Hmm.. Do pierwszego nie mam raczej specjalnych technicznych uwag;
-fotka dobra, ale brak jej wyrazu. Ot taki portrecik bez emocji.
-Następna sprawa; po co w BW? zwykle konwersja zdjęcia na monochromatyczne służy "ukazaniu formy" (tak to ładnie się nazywa:winkpokazaniu jakiejś gry swiatła i cienia, tutaj tego nie ma. Zwykła, szara fotka wyszła, choc bez wad technicznych.
w 2 odszedłeś od kanonów, żeby do portretów brać "najmłodsze i najładniejsze", w sumie to dobrze, ale..
-kompozycja jest bee..:-) znana od wieków zasada prawi, że fotografowana osoba powinna miec wiecej miejsca "przed sobą" czyli de facto po stronie w którą patrzy. Gdy zobaczylem to zdjecie, pierwsza moja myśl była taka, że doskonale wiedzialeś o tej zasadzie, ale zrobileś umyślnie na przekór:grin: także, albo obróć pana, albo przesun pana..
-przepały też nieładne. trochę zaryzykowałeś i założę się, że dalo sie wybrać inne tło. Jesli to była fotka robiona "na szybko" to nawet się nie przyznawaj. To wcale Cię nie usprawiedliwia, a i niektórzy są uczuleni na tego typu wymówki.
-Teoretycznie można trochę fotke poprawić mocno kardując z lewej (nawet po uchu). pozbedziesz się zarówno przpalu w tle jaki i poprawisz kompozycję i stworzysz bardziej centralną.. powinno pomóc.
PS: Nie bój się obrabiac zdjęć, programy graficzne nie gryzą, a czasem (jesli masz wstępny zamysł to najlepiej) można uzyskać ciekawe efekty..:wink:
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Nie podobają mi się oba te zdjęcia. Pierwsze jest bardzo nijakie. Od sytuacji poczynając(siedzi sobie gość w kapturze na ławce, robi dziubek fajnie...), przez kadr - nie rozumiem tyle wolnego miejsca po lewej stronie, aż po konwersje do b-w, która jak kropka nad i zwieńcza wszystkie błędy popełnione wcześniej. BW, black&white, po polsku czarne i białe, tutaj jest szare i... szare.
Drugie zdjęcie także mi się*nie podoba. No jak plus wezmę rozmazane tło. Też nie rozumiem, czy była to fota starszego pana, czy przepalenia w oknie... Starszy pan patrzy się w prawo, w koniec kadru. Czy mam to jakoś specjalnie interpretować? Nie sądzę, bo nic mnie do takiej interpretacji nie sprowadza. Osoba musi mieć trochę miejsca w stronę, w którą się patrzy. Także samo ustawienie modela nieciekawe: bliższe oko prawieże niewidoczne, dalsze widoczne, ale ten pan ma oczy parę, a nie jedno.
Zrobiłeś trochę na odwrót - zazwyczaj ludzi starszych fotografuje się w BW, a młodszych w kolorze.
Próbuj dalej!
Pozdr!
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
Ostatnio edytowane przez trzeszcz6 ; 14-11-2008 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
Jezeli chodzi o oswietlenie zostawiam tylko nr 4. Okulary uciete, glowa niepotrzebnie tez. Moze przy innym kadrowaniu byloby calkiem dobre.
Nr 5 - kadr juz lepszy, ale z kolei swiatlo nie. Prawa strona twarzy prosi sie o doswietlenie.
Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog
6 - dobra na avatar![]()
4 najlepiej wyglada
Dobrze wiesz o czym mowię, więc nie sil się na ironię
Co do przedostatniej serii:
-O ile dziewczyny z piegami wyglądają ładnie, o tyle chłopcy w wieku dojrzewania już nikoniecznie.
-#4. zbyt ciasny kadr, i zdjecie trochę za ciemne; przydaloby się wyciągnąć szczegóły z czarnej odzieży.
-#5 Simon83 dobrze mówi. prawa strona twarzy do oświetlenia.
Ostatnie już wyszło Ci całkiem nieźle. Niektórzy mogą sie przyczepić, że oczy są częściowo w cieniu, ale IHMO to nie przeszkadza.
PS: Widać, że robione kitem (szczególnie to ostatnie) bo strasznie miękkie:-)
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
najładniejsze światło wśród zdjęć które pokazałeś, szkoda że tło beznadziejne.A co myślicie o tym??
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...