7D - dziwny widok głębi ostrości
Zauważyłem, że moje nowe 7D dziwnie się zachowuje. Już wyjaśniam: przy patrzeniu przez wizjer na dwa obiekty nieco od siebie oddalone i ustawieniu ostrości na bliższy widzę ostry bliższy i nieco (ale powtarzam nieco) nieostry drugi. Jak zrobię fotkę to ten pierwszy jest ostry a drugi rozmyty całkiem. Robiłem test. Dwie butelki na stole jedna za drugą w odległości około 30 cm od siebie. Obiektyw stałka na pełnej dziurze. W wizjerze pierwsza butelka ostro a druga nieostro ale duży napis na etykiecie da się przeczytać. Robię fotkę a na niej druga etykieta całkowicie rozmyta, tak że o jakimkolwiek czytaniu nie ma mowy. Nie rozumiem tego. Przecież widzę to co powinno być na fotce bo przy pełnej dziurze głębia ostrości w wizjerze powinna być taka sama jak na fotce. Nigdy wcześniej z żadnym body nie widziałem takiego efektu. Co to być może? Informuję, że w większości zdjęć raczej staram się uzyskać jak największą głębię ostrości. Aby fotka odpowiadała temu co widzę w wizjerze musiałbym przymknąć szkło na maksa (sprawdzałem).