No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
:-)
Wersja do druku
No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
:-)
Taki z duzym monitorem :)
A powaznie to wszystko zalezy od kilku czynnikow..
Moze napisz do czego oprocz ogladania fot mialby sluzyc?
Proponuję:
Power Mac G5 2.7GHz DP DLSD/ GF6800
z Apple Cinema Display HD 30" Flat Panel.
Szybko i dokładnie :lol:
Komputer jakikolwiek z nowo-produkowanych. Karta graficzna ATI (podobno lepsza jakość), a przede wszystkim monitor CRT, np. EIZO :D (absolutnie nie SONY)
http://canon-board.info/showthread.php?t=1039
http://canon-board.info/showthread.p...hlight=monitor
A niby czemu? Uzywam w pracy FW900 i baaardzo sobie chwale :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Serwis sony ssie od zawsze prawie... Do tego z jakoscia roznie bywa nawet tutaj w USA ostatnio... Zapytaj kogos kto ma albo mial kompa sony jakich kompow nie kupowac... na 99% uslyszysz Sony :mrgreen:
Komp do zdjec i grafiki z obecnych na rynku moze byc dowolny... Najtanszy i najwolniejszy nawet... Jedynie co to do obrobki duzo ramu trzeba na te wszystkie warstwy :D
Dobry monitor to podstawa. CRT... 19 cali chyba najoptymalniej... Dla mnie wszystko powyzej 19 to telewizory... Szyja boli od krecenia glowa za kursorem i ciezko to zmiescic :mrgreen:
Tomek kiedys mial w podpisie o sobie - Nienawidze sony albo cos w tym stylu. :-) ;-)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Janusz
Cytat:
Zamieszczone przez Liska
Komputer jest naprawde malo istotny. Monitor - to jest baaaardzo wazne. LCD z reguly odpadaja bo niestetety JESZCZE nie odwzorowuja nalezycie kolorow. Moze kiedys... ale jeszcze nie teraz.
Wbrew Tomkowym "byle nie sony" powiedzialbym, ze raczej wlasnie Sony a jesli ne Sony to z Trinitronem (a to patent Sony). Nie bede namawial do Sony Artisan albo Cinema Displays (do Apple) - bo to merca mozna za to kupic ale np. Mitsubishi na trinitronie jest niezly (ok 2k PLN). Sony Artisan to najwyzsza polka ale za zupelnie przyzwoite pieniadze (niestety porownywalne z cena kompa) mozna miec niezly monitor.
Wazne jest prawidlowe zestrojenie monitora i korekcja (rowniez programowa) kolorow. Znowu - mozna to zrobic kolorymetrem (jakies MonacoOPTICX np.) ale to co jest dostarczane razem z PS (Adobe Gamma) tez wystarczy.
Janusz
Janusz, miałem "PRECZ Z SONY", właśnie przez serwis :(
Teraz mam EIZO T962 21cali (no, kineskop sony...) i jest ładnie. Egzemplarz nie jest najlepszy bo ma trochę moirę i do końca konwergencja nie styka, ale absolutnie to nie wpływa na wygląd zdjęć (chyba, że zacznę focić firanki). Również w nocy czerń jest trochę bura, ale może tak ma być.
Na biurku się mieści, ale już nic więcej się nie mieści... WIęc mam inny patent - dziurę w ścianie. Monitor wystaje z domu :D
Co do tego, czy korekcja jest ważna: zależy do czego. Jeśli chcesz oglądać fotki tylko na ekranie, to wystarczy ustawić, żeby było ładnie. Co innego, jak chcesz odbitki lub jakieś wydruki... ale na tym mało się znam.
A nie prawda, ja używam LCD już od paru lat, a że pracuję w DTP to odwzorowanie kolorów musi być prawie idealne, jeżeli chodzi o kalibrację to właśnie w LCD jest dużo lepiej zrealizowana.Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
No, a "Cinema Displays (do Apple)" to jest właśnie LCD :lol: i wcale nie jest taki drogi Apple Cinema Display 20" kosztuje tylko 2 933,00 netto
Zresztą ja właśnie Applowskiego LCD używam i chociaż na rynku są lepsze, to są zdecydowanie droższe.