Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 450D - błąd karty SD czy wina aparatu?

Początki nałogu

Domyślnie 450D - błąd karty SD czy wina aparatu?

Witam, mój problem poega na tym, iż dwukrotnie po zrobieniu ok. 160 zdjęć (nieco ponad 400 Mb) od sformatowania (pełnego) karty SD pojawia sie nagle błąd i komunikat, że karta jest niesformatowana i nie można wykonac więcej zdjęć. Karta PRETEC 4Gb. Na szczęście zdjęcia można odzyskać wgrywając czytnikiem kart.
    Wczesniej zapełniłem do końca Kingstona 1 Gb i było ok bez żadnych błądów. Mam w związku z ta usterką pytania:
    1. Czy wina leży wyłącznie po stronie karty PRETEC, czy też może być cos nie tak z aparatem?
    2. W jaki sposób sprawdzić poprawność działalni karty w komputerze wykorzystując czytnik i może jakiś program do testowania kart?
    3. Czy może lepiej sformatować kartę z poziomu komputera?
    4. Jeszcze nie próbowałem tej metody (dopiero przeczytałem w wątku o 40D), podobno nalezy w przypadku takiego błędu wyciągnąć i włozyć ponownie kartę i akumulator i bedzie ok - ja wyciągałem sama karte i nie pomagało.
    5. Uszkodzenia mechniczne styków gniazda karty raczej wykluczam, nie wciskałem karty na siłę, aparat nowy, może 5 razy wkładałem i wyciągałem kartę do arparatu
    To tyle, mam nadzieję, że to wina karty, jesli tak ,to czy w sklepie można w ramach gwarancji żądać nowej karty (chyba sie ich nie naprawia), bo może być to usterka trudna do wykrycia.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli masz czytnik, to spróbuj nagrać na kartę jakąś większą ilość danych z komputera i zweryfikuj poprawność zapisanych danych. Jeśli będzie OK - coś nie tak z aparatem. Jeśli nie - winna karta i na gwarancji powinni wymienić na nową.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Firma PRETEC nie budzi mojego zaufania, raczej to jej wina. Karty są tanie i nie warto na nich oszczędzać 10zł. :P

Początki nałogu

Domyślnie

Peri Noid - też myślałem o nagraniu innych danych na kartę
    Stanisław - czytałem raczej opinie o tym PRETEC i były ok, skusiłem się na dosc dobry transfre w okolicach 15Mb, ale chyba masz rację - nie warto oszczedzać

Początki nałogu

Domyślnie

Witam ponownie, na szczęście okazało się, że to wina karty, nagrałem czytnikiem dane z komputera na kartę i też mniej więcej po nagraniu 480 Mb karta odmawiała dalszej współpracy.
    Dobrze wiedzieć tak na przyszłość, że czytnik kart jest jednak niezbędny - bez niego trudno byłoby jednoznacznie stwierdzić, czy wada jest po stronie karty, czy też aparatu.
    Reklamacja w sklepie przyjęta, czekam na nową kartę (być może innego producenta).
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jak masz możliwość, to weź coś z Sandiska lub Kingstona. Z wynalazkami już się sam przekonałeś jak jest
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ja polecam sandiska. Bardzo rzadko kiedy występują z nimi problemy.

Początki nałogu

Domyślnie

własnie przed chwilą zamówiłem sandiska 4Gb II, pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Mam już zamiast Preteca Sandiska 4Gb ultra II, wszystko odbyło sie bez bólu i działa, wątek mozna uznac za zamkniety, pzdr

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stanislaw Zobacz posta
    Firma PRETEC nie budzi mojego zaufania, raczej to jej wina. Karty są tanie i nie warto na nich oszczędzać 10zł. :P
    jadę na kilku pretecach już od dłuższego czasu i jest wszystko ok.
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów