Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
no może. ale to są jaja. ponoć w NY tez nieźle regulują.
no są , a Tobie pierwszemu przyszło przecierać szlak
berlin bliżej i taniej w wysyłce
Dla mnie jest niewyobrażalne to co piszesz... Miałem sporo sprzętu Canona i akurat tylko raz miałem spotkanie z serwisem: przyklejenie lustra w 5d mk1, ale oczywiście bezpłatnie, mimo iż aparat miał 5 lat. Dodatkowo wymienili mi bezpłatnie matówkę, bo została minimalnie porysowana w momencie odklejenia. Gdyby mi się taka sytuacja przydarzyła z 5d mk III to bym zrobił niezłą awanturę w serwisie i próbował zwrócić aparat jako niezgodny z umową i podał ich od UOKiKU. Napisz jak się sprawa zakończy, bo jestem ciekaw.
Widzę, że część osób przecenia nie tylko kompetencje, ale i chęci pewnych organów państwowych.
Czekam właśnie na mkIII i aż mnie ciarki przechodzą jak czytam takie rzeczy :(
Może głupie i zbyt proste ale spróbuj przedmuchać czujniki AF. Ja w swojej mkII, która działała podobnie do Twojej mkIII przedmuchałem po 2 latach użytkowania i działa teraz lepiej niż nowa.
Przedmuchiwałem klika razy ale zawsze unosząc lustro lekko palcem i w sumie nic to nie dawało. Obiektywy trafiały w miarę celnie dopiero od f2.2 Kiedyś przy czyszczeniu matrycy zobaczyłem że mam super dojście do czujników przy schowanym lustrze, odwróciłem body tak by czujniki były "do góry nogami" i trochę podmuchałem. Dosłownie widziałem jak z czujników wylatuje kurz. Od tamtej pory moje mkII to rakieta. Na f1.2 trafiam teraz grubo ponad 90% strzałów. Długo nie mogłem się pogodzić z tym, że się tyle męczyłem i wkurzałem na AF mojej piątki ;-)
Ja moge jedynie potwierdzic co pisze kolega powyzej. Czystosc czujnikow af ma decydujacy wplyw na jego celnosc...
I ja również miałem problemy z 85 właśnie przez zakurzone czujniki :) Dlatego teraz raz na miesiąc dmucham gruszką:)
To napiszcie dokladnie jak to powinno sie robic albo jak Wy to robicie, ze jest git - mysle, ze to wielu pomoze ;-)