlepiej z funkcją Super Makro. Robię zdjęcia różnych powierzchni ( matowe, błyszczące, chromowane )z bliskich odległości ( 2-5 cm ). Po pierwsze aparat musi idealnie łapać ostrość na wyznaczonej powierzchni, która dość często jest mało kontrastowa - nie może łapać ostrości na tle. Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.

Obecnie działałem na:

SONY DSC--HX50 / dramat z ustawieniem ostrości oraz problemy z ekspozycją.

Fuji Finepix S4500 - jakość zdjęć - mega dramat.

Jaki kompakt możecie polecić ?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez forest666 Zobacz posta
    Witam

Szukam do pracy aparatu - kompaktowego do zdjęć makro. Najlepiej z funkcją Super Makro. Robię zdjęcia różnych powierzchni ( matowe, błyszczące, chromowane )z bliskich odległości ( 2-5 cm ). Po pierwsze aparat musi idealnie łapać ostrość na wyznaczonej powierzchni, która dość często jest mało kontrastowa - nie może łapać ostrości na tle. Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.

Obecnie działałem na:

Hej forest fajnie ze sie podpinasz pod temat , co do aparatu to niestety w przypadku powierzchni metalowych nie złapią one ostrosci gdyż nie ma tam nic poza odbiciem, najlepszą opcją tutaj jest albo aparat który będzie miał możliwość kręcenia MF (manual focus) albo skorzystaj z jakiejś małej naklejki którą przykleisz na powierzchnie metalową i dzięki temu ustawisz ostrosc na powierzchni a nie na tle. Ekpsozycja to też kwestia tego co ty chcesz a co chce aparat, i niestety działa to właśnie w taki sposób że wszystko zależy od tego ile światła wpada do aparatu, myślę że najlepsza opcją jeżeli sama jakość zdjęcia odpowiada ci w tym momencie to spróbuj wykorzystać metodę na naklejkę a ekspozcyję w dobierz w trybie manualnym, mozesz zrobic zdjęcie w A zobaczyc jaki masz czas i dac korekcję +/- w manualu , zaoszczędzisz napewno wydaną kasę gdyż w przypadku tego co ty chcesz fotografować raczej kompakt a co najwazniejsze AUTOMAT dużo tutaj nie zdziała. jak masz pytania pisz do mnie
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Witam

Obecnie działałem na:

Zadnego aparatu nie polecam, bo jesli chodzi o Twoje wymagania jeszcze taki nie powstal. Moge za to polecic nauke fotografii. Tam sie dowiesz jak lapapc ostrosc, ustawic ekspozycje i odpowiedni balans bieli.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.
    Sam z siebie? Żeby idealnie ustawiał? Taki aparat chyba jeszcze nie powstał, ale jakbyś szukał czegoś z makro już od 1cm...

The best cameras

#1 miałem, sprzedałem ją w tym roku. Używałem jej do robienia zdjęć na Allegro ze względu na makro i możliwość bezpośredniego nałożenia daty na zdjęcie z poziomu aparatu. Bardzo dobry aparat przy uwzględnieniu rejestracji zdjęć tylko w formacie RAW, JPEG z niego to porażka chociaż na Allegro taka jakość akurat wystarczała. Przy wykorzystaniu firmowego i darmowego oprogramowania od Canona czyli Digital Photo Professional przy rejestracji zdjęć w formacie RAW będziesz miał możliwość manipulacji ekspozycją oraz balansem bieli więc w czym problem?

Instrukcja obsługi aparatu: PowerShot G16 - Canon Polska

Nie mam na dysku żadnego pliku RAW z makro ale jakieś JPEG się znalazły.

http://i58.tinypic.com/6egcau.jpg

http://i58.tinypic.com/95r7kx.jpg

http://oi60.tinypic.com/1218orl.jpg

Uprawnienia umieszczania postów