witam
wiem że to dwa różne obiektywy....czy kupując 24-105/4 jest sens później dokupić 28/1.8 jeśli nie zależy nam na obiektywie o większej jasności??
pozdrawiam
Wersja do druku
witam
wiem że to dwa różne obiektywy....czy kupując 24-105/4 jest sens później dokupić 28/1.8 jeśli nie zależy nam na obiektywie o większej jasności??
pozdrawiam
nie...
a może zamiast 28 jakiś zoom'ik? moim skromnym zdaniem chyba lepiej byś na tym wyszedł.
Pozdrawiam
Jeżeli nie potrzebujesz jasniejszego szkła to rzeczywiście nie ma po co go kupować. Ale jeżeli chcesz mieć coś lżejszego i bardziej poręcznego na szybki niezobowiązujący wypad to jak najbardziej. Zoomy swoje ważą i trochę miejsca w torbie potrzebują i dlatego lekka stałka zawsze się może przydać.
Zoomy daja Ci latwosc a stalki jakosc.
hmmm bo tak myślę tutaj stałka bez literki L no a zoom z L w nazwie... i może ten zoom jakość ma lepszą od tej stałki przez tą literkę L....
Na FF moim zdaniem nie ma sensu. Mydełko w narożnikach i słabiutki kontrast, szczególnie pod światło. Nad 28/1.8 można się zastanawiać przy cropie bo odpada mydło z narożników. To szkło trzeba przymykać do 2.8 żeby wycisnąc choćby trochę ostrości.
28mm w 24-105 jest bardzo dobre, kontrast i kolor na bardzo wysokim poziomie. Ja bym nie dokupował, już prędzej zamieniłbym 24-105 na 24-70 bo przy 2.8 zoom będzie lepszy, do tego ma ładny bokeh.
porównanie
dzięki za info
pozdrawiam