pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?
Wersja do druku
pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?
Witaj, ja swoja Ee-s zamowilem tutaj: http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...67&Q=&O=NavBar
powinna dotrzec przed nowym rokiem jak bede mial szczescie :)
Pytanie troche offtopic, jak to jest ze inna matowka w 300D/350D moze spowodowac problemy z liczeniem ekspozycji (wg CatEye Optics) a w 5D i 1D mozna sobie dowolnie zmieniac matowki i nie ma problemu?
Nie tak dowolnie, sa tylko 3 specjalnie zaprojektowane dla 5d w tym standardowa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Diego
a jak z wymianą, w instrukcji nie ma o tym słowa ( choć obiecują ), mocno to skomplikowane? moze masz jakiegoś linka do opisu wymiany?
Cytat:
Zamieszczone przez Diego
jako ze sama wysyłka to 25 USD moze ktoś reflektuje na wspólne zakupy?
gdybyśmy zebrali małą grupkę to wyszło by taniej
instrukcja?Cytat:
Zamieszczone przez darekp
z tego co widziałem, to jest to kwestia odkręcenia jednej śrubki.
Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
a gdzie widziałeś?
bo tam zadnej śrubki nie widze
Jakie srubki? Toz to w 20D jest prosty zatrzask...
Tak, moze spowodowac problemy... Zwlaszcza jesli jest duzo jasniejsza/ciemniejsza i na srodku ma jakies dodatki a ty mierzysz centralnym :D Zwykle pomaga stala korekta +/-, wiec nie jest tak zle... Kto powiedzial ze nie ma problemow na 5/1? Problemy sa wszedzie. 5D chyba nawet ma custom function w ktorym sie ustawia jaka masz matowke co powoduje poprawne pomiary.Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
być może i zatrzask, choć wydawało mi się, że była to śrubka. Odkręć lensa i w górnej części bagnetu, tam gdzie jest matówka na krawędzi masz tę śrubkę/zatrzask.Cytat:
Zamieszczone przez darekp
Instrukcja naprawdę sporo pomoże.