Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka
Witam :)
Mam do was pytanie, nie ukrywam, wirtuozem i super profesjonalistką nie jestem :P
Zastanawiam się nad dwoma obiektywami :
- do zdjęć całej sylwetki - z dobrym rozmyciem tła - coś w tym stylu http://kenzas.se/wp-content/uploads/...i-1024x806.jpg
Posiadam 50 1.8, która no jakoś daje rade przy zdjęciach całej sylwetki, choć wiadomo lubi się gubić ostrość, co innego w przypadku tak zwanych połówek, tu jest w miarę ok. Rozważam przy tej opcji 85 1.5
- do zdjęć zbliżenia oka - tu sprawa się komplikuje bo potrzebuję bardzo ostrego detalu, z racji tego, że robię zdjęcia makijaży. Aktualnie robię te zdjęcia kitem ( przy 50 nie ma opcji na to by wyszło dobrze ) przy czym doświetlam się lampą pierścieniową, nie jest źle ale to nie jest to czego oczekuję. Próbowałam nawet kombinować z Raynoxem 250, który sprawdził się fenomenalnie w tej kwestii przy moim starym aparacie ( Panasonic GF3 ) wtedy była kolosalna różnica. Jednak podpięty do kita - zero poprawy. Tak prezentuje się to aktualnie ( oczywiście po obróbce w CS5 ) http://3.bp.blogspot.com/-1p72Efi84V...00/mkp2qwk.jpg
W tym przypadku rozważam Samyanga 35 1.4 - wcześniej była to Sigma 30 ale czytałam porównania i jednak Samyang wypada "ostrzej " .
Nie przeszkadza mi manualne ustawienie ostrości - i tak to robię :)
Ale czy ten obiektyw da mi lepszy efekt niż jest teraz ?
Co o tych wyborach myślicie ?
Pozdrawiam
Odp: Wybór obiektywów - zdjęcia całej sylwetki i zbliżenia oka
Raczej obiektyw o dłuższej ogniskowej, a najlepiej makro, na przykład canon 100/2,8. Lub do APSC (bo taki podajesz sprzęt) 60/2,8.
Chodzi mi o oko.
Lepiej 85 jeśli już wybierać z tego co napisałaś.
Jaka kasa do wydania?
Jak będziesz miał 85 1.8 kup do tego pierścienie pośrednie z potwierdzaniem ostrości i będziesz miał 2 w 1: dobry obiektyw (chociaż w małym pomieszczeniu nie złapiesz całej osoby) i super powiększenie.
Leon007 : takie nie wchodzą w grę, zdjęcia oka robię sama sobie więc długość rąk mnie ogranicza :P 50 się męczyłam i odpuściłam a co dopiero by było 100 :P
salas : Do pierwszej opcji to tak do 1500 zł, druga czyli zbliżenia makijaży, tu też w tej cenie jednak jeśli ktoś mnie przekona, że lepiej wypadnie szkło za 3000, bo będzie bardzo dobry efekt, to wtedy nie ukrywam, że zacisnę pasa i dozbieram :) to moja pasja więc trzeba :P
tom517 : "Miała" :) o to jest nawet fajny pomysł :D w pomieszczeniu nie robię zdjęć całej sylwetki, tylko na zewnątrz. A czy przy tych pierścieniach nie jest tak, że tylko centrum mam ostre a resztę już nie ? nie znam się na tym kompletnie więc pytam :)
A co powiecie na 85 1.4 Samyanga ?
Leon007 : takie nie wchodzą w grę, zdjęcia oka robię sama sobie więc długość rąk mnie ogranicza :P 50 się męczyłam i odpuściłam a co dopiero by było 100 :P
salas : Do pierwszej opcji to tak do 1500 zł, druga czyli zbliżenia makijaży, tu też w tej cenie jednak jeśli ktoś mnie przekona, że lepiej wypadnie szkło za 3000, bo będzie bardzo dobry efekt, to wtedy nie ukrywam, że zacisnę pasa i dozbieram :) to moja pasja więc trzeba :P
tom517 : "Miała" :) o to jest nawet fajny pomysł :D w pomieszczeniu nie robię zdjęć całej sylwetki, tylko na zewnątrz. A czy przy tych pierścieniach nie jest tak, że tylko centrum mam ostre a resztę już nie ? nie znam się na tym kompletnie więc pytam :)
A co powiecie na 85 1.4 Samyanga ?
Leon007 ma rację :p do takiego rozmycia tła i odcięcia sylwetki od tła potrzebna dłuższa ogniskowa!
100mm f/2.8 macro będzie dobry i możesz używać do obu opcji :p nowy kosztuje około 2000zł uzywkę nawet za 1000zł kupisz :p
Poogladaj sobie zdjęcia z tego obiektywu i zobacz sama:
PeBnowymiarowe przykBadowe fotki - Canon 100mm F/2.8
Jeśli macro nie chcesz to też jest 100mm f/2.0 a nie 2.8 i pewnie będą jeszcze lepsze efekty przy zdjęciach całej sylwetki :)
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=733 piękne rozmycie tła ;) i w takiej cenie do 1500zł też powinnaś spokojnie wyrwać
co do tego, że robisz sobie sama to :p musisz jakieś dość szerokie i dość ostre szkło :o i przydałby Ci się albo wężyk albo pilot :p
Ja bym stawiał mooże na jakieś 28 f/1.8 albo 35 f/2.0 :p w takiej cenie co mówisz powinno się znaleźć w bardzo dobrym stanie :)
Tak, oczywiście dłuższa ogniskowa do całej sylwetki :) - zmylił mnie dopis na końcu, że chodzi o oko :)
100 2.0 - wow, o taki efekt mi chodzi :)
100 2.8 do oka też ? jakoś nie wyobrażam sobie na ile musiałabym się oddalić, fakt pilota mam i go używam do robienia zdjęć ale nawet nie zobaczę na podglądzie czy wszystko jest ok :P no i trochę niewygodne by to było :)
O oku dopisałem chwilę później, bo 50 na APSC to akurat dobra ogniskowa do portretu, w tym całej postaci. Sam używam 100/2,8 do makro i portretu z FF.
Masz APSC, więc 60 makro może być dobre do obu celów i ręki starczy. Mówią o tym obiektywie, że jest najostrzejszy na świecie. ;)
Czy robiąc samej sobie oko, używasz podglądu na komputerze? Wtedy długość ręki nie ma znaczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
ilovemyaddiction
100 2.8 do oka też ? jakoś nie wyobrażam sobie na ile musiałabym się oddalić,
Właśnie dlatego koledzy radzili obiektywy MACRO ( 100 2.8 lub 60 2.8) - bo ich nie trzeba oddalać - ostrzą już od kilku cm