Budżetowy obiektyw na imprezy masowe pod cropa
Witajcie mam w zasadzie dwa pytania. Pierwsze to potrzebuję obiektywu na tegoroczne PGA. Kto by ten wie jakie tam warunki są, ale chodzi o to, że światła za dużo to niet a nie wiem czy moja 50mm 1.8 da radę pod względem zastosowania, czy nie będzie na cropie zbyt wąski. Tak sobie myślałem o starym 28mm /2.8 lub 35mm /2.8 pod M42 bo i tak sobie z ciekawości kupię, żeby się przekonać w jakim stopniu psuje się obraz na cyfrze( nie pamiętam określenia - to, że promienie światła padają na matrycę nie pod kątem prostym). Czy ktoś z doświadczenia może mi podpowiedzieć jak będzie się zachowywać kitowiec ze światłem 3.5-5.6? Brać czy lepiej iść z 50mm?
No i drugie pytanie. Chciałem poszerzyć sobie tanim kosztem kita. No i właśnie myślę nad jakimś z dołu 18-28 a z góry powyżej 100. Do 400-500zł jakąś Tokinę, Tamrona czy Sigmę kupię pytanie czy warto bo chciałem mieć taki wycieczkowy uniwersalny obiektyw. Dodam, że z kita jestem bardzo zadowolony - wersja IS II.
Odp: Budżetowy obiektyw na imprezy masowe pod cropa
Zalezy co na pga bedziesz pstrykac ale na moje 50mm powinno wystarczyc
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
No i drugie pytanie. Chciałem poszerzyć sobie tanim kosztem kita. No i właśnie myślę nad jakimś z dołu 18-28 a z góry powyżej 100.
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób chcesz poszerzyć kita (18-55 mm) obiektywem o zakresie zaczynającym się również od 18 mm...
A jaką masz puszkę?
Osobiście przy 5dmkII używam takiego śmiesznego obiektywu Canon 28-105 3,5-5,6 II USM... Kosztowal mnie całe 300 PLN, kupiłem go, ot tak, dla fantazji, ale szybko go bardzo, bardzo polubiłem. No ale na cropie to już inny zakres, 42-167? Sample ze szkła na stronie w stopce, poswięciłem mu trochę miejsca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób chcesz poszerzyć kita (18-55 mm) obiektywem o zakresie zaczynającym się również od 18 mm...
Źle się trochę wyraziłem, chodziło o poszerzenie zakresu powyżej 55mm. Bardzo ciepło wspominam swojego Panagora 70-210 chyba pod M42 ale sprzedałem go bo potrzebowałem pieniędzy no i nie miałem wtedy statywu a trzymanie metalowego obiektywu mi niezbyt idzie :)
@Łopal puszka w opisie C40D no i właśnie ten crop psuje mi wszystko bo nawet 50mm to dla mnie jakieś 80mm dlatego zastanawiam się nad braniem albo kita swojego albo zamianie go na podobny do Twojego i zabraniu właśnie jego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Łopal
A jaką masz puszkę?
Będę strzelał: 40D? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Będę strzelał: 40D? :mrgreen:
Złośliwiec :)
"Wychowywałem się" na forum z czarnym tłem, gdzie opis torby znajdował się tylko pod spodem posta :) Trudno się przestawić, mimo upływu czasu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Źle się trochę wyraziłem, chodziło o poszerzenie zakresu powyżej 55mm.
No to budżetowo masz Canona 55-250 IS , jak chcesz coś z zooma, ew tamron 70-300 VC ale to już droższy interes...
nieno spoko 55-250 500+zł a mi chodzi o sprzedanie kita (ile mogę dostać? ze 150zł) i do tych 400-500 dołożyć. dlatego myślę nad jakimś 28-200 ew 18-135 :) co na to powiesz?
ten powyżej 100 to proponuje: Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM od kitowego Canon po prostu lepsza. Tokina mimo, że starsza to będzie po za budżetem zarówno 80-200 i 80-400 to około 1000-1500 zł, albo poczekać i dołożyć do Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD w tej klasie chyba nie ma konkurencji jakość/cena (Jakościowo bliżej mu do L Canonowej niż do normalnego Canona)
Na temat krótkich się nie wypowiem, bo nie używam :)