Poziom polszczyzny na forum :-)
Witam.
Nie wiem jak innych, ale mnie przeraża poziom znajomości naszego języka przez spore grono Forumowiczów. Kiedy widzę te "nie którzy", "nie wiele", "z resztą" itp, to nie wiem czy śmiać się, czy płakać ;-). Rozumiem literówki, "czeskie" błędy, ale podstawowe zasady pisowni wypadałoby jednak znać, choćby z szacunku dla rozmówcy :-).
Ale może jestem jakimś dinozaurem, czepiającym się zasad pisowni....
Pozdrawiam
Odp: Poziom polszczyzny na forum :-)
Tak w kwestii przypomnienia:
Pkt 6 Zasad Forum
Też z tego powodu boleję. Moim zdaniem cała wina leży po stronie systemu edukacji i masowego wysypu w drugiej połowie lat 90-tych tzw. "dyslektyków" (cudzysłów zamierzony).
Cytat:
Zamieszczone przez
dzidofon
Witam.
...ale podstawowe zasady pisowni wypadałoby jednak znać...
Pozdrawiam
Ekhm...a więc...
Witaj :)
Sytuację zaistniałą na forum, najlepiej rozpatrywać poprzez pryzmat porzekadł forumowych - będących swoistą odmianą przysłów ludowych. A najpopularniejszym porzekadłem na C-B.info jest:
Cytat:
Zamieszczone przez mądrość ludowa
Zasady są po to, aby je łamać
Najważniejsze by robić to świadomie.
BTW: zawsze można takiego "świadomie nieortograficznego" posta zgłosić modom do poprawki.
Pozdrawiam.
tia. wszystko zrzucić na system oświaty. jak rodzice z dziećmi nie usiądą przy lekcjach, to dzieciaki się same tego nie nauczą. a szkoła zawsze była ułomna i zawsze trzeba było dokształcać się pozalekcyjnie, na każdym szczeblu edukacji.
poza tym moim zdaniem, to nie w edukacji tkwi problem, tylko w niechlujstwie i ignorancji ludzi, którzy oszczędzają każdą sekundę - nawet na napisaniu postu na forum. przecież poprawienie błędu to strata czasu, a reszta niech się domyśla co jest zawarte w poście:|
a tak a propos - dzidafon masz błąd stylistyczny w swojej wypowiedzi:)
Nie wydaje mi się, aby stwarzanie sztucznych problemów z powodu błędów językowych czy też w piśmie, było kwestią istotną na tym forum. Jak nazwa wskazuje to jest forum canona i generalnie fotograficzne. Takie problemy pewnie są ważne na forum języka polskiego. Może lepiej zrozumieć to co ludzie mają do przekazania, niż koncentrować się na jakiś niuansach formy tego przekazu. Jestem zwolennikiem uproszczenia zasad wszelkich języków. Spore uproszczenie zasad zapewne wzbogaci treści przekazywane i uprości komunikację.
pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
sweetek
...Spore uproszczenie zasad zapewne wzbogaci treści przekazywane i uprości komunikację.
pozdr.
W piwoszu na moim osiedlu panuje spore uproszczenie zasad, lecz nie jestem pewien czy tego typu konwersacja jest w stanie ubogacić kogokolwiek. Ale jakby co zapraszam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
poza tym moim zdaniem, to nie w edukacji tkwi problem, tylko w niechlujstwie i ignorancji ludzi, którzy oszczędzają każdą sekundę
Wydaje mi się, że mylisz skutek z przyczyną.
Człowiek zawsze będzie postępował tak, by jak najmniej się namęczyć. Taka już nasza natura.
Jednakże przyczyną jest społeczne przyzwolenie na pisanie niepoprawnie/niechlujnie. A to przyzwolenie zaczęło się w szkołach.
@p0m
Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery.
P.S.Nie jestem polonistą, a dyslektykiem, niestety nie "papierowym". Istnieje coś takiego jak "sprawdzanie pisowni" w przeglądarce.
Było się wychylać :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery.
Zapamiętaj razzz na zafsze: rozpoczynamy zdanie od dużej (wielkiej) litery, ewentualnie (co osobiście mniej mi się podoba) wielką literą.
:)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzidofon
Witam.
Nie wiem jak innych, ale mnie przeraża poziom znajomości naszego języka przez spore grono Forumowiczów. Kiedy widzę te "nie którzy", "nie wiele", "z resztą" itp, to nie wiem czy śmiać się, czy płakać ;-). Rozumiem literówki, "czeskie" błędy, ale podstawowe zasady pisowni wypadałoby jednak znać, choćby z szacunku dla rozmówcy :-).
Ale może jestem jakimś dinozaurem, czepiającym się zasad pisowni....
Pozdrawiam
Poziom pisowni świadczy o piszącym tylko (na szczęście) tu są sami artyści.
W innych dziedzinach jest też fajnie bo jak zwróciłem uwagę projektantowi, że "nowo projektowany" piszemy oddzielnie to mnie wyśmiał. Niestety biedak nie wie co to jest imiesłów przymiotnikowy i wszystko wrzuca do worka z przymiotnikami. A niech tam sobie pisze jak chce, sprawdzający inspektorzy z UDT mają ubaw za darmo.
Znam forum na którym "wernisarz" czy "reportarz" (o zgrozo, podobno od reporter) to normalka. Czasami coś puszczę człowiekowi na PW. Reakcje są różne. Od "OK już poprawiam" do "mam na to wyjebane".
Kończę zanudzać. Co tu dużo mówić jak słyszę w TV "w dniu dzisiejszym" to zastanawiam się dlaczego nie można krótko i po polsku "dzisiaj". No tak, ale ja nie kończyłem dziennikarstwa tylko polibudę.