-
Kupno aparatu - porada.
Witam nie zbyt się znam na aparatach ale upatrzylem sobie 3 modele i chcialbym abyście wy, użytkownicy powiedzieli ktory najbardziej oplaca się kupić.
Co będę fotografował? Miasto / Architektura, Przyroda / Makro, Sport / Akcja, / Street, Krajobraz / Podróże, Człowiek / Portret, Akt, Inne
Canon sx20 is
Canon 400d
Canon 450d
Pozdrwiam i czekam na szybka odpowiedz :)
-
A masz już jakieś obiektywy do tych zdjęć przyrody, portretów, architektury, sportu itd, itp. Bo jeżeli nie to wybór aparatu to Twój najmniejszy problem.
-
Z tych co wymieniłeś to Canon 450d
Ale powtórzę z kolegą...najważniejsze są szkła !
-
Nie, nic a nic nie mam. Wszystko w swoim czasie się dokupi a na razie to z KIT'a bym korzystał ;/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po konsulatacji z kolega fotografem doszedłem do wniosku ze na razie dobrze bedzie kupic sx20 poniewaz dopiero zaczynam z fotografowaniem tak na powazniej, an razie to tylko jakeis eventy, imprezy rodzinne i to cyfrowka.
-
Canon sx20 is to bardzo fajny aparacik i powinien być OK na początek,
jeśli nie masz wielkiego "parcia" na lustrzankę.
Poleciłem znajomej jakiś czas temu i jest wniebowzięta jakością, szybkością...
Czasami jeździmy razem na wycieczki i jak potem widzę jej fotki (porównując z moimi)
to sam jestem zaskoczony tym co ten sprzęcik produkuje.
Jeśli po jakimś czasie będzie cię ograniczał, to wtedy... ;)
Pozdrówka!
-
Całkiem słusznie.
Dla osoby zaczynającej przygodę z fotografią to wg mnie najlepsza droga. Ja też zaczynałem od kompakta. Kupiłem sobie kiedyś nowego (świeżo w sprzedaży) Kodaka DX7590 i jednego tylko żałuję... że się go pozbyłem po kupnie lustrzanki :-(
-
wpierw trzeba nieco sie dowiedziec co w trawie piszczy i przeczytac pare ksiazek by sie brac za lustrzanke; no chyba ze chodzi o szpan to wtedy przepraszam najmocniej
-
sx20is w łapach nie miałem. Kompakt warto mieć, ze względu na jego gabaryty, bo lustra wszędzie ze sobą wlec nie będziesz. Ale jeśli chcesz się bawić w fotografowanie, kompakt jako jedyny aparat nie jest najciekawszym rozwiązaniem.
400d mam. Generalnie zadowolony z niego jestem.
450d lepszy od 400d, myślę że jeśli możesz sobie pozwolić, to warto dopłacić do niego.
Ot taki złoty półśrodek, bo rozrzut tematyczny sobie obrałeś spory.
-
-
jeśli miał bym polecić to kup 1000D jest lepsza od 400- setki i tańsza a dynamika jest w nim super a że tani to lepiej więcej kasy wydać na dobre szkło o standardowych parametrach ogniskowej np tamron 17-50/2,8 jeśli chodzi kompakt ultrazoom to podejrzewam że szybko go sprzedasz