przedstawiam tutaj moje próby z portretem. Liczę na jakieś wskazówki :)
1.
2.
w miarę możliwości będę dodawał kolejne zdjęcia :)
Wersja do druku
Hmm.. Do pierwszego nie mam raczej specjalnych technicznych uwag;
-fotka dobra, ale brak jej wyrazu. Ot taki portrecik bez emocji.
-Następna sprawa; po co w BW? zwykle konwersja zdjęcia na monochromatyczne służy "ukazaniu formy" (tak to ładnie się nazywa:wink:) pokazaniu jakiejś gry swiatła i cienia, tutaj tego nie ma. Zwykła, szara fotka wyszła, choc bez wad technicznych.
w 2 odszedłeś od kanonów, żeby do portretów brać "najmłodsze i najładniejsze", w sumie to dobrze, ale..
-kompozycja jest bee..:-) znana od wieków zasada prawi, że fotografowana osoba powinna miec wiecej miejsca "przed sobą" czyli de facto po stronie w którą patrzy. Gdy zobaczylem to zdjecie, pierwsza moja myśl była taka, że doskonale wiedzialeś o tej zasadzie, ale zrobileś umyślnie na przekór:grin: także, albo obróć pana, albo przesun pana..
-przepały też nieładne. trochę zaryzykowałeś i założę się, że dalo sie wybrać inne tło. Jesli to była fotka robiona "na szybko" to nawet się nie przyznawaj. To wcale Cię nie usprawiedliwia, a i niektórzy są uczuleni na tego typu wymówki.
-Teoretycznie można trochę fotke poprawić mocno kardując z lewej (nawet po uchu). pozbedziesz się zarówno przpalu w tle jaki i poprawisz kompozycję i stworzysz bardziej centralną.. powinno pomóc.
PS: Nie bój się obrabiac zdjęć, programy graficzne nie gryzą, a czasem (jesli masz wstępny zamysł to najlepiej) można uzyskać ciekawe efekty..:wink:
Nie podobają mi się oba te zdjęcia. Pierwsze jest bardzo nijakie. Od sytuacji poczynając(siedzi sobie gość w kapturze na ławce, robi dziubek fajnie...), przez kadr - nie rozumiem tyle wolnego miejsca po lewej stronie, aż po konwersje do b-w, która jak kropka nad i zwieńcza wszystkie błędy popełnione wcześniej. BW, black&white, po polsku czarne i białe, tutaj jest szare i... szare.
Drugie zdjęcie także mi się*nie podoba. No jak plus wezmę rozmazane tło. Też nie rozumiem, czy była to fota starszego pana, czy przepalenia w oknie... Starszy pan patrzy się w prawo, w koniec kadru. Czy mam to jakoś specjalnie interpretować? Nie sądzę, bo nic mnie do takiej interpretacji nie sprowadza. Osoba musi mieć trochę miejsca w stronę, w którą się patrzy. Także samo ustawienie modela nieciekawe: bliższe oko prawieże niewidoczne, dalsze widoczne, ale ten pan ma oczy parę, a nie jedno.
Zrobiłeś trochę na odwrót - zazwyczaj ludzi starszych fotografuje się w BW, a młodszych w kolorze.
Próbuj dalej!
Pozdr!
Jezeli chodzi o oswietlenie zostawiam tylko nr 4. Okulary uciete, glowa niepotrzebnie tez. Moze przy innym kadrowaniu byloby calkiem dobre.
Nr 5 - kadr juz lepszy, ale z kolei swiatlo nie. Prawa strona twarzy prosi sie o doswietlenie.
6 - dobra na avatar :)
4 najlepiej wyglada
Dobrze wiesz o czym mowię, więc nie sil się na ironię:twisted:
Co do przedostatniej serii:
-O ile dziewczyny z piegami wyglądają ładnie, o tyle chłopcy w wieku dojrzewania już nikoniecznie.
-#4. zbyt ciasny kadr, i zdjecie trochę za ciemne; przydaloby się wyciągnąć szczegóły z czarnej odzieży.
-#5 Simon83 dobrze mówi. prawa strona twarzy do oświetlenia.
Ostatnie już wyszło Ci całkiem nieźle. Niektórzy mogą sie przyczepić, że oczy są częściowo w cieniu, ale IHMO to nie przeszkadza.
PS: Widać, że robione kitem (szczególnie to ostatnie) bo strasznie miękkie:-)
najładniejsze światło wśród zdjęć które pokazałeś, szkoda że tło beznadziejne.Cytat:
A co myślicie o tym??