wynik czyszczenie matrycy w serwisie Canona SCI za 123zł
Gdyby ktoś się zastanawiał czy oddać aparat do czyszczenia matrycy w autoryzowanym serwisie Canona w Warszawie (CSI) to chciałbym pokazać jak wygląda matryca po 2 minutach po odebraniu z serwisu.
A wyglądało to tak: zapłaciłem 123 zł (pełna klatka), odebrałem aparat, nałożyłem delikatnie obiektyw, wyszedłem na zewnątrz i zrobiłem zdjęcie nieba na f/22.
Załączone zdjęcie oczywiście potraktowane levels żeby wyeksponować paprochy. Mam zdjęcie robione przed (tyle że ściany w domu) no i w zasadzie nic się nie zmieniło, tyle, ze przed czyszczeniem używałem intensywnie aparatu na wyjeździe w terenach pustynnych i non stop wymieniałem obiektywy. Natomiast w serwisie wyglądało na to, ze warunki są o wiele przyjaźniejsze :-)
Oczywiście zaraz jak tylko obejrzałem stan matrycy zadzwoniłem do serwisu i powiedziałem, że matryca w zasadzie nie rożni się stanem sprzed czyszczenia. Otrzymałem odpowiedź, że zaakceptowałem regulamin i że pyłki są wszędzie więc usługę uznają za wykonaną poprawnie a pyłki trafiły po czyszczeniu.
To tak ku przestrodze
Odp: wynik czyszczenie matrycy w serwisie Canona SCI za 123zł
szok, przykra sprawa. ostatnio czyściłem w pewnym sklepie foto, wszystko super wyszło za 50pln.
pozdrawiam
wynik czyszczenie matrycy w serwisie Canona SCI za 123zł
Ja czyszcze sam. To jest banalnie proste tylko trzeba nabyc sprzeta
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
Ja czyszcze sam. To jest banalnie proste tylko trzeba nabyc sprzeta
możesz napisać czego używasz?
Pełna klatka więc pełne uszczelnienie więc skąd ten piach ?
To nie piach. Piach się na matrycy nie utrzyma.
To jest olej z migawki + najprawdopodobniej kurz. Serwis za przeproszeniem g... zrobił.
Trzeba sobie kupić płyn i szpatułkę (razem coś koło 100), i czyścić samemu. Watek o czyszczeniu matrycy jest tu długi i pomocny. Wystarczy poszukać.
Co nie zmienia faktu, że "usługa" została wykonana żenująco. Nauczka, żeby efekty sprawdzać na miejscu, przed uiszczeniem należności.
tu mała ciekawostka na zdjęciu w tle
CSI Foto i Video's Photos | Facebook
Cytat:
Zamieszczone przez
zonk
Yeah, ze sprężary go!!! :twisted:
Zastanawiam się tylko, czy tak ostre (w sensie wyraźne) ślady zarejestruje matryca od pyłków leżących na niej? Raz w życiu miałem tak wyraźne paprochy na matrycy (ale nie w takiej ilości) i okazało się wtedy, że pyłki dostały się pod filtr AA. Serwis zakwalifikował to jako wadę fabryczna matrycy i w ramach gwarancji miąłem wymianę matrycy na nową. Przecież normalnie pyłki na matrycy nie generują mi (nawet na F/22) plam o tak wyrazistych krawędziach.
Chyba, że rzeczywiście dinderi ma rację i są to plamki po oleju...