5d III filmowanie a migawka
Hej!
czy przy filmowaniu shutter count jakoś się zmienia tzn programy odczytujace czy żytnia są w stanie to wyłapać. Czy jezeli aparat ma 8k zdjec i sprzedajacy mowi,ze byly krecone wesela to znaczy,ze w ramach tych 8k jest jakos obliczone zuzycie migawki od zdjec bo niby nie klapie 30klatek/sekunde, ale nie chce mi sie wierzyc,ze na 6 weselach zuzycie jest takie dziewicze (jezeli oczywiscie shutter count odzwierciedla tez zuzycie filmowe)
Pozdrawiam
Odp: 5d III filmowanie a migawka
Przy filmowaniu migawka nie działa i tym samym "nie zużywa się"....
a jest jakiś sposób na sprawdzenie ile filmu zostało nakręcone daną puszką?
Magic Lantern odczytuje także ilość włączenia live view.
Przy częstym użytkowaniu funkcji filmowania matryca się "wypala" / zużywa, ilość kliknięć live view mało mówi - czy to było włączenie 1000 razy na 12min, czy 1000 razy na 12sek...
Urban legend...
Jak dotąd nie ma jednoznacznych dowodów że matryca wypala się od częstego filmowania, gdzieś na forum (chyba videoDSLR) był link do porównania dwóch Mk2 jeden harował na planie jakiegoś serialu, drugi amatorsko pstrykał foty - zero różnicy w obrazowaniu.
Z moich doświadczeń powiem że znajomy używa 600D praktycznie tylko i wyłącznie do filmowania, a filmuje dużo, i materiał z matrycy jest bez zmian - tj. bez zarzutu.
Już bardziej od filmowca obawiał bym się kupna puszki od zapaleńca fotografowania nocnego nieba, który nie wie co to napęd paralaktyczny i interwałometr, a ulubioną porą roku na "łowy" są letnie noce ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Urban legend...
Jak dotąd nie ma jednoznacznych dowodów że matryca wypala się od częstego filmowania, gdzieś na forum (chyba videoDSLR) był link do porównania dwóch Mk2 jeden harował na planie jakiegoś serialu, drugi amatorsko pstrykał foty - zero różnicy w obrazowaniu.
Może i "legend" ale nie ma też dowodów że się nie zużywa. Ja miałem do czynienia z dwoma kamerami video intensywnie eksploatowanymi i różnica w stosunku do kamery mało używanej była wyraźna. Wynika z tego że przetworniki wieczne nie są. Co zaś do aparatów to mój kolega pożyczał raz piątkę z filmówki (robił realizację gdzie były potrzebne chyba ze cztery aparaty) i twierdzi że obraz z niej odbiegał od tego co wypuszczała jego piątka.
Według mnie to jest raczej rzecz pomijalna przy normalnej eksploatacji ale przy intensywnej może być różnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Już bardziej od filmowca obawiał bym się kupna puszki od zapaleńca fotografowania nocnego nieba, który nie wie co to napęd paralaktyczny i interwałometr, a ulubioną porą roku na "łowy" są letnie noce ;)
Napęd paralaktyczny nie ma związku z zużywanie m się matrycy, zresztą interwałometr też. Letnie noce? No cóż...milej jest wyjść na pole w ładną czerwcowoą i ciepłą noc, niż w mroźną zimową, tylko te białe noce, ech;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może i "legend" ale nie ma też dowodów że się nie zużywa. .
Zywotnosc diod , fotodiod podawana jest przez producentow na co najmniej ok 100 000 godzin pracy .
nie ma zadnych wiarygodnych informacji , jakoby matryce z czasem pracowaly gorzej tzn " zuzywaly sie".
wypowiedz jakoby matryca przy czesytm filmowaniu " wypala sie " jest wyssana z palca.
Przybywa z czasem hotpxel , coldpixel , ale to bez znaczenia praktycznego , w stosunku do calkowitej ich liczby.
Nie ma takze wiarygodnych informacji na temat stabilnosci barwnikow w filtrze bayera. moznaby oczekiwac, iz z czasem moze barwa ulec jakims przemianom , ale takich informacji producenci nie podaja.
sa znane przypadki uszkodzenia matryc pod wplywem padajacego promienia laserowego - np dyskoteka , lightpoiner.
Nie ma też żadnych wiarygodnych informacji, że się nie zużywa ;). Tak możemy dywagować do maja i nic z tego nie wyniknie.
BTW: żywotność diod (o fotodiodach nie słyszałem) jest przez wielu producentów mocno przeceniana. Nie są rzadkie przypadki kiedy padają dużo wcześniej niż przed deklarowanym okresem użytkowania. Do tego spada z czasem ich światłosiła (uczciwi producenci rzutników, głów itp. podają nawet w jakim czasie to następuje).