Canon 16-35 f/2.8 vs Tokina 16-28 f/2.8
Tokina jest sporo tańsza.... i nawet ciut ostrzejsza....
Potrzebuję szerokiego kąta na FF do krajobrazu oraz zdjęć w pomieszczeniu - niedługo będę focić ślub kumpla i też do tego przydałby mi się szeroki kąt. Warto dopłacać do Canona? Jak się sprawdza AF w Tokinie? Jest bardzo głośny?
Odp: Canon 16-35 f/2.8 vs Tokina 16-28 f/2.8
a nie laska poszukać na forum?
:) becekpl na moderatora ! :)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
:) becekpl na moderatora ! :)
Uchowaj Boże
Wytalkowane z GT-I9100
Mam pierwszą wersję 16-35 i z czystym sumieniem mogę polecić.
Temat odkopałem, z jednego głównego powodu.
Po przeczytaniu kilku tematów na temat wymienionych szkieł etc, stwierdzam, że w praktyce, nikt nie odpowiedział na jedno pytanie - jeśli nie patrzymy przez pryzmat ceny, co jest lepsze?
W dniu jutrzejszym muszę kupić jedno z tych dwóch szkieł, T16-28 nówka albo Canon używka (dylematy cenowe są -2600 minus VAT vs 4000 bez możliwości odleczenia VATu:/)
Ale załóżmy, ze są w jednej cenie (i tak się zwrócą, kwestia tylko tego, jak szybko ;)) - co brać? Współpraca z 5DMIII oraz, bardzo często z 1DsMII.
Głównie śluby, ale też imprezy klubowe etc (martwie się o soczewkę w wypadku Tokiny) oraz wnętrza, zdjęcia reklamowe obiektów itd.
Z góry dzięki za pomoc ;)
EDIT:
No i kwestia uszczelnienia (L-ka jest uszczelniona, Tokina o ile się nie myle - niestety nie) - pogoda u nas kapryśna, a czasem trzeba i w gorszą pogodę pofocić.
Ja kupiłem niedawno Tokinę i juz na pierwszym ślubie lał deszcz, ani aparatowi ani szkiełka nic nie dolega. Jestem mega zadowolony, ostre szybkie i celne szkło. No i nowe :-)
Akurat w wypadku Lki nie martwie się o stan używki - jest perfect ;)
Kwestie jakości obrazu i ogólnej wygody pracy âŚ
Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM Lens Image Quality
Wg tego wychodzi, że wbrew obiegowym opiniom Tokina wypada gorzej od Canona ⌠albo mieli wyjątkowo dobrą sztukę Canona i wyjątkowo słabą Tokiny, albo nie rozumiem o_O
Tokina ma taką przypadłość, że jak zrobisz zoom na f2.8 to wychodzi mydło. Na 16mm i pełnym otworze jest super, a po przymknieciu do f4 jest spoko na wszystkich ogniskowych. Rogi ma lepsze od lki, dlatego właśnie ją wybrałem. Af ujdzie. Na ślubach daje radę.
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
Tokina ma taką przypadłość, że jak zrobisz zoom na f2.8 to wychodzi mydło.
Czy dobrze zrozumiałem - zmieniając ogniskową przy f/2,8 uzyskujesz mydło? I co dalej, doostrzasz manualnie?
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
po przymknieciu do f4 jest spoko na wszystkich ogniskowych. Rogi ma lepsze od lki
Od 16-35/4 IS?