-
Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?
Witam wszystkich.
Mam pytanie, które nie jest teoretyczne, ale też praktyczne. Mając tylko jeden obiektyw (stałkę) i korpus pełnoklatkowy (np. 5dII), który obiektyw byście wzięli na focenie? Pytam, bo spotkałem się z wypowiedziami ślubniaków, że większość swoich fot na ślubach robią tylko jednym obiektywem. Jak to jest u Was? 24mm, 35mm, 50mm?? Da się wgl obskoczyć całość imprezy jednym obiektywem?
-
Odp: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
Witam wszystkich.
Mam pytanie, które nie jest teoretyczne, ale też praktyczne. Mając tylko jeden obiektyw (stałkę) i korpus pełnoklatkowy (np. 5dII), który obiektyw byście wzięli na focenie? Pytam, bo spotkałem się z wypowiedziami ślubniaków, że większość swoich fot na ślubach robią tylko jednym obiektywem. Jak to jest u Was? 24mm, 35mm, 50mm?? Da się wgl obskoczyć całość imprezy jednym obiektywem?
Wszystko się da. Ja wychodzę z założenia że zawsze da się zrobić krok do przodu ale nie zawsze można zrobić krok do tyłu więc 24mm wystarczy :)
-
-
jedno szkło pod jedno body :) a jak chcesz jednym obskoczyc cale wesele i byc calkiem elastyczny kup 24-70
-
Canona 24-70 L to bardzo fajny obiektyw i polecam go w wersji f2.8. Jednak na ślub jedno szkło to mało ...
-
To ja sie poddepne bo dopiero przygode ze slubami zaczynam. Moje pytanie brzmi jaki obiektyw kupic pierwszy do slubow i wesel? Przegladam rozne fora i googlam - "best lens for wedding photograpy" - i wyskakuje tematy osob ktore fotografia slubna zajmuje sie juz dluzszy czas -osoby te maja od trzech do nawet szesciu obiektywow. Ale Ci ludzie tak samo jak ja zaczynali kiedys od poczatku. Stad moje pytanie - Jaki obiektyw kupic w pierwszej kolejnosci. Pozdrawiam
-
Michal a znasz jakiś 24-70 ze światłem 1.4?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
To ja sie poddepne bo dopiero przygode ze slubami zaczynam... ...Jaki obiektyw kupic w pierwszej kolejnosci. Pozdrawiam
To zależy ile chcesz na ten obiektyw kasy przeznaczyć. W pierwszej kolejności tzn. że będzie to na razie jedyny obiektyw, czy przed pierwszym zleceniem w "drugiej kolejności" kupisz następne.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
Witam wszystkich.
Zoomem tak, ze stałki (jednej ogniskowej) zdjęcia będą raczej trochę monotonne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
To ja sie poddepne bo dopiero przygode ze slubami zaczynam. Moje pytanie brzmi jaki obiektyw kupic pierwszy do slubow i wesel? Przegladam rozne fora i googlam - "best lens for wedding photograpy" - i wyskakuje tematy osob ktore fotografia slubna zajmuje sie juz dluzszy czas -osoby te maja od trzech do nawet szesciu obiektywow. Ale Ci ludzie tak samo jak ja zaczynali kiedys od poczatku. Stad moje pytanie - Jaki obiektyw kupic w pierwszej kolejnosci. Pozdrawiam
To ze zaczynasz nie zwalnia cie z odopowiedzialnosci za to co oddasz, majac 1 obiektyw i 1 body narazasz sie nie tylko na to ze sprzet moze sie zepsuc ale tez na to ze ogniskowa w obiektywie (jezeli wybierzesz stałkę) nie da ci oczekiwanych efektów. Jeżeli zaczynasz nie znaczy ze musisz kupowac wszystko co najlepsze i najdroższe ale zaczynajac w tym rodzaju fotografii , ze względu na samą odpowiedzialność i niepowtarzalność chwili musisz byc gotowy na to czego sie najmniej spodziewasz (poza atakiem niedźwiedzia) . Tak więc mysle ze podstawa to 2 body, drugie nawet najtansze, bo jak nie masz aparatu to nie masz zdjec. Co do obiektywów to musisz zastanowić się nad tym jak chcesz fotografować, czy idziesz w jedno uniwersalne szklo typu 17-50/2,8 (apsc) czy w 24-70/2,8 (ff) albo w stałki w ktorych moim zdaniem dwa szkła to minimu czyli cos szerszego i cos typowo odcinającego. Do tego lampa i wiadome akcesoria typu akur, filtry itp tid bla bla bla
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
a masz w ogóle jakis aparat? czy bedziesz potem dobieral do szkla?
-
GalaktycznyMuczaco - mam swiadomosc tego ze rzeczy psuja sie, wiec drugie body jak najbardziej bedzie. Podchodze do tego powaznie.
Na ten czas mam 16-35mm f/4 is oraz 40mm f/2.8. Glownie zajmuje sie fotografowaniem krajobrazu.
Logicznie bylo by kupic 24-70mm f/2.8 albo cos ze swiatelkiem f/4 (przy jednym czy przy drugim nie ominie mnie blyskanie). Moj tok myslenia jest taki: Na poczatek obiektyw typu zoom. Wtedy odchodzi zonglowanie obiektywami (strata momentu, ujecia itp) co jest niebagatelne przy tego typu fotografii dla lajika. Mysle ze po jakis czasie poslugiwania sie obiektywem typu zoom wyklaruje sie - jakich ogniskowych uzywam najczesciej - i wtedy mozna przejsc na stalki. Tylko ze to potrwa jakis czas, nie wszystko staje sie doskonale od razu... I dlatego moje pyanie jest takie:
Inwestowac w 24-70mm f/2.8 L II czy moze do nauki kupic uniwersalny 24-105mm f/4 IS (oczywiscie wszystkie szkla Canona).
BTW. Uzywajac stalek na slubach nawet tych bardzo jasnych jestescie w stanie nie uzywac lamp blyskowych?
becekpl - Moja stopka jeszcze nie istnieje ale mam: Canon 6D i wyzej wymienione obiektywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
GalaktycznyMuczaco - mam swiadomosc tego ze rzeczy psuja sie, wiec drugie body jak najbardziej bedzie. Podchodze do tego powaznie.
Na ten czas mam 16-35mm f/4 is oraz 40mm f/2.8. Glownie zajmuje sie fotografowaniem krajobrazu.
Logicznie bylo by kupic 24-70mm f/2.8 albo cos ze swiatelkiem f/4 (przy jednym czy przy drugim nie ominie mnie blyskanie). Moj tok myslenia jest taki: Na poczatek obiektyw typu zoom. Wtedy odchodzi zonglowanie obiektywami (strata momentu, ujecia itp) co jest niebagatelne przy tego typu fotografii dla lajika. Mysle ze po jakis czasie poslugiwania sie obiektywem typu zoom wyklaruje sie - jakich ogniskowych uzywam najczesciej - i wtedy mozna przejsc na stalki. Tylko ze to potrwa jakis czas, nie wszystko staje sie doskonale od razu... I dlatego moje pyanie jest takie:
Inwestowac w 24-70mm f/2.8 L II czy moze do nauki kupic uniwersalny 24-105mm f/4 IS (oczywiscie wszystkie szkla Canona).
BTW. Uzywajac stalek na slubach nawet tych bardzo jasnych jestescie w stanie nie uzywac lamp blyskowych?
Szkła masz fajne dokup do tego 85mm , jezeli masz jednobody dokup drugie 5dI i masz tanie ff idealne pod sluby i nie potrzebujesz lampy w kosciele.
Co do lampy uzywam tylko jak na imprezie jest juz ciemno w opór, a tak póki jasno to bez lampy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
Michal a znasz jakiś 24-70 ze światłem 1.4?:)
Tu mnie masz ... nie znam :mad: P.S. Fajne zdjęcia masz na stronie.
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
To ze zaczynasz nie zwalnia cie z odopowiedzialnosci za to co oddasz, majac 1 obiektyw i 1 body narazasz sie nie tylko na to ze sprzet moze sie zepsuc ale tez na to ze ogniskowa w obiektywie (jezeli wybierzesz stałkę) nie da ci oczekiwanych efektów. Jeżeli zaczynasz nie znaczy ze musisz kupowac wszystko co najlepsze i najdroższe ale zaczynajac w tym rodzaju fotografii , ze względu na samą odpowiedzialność i niepowtarzalność chwili musisz byc gotowy na to czego sie najmniej spodziewasz (poza atakiem niedźwiedzia) . Tak więc mysle ze podstawa to 2 body, drugie nawet najtansze, bo jak nie masz aparatu to nie masz zdjec. Co do obiektywów to musisz zastanowić się nad tym jak chcesz fotografować, czy idziesz w jedno uniwersalne szklo typu 17-50/2,8 (apsc) czy w 24-70/2,8 (ff) albo w stałki w ktorych moim zdaniem dwa szkła to minimu czyli cos szerszego i cos typowo odcinającego. Do tego lampa i wiadome akcesoria typu akur, filtry itp tid bla bla bla
Kolega bardzo dobrze podpowiada.
Najpierw napisz o jakim body myślisz lub jakie masz. Co do backupu to ja pomimo,że focę dwoma puszkami na raz to w torbie mam jeszcze starą poczciwą 350-tkę. Chyba dla lepszego samopoczucie, ale jest. :D
Co do szkiełek to jak ma być na maksa uniwersalne to polecam 24-105, jak stać Cię na dwa to proponuję 24-70 i 70-200. J
Podstawa - w zależności od szkoły - to lampa. Musisz ją mieś choć byś miał błysnąć 3 razy. Niekiedy bez lampy pewne zdjęcia nie wyjdą, a przed młodymi będzie ciężko się wytłumaczyć, że nie ma zdjęcia z rodzicami, bo szukałeś dobrego ustawienia. Przykład: ostre słońce i młodzi wchodzą na salę, w tym momencie bez lampy nie masz zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
[B]
Na ten czas mam 16-35mm f/4 is oraz 40mm f/2.8.
Ja bym poszedł w 24-70 a światło na jakie cię stać, a później dokupić jakiś 70-200, lub 80, 100 stałkę i masz pełen arsenał.
-
Mysle ze pojde w 24-105mm f/4 albo 24-70mm f/2.8 II - Zobaczymy na co srodkow starczy. Zona zapowiedziala mi ze napewno ma byc 70-200mm f/2.8 l is II. Az sam sie zdziwilem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Mysle ze pojde w 24-105mm f/4 albo 24-70mm f/2.8 II - Zobaczymy na co srodkow starczy. Zona zapowiedziala mi ze napewno ma byc 70-200mm f/2.8 l is II. Az sam sie zdziwilem.
ale to zona bedzie fotografować czy ty :D?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
ale to zona bedzie fotografować czy ty :D?
Tu dziala "zlota zasada" :p
-
Moja złota zasada kłam ile wydałeś na sprzet
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Ze światłem f/4,0 nie brałbym na Twoim miejscu żadnego obiektywu pod uwagę.
A Canon 70-200/2,8 będzie super w plenerze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Ja bym postawił na światło w 24-70 i wziął wersję 2.8, a 70-200 taki na jaki kasy starczy. Ale to żona będzie fotki cykać... :)
-
-
Mozliwe ze zona w przyszlosci bedzie fotografowac, na razie zajmuje sie pejzarzem i "sprowadza" mi modelki do sesji.
Do Tomek s:
- Tak Tomku tez to szkielko planuje zakupic ale wszystko w swoim czasie.
- Panowie czyli definitywnie 24-70mm f/2.8 L i moze byc spokojnie 70-200 f/4 is?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
- Panowie czyli definitywnie 24-70mm f/2.8 L i moze byc spokojnie 70-200 f/4 is?
24-70 tak 70-200 bardo dobry wybór z tym że nie poszaluejsz tutaj jak bedie ciemniej, f/4 to fajne swiatlo z tym ze jezeli pomyslisz o uzywaniu go w pomieszeniach czas moze sie na tyle wydłuzyć ze tutaj IS nawet nie pomoze, jednak jezeli myslisz o nim tylko jako szkło do fotografii na zewnątrz spokojnie, nawet bym brał bez IS.
-
No wlasnie, to drugie szkielko bylo by do plenerow/krajobrazow ale z drugiej strony jak do 70-200mm f/2.8l is dodam extender 2.0 to mam 400mm f/5.6 na koncu co tez mile widziane w fotografii krajobrazu jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
No wlasnie, to drugie szkielko bylo by do plenerow/krajobrazow ale z drugiej strony jak do 70-200mm f/2.8l is dodam extender 2.0 to mam 400mm f/5.6 na koncu co tez mile widziane w fotografii krajobrazu jest.
Byłoby najlepiej gdybyś miał kasę na 70-200/2,8 IS L, ale zwykły C 70-200/2,8 będzie też dobrym zakupem w porównaniu z f/4,0, bo da lepsze odcięcie od tła.
A TCx2,0 to jednak spadek światła do f/5,6 i chyba jednak lepiej wybrać TCx1,4. Mam wersję II i jest OK. Nie sugeruj się zwiększeniem ogniskowej do 140-400mm, a raczej idź w kierunku jakości obrazka.
-
A ja dodam taką dygresję, że zaryzykowałem i jak się skupiłem to nawet udało mi się zrobić C200/2.8 ostre fotki w kosciele na 1/60. Chciałem zrobić gesty już rozluźnionych po przysiędze młodych, a nie chciełem się zdradzac i włazić na "ołtarz" z czymś krótszym. Chociaż moim marzeniem jest takie same szkło w wersji IS. Waga i wielkość sprawia, że to jedyne długie jasne tele, które można mieć w sakwie przy pasku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Do Tomek s:
- Tak Tomku tez to szkielko planuje zakupic ale wszystko w swoim czasie.
Jeszcze, żeby Ci zakręcić to napiszę, że swego czasu miałem 24-70 f2.8L zmieniłem właśnie na 35L i byłem bardzo zadowolony z takiej zmiany.
Zoomy teoretycznie są wygodne, ale później przeglądając/obrabiając zdjęcia na kompie gęba zdecydowanie bardziej się cieszy na te ze stałek :D
Mając 16-35L, ja osobiście wolałbym dokupić 35L (albo Sigmę 35f/1.4) i 85 1.8 do tego może jakąś starą 5-tkę jako drugie body.
Pozdr
-
Jesli tylko jeden to 35mm bedzie bardziej wszechstronne
-
Dokładnie. Jakbym miał mieć jeden to 35mm i ewentualnie czasem przykadrować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
A ja dodam taką dygresję, że zaryzykowałem i jak się skupiłem to nawet udało mi się zrobić C200/2.8 ostre fotki w kosciele na 1/60. Chciałem zrobić gesty już rozluźnionych po przysiędze młodych, a nie chciełem się zdradzac i włazić na "ołtarz" z czymś krótszym.
i gratuluję, i zazdroszczę:p (pewnej ręki, i kościołów w których można swobodnie używac 200mm, ja czesto nawet nie zabieram ze sobą)
-
Jak dla mnie jeśli chodzi o dzień ślubu to minimum to dwa szkła : sigma 35 mm 1.4 (lub C35mm f1.4L - choć uważam, że Sigma jeśli nie jest tak samo dobra to może nawet i lepsza) i jakaś 85mm (ja mam C85mm 1.8 i nie narzekam, ale pewnie wymienię na sigmę 85mm f 1.4, bo na L długo nie będzie mnie stać:P) Najlepiej te dwa szkła podpiąć pod dwa body, ale na jednym też nie ma tragedii jak się wie co i kiedy użyć.
-
A ja uwazam, ze najtaniej jak mozna na poczatek. 24-105 f4 L i do tego 50 f1,8. Dlaczego najtaniej? Na poczatku twojej dzialalnosci nikt nie zaplaci ci tyle aby sprzet sie zamortyzowal i jeszcze zebys na tym cos zarobil. Jak znajdziesz takich ktorzy zaplaca ci 1000zl za reportaz to bedziesz skakal z radosci a takich zlecen moze byc w pierwszym roku trzy no moze cztery. Sprzet kupuje sie wtedy kiedy doskwiera jego brak i dokladnie wiadomo co jest potrzebne a nie na zasadzie bo na forum polecili. A tak przy okazji, zone chcesz obdarowac zelastwem 70-200 f2,8? Twoja sprawa ale jak bedziesz slyszal co wieczor zrob to, zrob tamto bo mnie reka boli od dzwigania aparatu z obiektywem ktory polecili ci na forum to szybciutko kupisz cos mniejszego i ciemniejszego jak chocby 70-200 f4 L bez IS.
-
Dobrze prawisz Przemku. Chcialo by sie od razu wszystko, ale to by bylo bez sensu. Na pocztek kupie 24-70 o jakim swietle to zdecyduje w sklepie, potem moze: 35L, 70-200L f/4 IS i jakies makro. Sukcesywnie i powoli do celu. Nie bawie sie w pol srodki tzn. Nie mam zamiaru kupowac cos co wiem ze pozniej odsprzedam. A z dzwiganiem nie mam problemow.
-
Można kupić Canona 35 f.2 i canona 85 1.8 jak ma być budżetowo- 95 % kadrów tym się obleci, w tym plener. Ciemny zoom na kościół i wesele to średnia przyjemność i w robieniu fotek i w obrabianiu.
-
Jest to jakies wyjscie ale raczej dla osoby obeznanej w temacie robienia slubow. Slub to nie plan filmowy gdzie mozna wszystko zatrzymac, poprawic, zrobic dubel, zmienic obiektyw. Na slubie podczas przysiegi nie ma czasu na szukanie kadrow i zonglowanie obiektywami. A z ta ciemnoscia panujaca w kosciolach nie przesadzajmy.
-
Gdybym miał wybrać jeden obiektyw na ślub to do FF podpiął bym 35mm.
-
Jak za poprzednikiem. Jak tylko jeden to 35 najlepiej 1.4L
-
Kupilem Canon 24-70mm f/2.8L II + 50mm f/1.8 STM
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Gdybym miał wybrać jeden obiektyw na ślub to do FF podpiął bym 35mm.
+1
też bym tak wybrał
-
Hej, mam ok. 10 tys do wydania na obiektywy, głównie pod ślubniaki
Body - Canon 6D
Zastanawiam się nad wyborem odpowiednich szkieł, w tym momencie posiadam 50mm 1.8 i jakieś dwa badziewne - jeden kit i jeden 55-250 Canon
Zastanawiam się nad Sigmą 35mm 1.4 / Canonem 50mm 1.4 (czy zostać na razie przy swoim 1.8?) 16-35 Canon L, czy może jeszcze Canon 24-105 L ? Nie wiem w jakiej konfiguracji to złożyć, jak myślicie?
-
-
Proponuję Canona 24-70mm f2.8 - obiektyw wart tych pieniędzy. I możesz do tego dokupić jakiś portretowy.
No... chyba, że kolega preferuje stałki. to standardowo 35mm i 85mm.
-
Co to Sigmy 35mm 1.4 jestem już prawie pewien, więc zostaje mi ok 6,5 tys na drugi obiektyw.
24-70mm to koszt ok 7,5tys, a jak sprawdza się w wersji Sigmy? Może zamiast niego do stałki sigmy 16-35mm Canon? Prawdę powiedziawszy wyłuskałem już cały możliwy budżet na sprzęt i nie stać mnie żeby dokładać kolejny tysiąc.
-
Kolega zaliczyl pad karty ze spora czescia materialu z szerokiego kata.. karte zmienil po pierwszym tancu ;) Po wstepnej panice okazalo sie, ze spokojnie da sie ulozyc spojny reportaz zrobiony 85mm. Oczywiscie gdy fotografowal nie wiedzial o zepsutej karcie, wiec fotki robil tak jakby te szerokie ujecia mial zrobione i nie dublowal ich 85ka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
msgraf
Co to Sigmy 35mm 1.4 jestem już prawie pewien, więc zostaje mi ok 6,5 tys na drugi obiektyw.
24-70mm to koszt ok 7,5tys, a jak sprawdza się w wersji Sigmy? Może zamiast niego do stałki sigmy 16-35mm Canon? Prawdę powiedziawszy wyłuskałem już cały możliwy budżet na sprzęt i nie stać mnie żeby dokładać kolejny tysiąc.
Na Canona 16-35mm f 2.8 to ja aktualnie choruję, ale na razie budżet nie pozwala. :( Tylko w Twoim przypadku czy jest sens dublować 35mm. Mi czasami brakuje miejsca (poniżej 24 mm) ale to może 20 ujęć na cały dzień.
Co do Sigmy 24-70 się nie wypowiem, bo nie miałem, ale co do samej firmy mam uraz z przed 11-tu laty, gdy kupiłem obiektyw i po dwóch tygodniach sprzedałem, bo nie dało się z niego korzystać - być może trafił się felerny. Kupiłem Tamrona i był ok. Niestety Wtedy nie było mnie stać za bardzo na Canona. Od jakiegoś już czasu robię tylko systemowymi szkłami i lampami, no :) poza filtrami.
Jak bierzesz 35 to pomyśl o jakimś 85mm do zestawu i na początek wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Na Canona 16-35mm f 2.8 to ja aktualnie choruję, ale na razie budżet nie pozwala. :( Tylko w Twoim przypadku czy jest sens dublować 35mm. Mi czasami brakuje miejsca (poniżej 24 mm) ale to może 20 ujęć na cały dzień.
Co do Sigmy 24-70 się nie wypowiem, bo nie miałem, ale co do samej firmy mam uraz z przed 11-tu laty, gdy kupiłem obiektyw i po dwóch tygodniach sprzedałem, bo nie dało się z niego korzystać - być może trafił się felerny. Kupiłem Tamrona i był ok. Niestety Wtedy nie było mnie stać za bardzo na Canona. Od jakiegoś już czasu robię tylko systemowymi szkłami i lampami, no :) poza filtrami.
Jak bierzesz 35 to pomyśl o jakimś 85mm do zestawu i na początek wystarczy.
Dzięki za rady, może masz rację co do 16-35..
A co myślisz o zestawie - Sigma 35 1.4, Canon 70-200 2.8 L, Canon 50mm 1.4 ?
Może w takiej konfiguracji zamiast 35 mm sigmy - 24mm?
-
Jak będziesz miał S35/1,4 to zamiast C50/1,4 raczej C85/1,4 bardziej się nada. Jeśli chodzi o C70-200/2,8 to raczej nie wykorzystasz, chyba że masz w perspektywie zdjęcia na zewnątrz. Poza tym jak dla mnie za ciężki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jak będziesz miał S35/1,4 to zamiast C50/1,4 raczej C85/1,4 bardziej się nada. Jeśli chodzi o C70-200/2,8 to raczej nie wykorzystasz, chyba że masz w perspektywie zdjęcia na zewnątrz. Poza tym jak dla mnie za ciężki.
W tej kasie to i tak ewentualnie 85 1.8 wchodzi w grę.. na 1.2 mnie nie stać.
Ciężki wybór... 70-200 przyda mi się jeszcze na co dzień, bardzo podoba mi się ten obiektyw, lubię zdjęcia uliczne.
S35 1.4 , C85 1.8, C70-200 2.8 - więc na tą chwilę taka konfiguracja, no plus to co już mam
-
Jak już większość powiedziała stałki to S35mm oraz C85mm. Jeżeli chodzi o pośrednie to 24-70 2.8C. Szkoda, że nie wyszła Tokina do tego czasu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Jak już większość powiedziała stałki to S35mm oraz C85mm. Jeżeli chodzi o pośrednie to 24-70 2.8C. Szkoda, że nie wyszła Tokina do tego czasu...
Wg mnie to S35, C 85, C 135, 70-200 i nic więcej nie potrzeba