Pytanie do praktyków: jaka jest różnica w działaniu tych dwóch body? Pytam o ciężkie warunki czyli sala weselna :D Chodzi mi oczywiście o układ AF.
Wersja do druku
Pytanie do praktyków: jaka jest różnica w działaniu tych dwóch body? Pytam o ciężkie warunki czyli sala weselna :D Chodzi mi oczywiście o układ AF.
No nie zaczęły się "dylematy". Zmień tytuł, :mrgreen:
pomiedzy 1ds mk2 a mk3 - tak z 60% jest szybszy.
Co prawda nie mam żadnego z tych aparatów, ale siedziałem trochę w temacie. 1d mk3 to puszka typowo dla fotoreportera. AF jest bardzo szybki i skuteczny. 1ds mk2 to aparat pełnoklatkowy, więc będzie u niego trochę gorzej. Jedynie w trybie Al-servo aparaty z pewnej serii miały problemy z celnością AF. Ale w kościele ten tryb się nie przyda. Teraz pozostaje pytanie, czego potrzebujesz do zdjęć ślubnych. Pamiętaj że 1d mk3 ma 10 megapikseli. Nie bez powodu na ślubach często są i były używane 5d mk2 ze względu na jakość obrazu i dużą liczbę megapikseli... Jedynie AF w 5-tce jest trefny. Ja na Twoim miejscu brałbym 1d mk3 jeśli 10 megapikseli to wystarczający rozmiar.
Kolego, dzięki za fatygę ale teoria jedno a praktyka drugie. 10mpix w zupełności wystarcza. Liczę na opinie kogoś kto trzymał te puszki w łapie i przeleciał nimi parę wesel.
No to mamy kolejny tasiemiec Twojego autorstwa... :D
mam 1dmk3 i 5dmk3 - AF w 1D w moim personalnym odczuciu zdecydowanie lepszy (szybszy/celniejszy) na wszystkich punktach. O 1Ds nie wiem nic.
Mnie jeszcze zastanawia przy okazji tego porównania m.in. wysokie ISO i ogólnie wygląd obrazka FF vs APS-H.
Iso uzywalne w 1d to max 400-800, a w 5d nawet na 1000 czy 1250 daje rade (cienie). Obrazek z 5d mk3 bez porownania lepszy