Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?
Do tej pory miałem Canon 40D. Do niego:
Tamron 17-50 (bez VC) od Cichego,
Canon 50/1.8
Canon 85/1.8
Canon 28-135
Kilka dni temu nabyłem 5D, w związku z czym pozbywam się 40D i Tamrona.
Zostają mi w praktyce 2 obiektywy, bo 50-tka coraz częściej łapie Err 01 (na obu puszkach) i na wakacje już jej nie zabiorę.
Myślę o jakiejś stałce w dolnym zakresie, np. 20/2.8 lub 35/2.0.
Zastanawiałem się też nad pozbyciem się 28-135 i zamianą np. na 28-75 Tamrona.
Zawsze jednak przy tego typu decyzjach ogarnia mnie masa wątpliwości, dlatego pytam, czy Waszym zdaniem moje pomysły się sprawdzą, czy iść w zupełnie innym kierunku? (może coś naprawdę szerokiego, typu Tokina 16-28)?
Zastosowania - głównie rodzinne fotki, wakacje - widoczki, żadnych profesjonalnych zamiarów.
Odp: Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?
setki są tu takich tematów
jaki obiektyw do a jaki obiektyw do
i ciągle te same odpowiedzi
i ciągle nowe/stare tematy
jaka kasa?
35 2.0 dużo osób poleca i będzie godnym zastępcą 50
85 zdecydowanie zostaw
w moim przypadku pozbycie się 40d na rzecz 5d + stałki to był strzał w 10
mam 85 i 35 i ew w przyszłości pomyślę nad C16-35 bo podoba mi się to co wypluwa z połączeniem z ff
polecam Ci 28-75 2.8 Tamrona dobre światło jak trafi na 2.8 to żylet do ff idealnie się nadaje
85 1.8 bym zostawił bo to świetna portretówka i robiłem nim ostatnio 3 sesje, świetne rezultaty :)
jest jeszcze jedna opcja uniwersalny zoom Canon EF 24-105mm f/4L IS USM nie będziesz miał jasno, ale całkiem przyzwoity obrazek dostaniesz i zakres ogniskowych powinien pokryć wszystko co Ci potrzeba
Cytat:
Zamieszczone przez
mar_ko
dlatego pytam, czy Waszym zdaniem moje pomysły się sprawdzą.
To jest akurat proste pytanie, Nikt jak ty sam nie wie czego bardziej potrzebuje, jedni pracują całe zycie na stałkach i dają rade, inni nie widza życia bez 24-70, sam zdecyduj na czym najlepiej ci się pracuje i co będzie najbardziej komfortowe, Jakość złóż na drugi plan bo jak piszesz niżej fotki jedynie wakacyjne.
Cytat:
Zamieszczone przez
mar_ko
Zastosowania - głównie rodzinne fotki, wakacje - widoczki, żadnych profesjonalnych zamiarów.
czyli portret, pelen portret, detale oraz cos szerokiego do widoków, kup 16-35/17-40 do tego weź 35/1,4lub2 do pełnego portretu , 50/1,8(w sumie nie działa wiec kup nową) do ucinania w połowie i 85 do wąskiego, a jakbys chciał fajna go 70-200.
Tak naprawde to chcesz sprzęt do wszystkiego i do niczego, bo niby poradzisz sobie z jedym standardowym szkłem a z drugiej strony nie. Jak juz pisałem wyzej sam powinieneś wiedzieć co jest najlepsze dla ciebie czego potrzebujesz, jakiej ogniskowej najczescniej uzywasz.
Jak juz koledzy pisali, jest pełno takich tematów, to prawda, ale kurde, ludzie , skoro nie wiecie co kupić (rozumiem body) ale ogniskowa...? bo juz nie mowimy o jakosci szkieł bo jest milion testów kazdego szkła które chcemy kupic iwec bez problemu mozemy zobaczyc jak wygląda to na papierze i w liczbach. Jedyne pytanie to jaka ogniskowa,moja odpiwedź , taka jaką potrzebujesz
IMHO:
jeśli ktoś nie specjalizuję się w jakiejś dziedzinie(portrety,śluby,zwierzaki,makro),a fotografuje co popadnie,bo lubi=musi mieć spory zakres ogniskowych.Od "szerokości" po "długość".
Ja tak mam.Dziś fotografowałem statek z zewnątrz i na pokładzie..Wszędzie blisko i ciasno i ciemno.Nawet 24 to za długo.Wszystkie fotki poszły z Tokiny 16-28.
to niech kupi tamrona 18-270 pzd
wszystko i tanio
20/2.8 bardzo dobre szkło ale na pełnej klatce będziesz miał za szeroko, przemyśl ogniskowe 28, 35.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to niech kupi tamrona 18-270 pzd
wszystko i tanio
W takim obiektywie możesz sobie co najwyżej herbatę zaparzyć ;)
a miales?robiles?
obiektyw jak obiektyw, w rekach świadomego fotografa robi dobre zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a miales?robiles?
obiektyw jak obiektyw, w rekach świadomego fotografa robi dobre zdjęcia
Pytanie nie do mnie ,ale się podłączę.
Zupełnie przypadkowo w chwili słabości kiedyś kupiłem Sigmę 18-250 do Pentaxa K-5 bo Pentax 18-135 był mi za krótki .
S i T to jest ten sam przedział cenowy i jakości obiektywu.
Super spacerzoom dla niewymagajacych.Owszem zrobilem kila fotek o przyzwoitej jakości ale tylko w zakresie
50-150.Rozstałem się z nim z przyjemnością bo każdy crop z P 18-135 był lepszy od S 18-250.