Canon 18-135 IS STM - czy naprawdę taki dobry ???
witam, ponieważ póki co jest to mój główny kandydat do spacerzooma chciałbym poznać Wasze zdnie. Przewaliłem chyba wszytystke możliwe opinie i testy w necie ale niestety jest ich niewiele a jeszcze mniej pelnowymiarowych sampli jednak wszyscy są zgodni że jest to bardzo dobry obiektyw posiadający wręcz rewelacyjny stosunek jakości do ceny.
Z testów na digital-picture wynika jest wyraźnie lepszy od starej wersji 18-135
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM Lens Image Quality
wyraźnie lepszy od cieszącego się dobrą opinią canona 18-200 IS
i porównywalny optycznie ze świetnym i sporo droższym 15-85
Na ciętnym photozone.de również został świetnie oceniony i dostał 3,5 gwiazdki za optykę (dokładnie tyle do 15-85) i 5 (max) gwiazdek za cena/jakość
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 STM IS - Review / Test Report - Sample Images & Verdict
I stąd moje pytanie, czy ktokolwiek z Was, drodzy forumowicze, miał styczność z tym szkiełkiem, testował je lub je posiada i może się podzielić jakimiś samplami lub opinią ??? będę bardzo wdzięczny również za Wasze opinie, jak dalece wiarogodne są te testy, szczególnie z digital-pictures
Odp: Canon 18-135 IS STM - czy naprawdę taki dobry ???
A ja mam pytanie jaka jest różnica w pracy AF pomiędzy starą a nową wersją?
Dzięki!
tu masz próbkę porównania obu AF w trybie video:
Focus Sound and Speed with 18-135 STM vs Non STM - YouTube
na photozone piszą że stm działa "płynniej" niż klasyczny USM a na zagranicznych forach piszą że ten nowy STM jest prawie tak szybki jak USM. Szkoda że nikt z forumowiczów nie ma tego szkła, jak się domyślam...
Mnie on w trybie video nie potrzebny, bo nigdy w życiu nie włączyłbym AF'a podczas filmowania :D
Bardziej interesuje mnie celność i szybkość ostrzenia podczas robienia zdjęć.
na zagranicznych forach chwalony jest min. za szybki AF w trybie foto
uniwersalny ten obiektyw, znowu mi miesza w głowie czy nie kupić go zamiast tamrona 17-50 :(
@salas - przecież centur rzucił juz tym linkiem
Cytat:
Zamieszczone przez
fabian
@salas - przecież centur rzucił juz tym linkiem
dziury w głowie :D sory !
W każdym bądź razie ten obiektyw coraz bardziej mi się podoba :p
Canon 18 - 135 STM IS f/3.5 - 5.6 Sample Images | CameraRec tu jeszcze sample tego linka chyba nie było :D
więcej sampli macie tu:
JuzaPhoto - Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM : Specifications and Opinions
i tu:
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM Sample Photos
Wypada tylko mieć nadzieje że któryś z forumowiczów go kupi i podzieli się wrazeniami a jeszcze gdyby go porównał do 15-85 to juz byłoby całkiem super...
Obiektyw do mnie dotarł :O jeszcze nie pstrykałem, czekam aż trochę się ogrzeje bo cały dzień jeździł z kurierem i przyszedł dosłownie zamarznięty :p
Centur jak możesz to napisz co i jak to może jutro lub na weekendzie pstryknę trochę zdjęć na potrzeby forum :)
Jeśli ogólnie ktoś chce jakieś foty z określonymi parametrami z tego obiektywu to śmiało! Postaram się pomóc :D chociaż z góry uprzedzam, że NIE OGARNIAM !