450D - błąd karty SD czy wina aparatu?
Witam, mój problem poega na tym, iż dwukrotnie po zrobieniu ok. 160 zdjęć (nieco ponad 400 Mb) od sformatowania (pełnego) karty SD pojawia sie nagle błąd i komunikat, że karta jest niesformatowana i nie można wykonac więcej zdjęć. Karta PRETEC 4Gb. Na szczęście zdjęcia można odzyskać wgrywając czytnikiem kart.
Wczesniej zapełniłem do końca Kingstona 1 Gb i było ok bez żadnych błądów. Mam w związku z ta usterką pytania:
1. Czy wina leży wyłącznie po stronie karty PRETEC, czy też może być cos nie tak z aparatem?
2. W jaki sposób sprawdzić poprawność działalni karty w komputerze wykorzystując czytnik i może jakiś program do testowania kart?
3. Czy może lepiej sformatować kartę z poziomu komputera?
4. Jeszcze nie próbowałem tej metody (dopiero przeczytałem w wątku o 40D), podobno nalezy w przypadku takiego błędu wyciągnąć i włozyć ponownie kartę i akumulator i bedzie ok - ja wyciągałem sama karte i nie pomagało.
5. Uszkodzenia mechniczne styków gniazda karty raczej wykluczam, nie wciskałem karty na siłę, aparat nowy, może 5 razy wkładałem i wyciągałem kartę do arparatu
To tyle, mam nadzieję, że to wina karty, jesli tak ,to czy w sklepie można w ramach gwarancji żądać nowej karty (chyba sie ich nie naprawia), bo może być to usterka trudna do wykrycia.
Pozdrawiam.