No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
:-)
No po prostu wszystko mnie interesuje w tym temacie.
:-)
Taki z duzym monitorem
A powaznie to wszystko zalezy od kilku czynnikow..
Moze napisz do czego oprocz ogladania fot mialby sluzyc?
Proponuję:
Power Mac G5 2.7GHz DP DLSD/ GF6800
z Apple Cinema Display HD 30" Flat Panel.
Szybko i dokładnie![]()
pozdrawiam
Komputer jakikolwiek z nowo-produkowanych. Karta graficzna ATI (podobno lepsza jakość), a przede wszystkim monitor CRT, np. EIZO(absolutnie nie SONY)
http://canon-board.info/showthread.php?t=1039
http://canon-board.info/showthread.p...hlight=monitor
A niby czemu? Uzywam w pracy FW900 i baaardzo sobie chwaleZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Serwis sony ssie od zawsze prawie... Do tego z jakoscia roznie bywa nawet tutaj w USA ostatnio... Zapytaj kogos kto ma albo mial kompa sony jakich kompow nie kupowac... na 99% uslyszysz Sony
Komp do zdjec i grafiki z obecnych na rynku moze byc dowolny... Najtanszy i najwolniejszy nawet... Jedynie co to do obrobki duzo ramu trzeba na te wszystkie warstwy
Dobry monitor to podstawa. CRT... 19 cali chyba najoptymalniej... Dla mnie wszystko powyzej 19 to telewizory... Szyja boli od krecenia glowa za kursorem i ciezko to zmiescic![]()
...
Tomek kiedys mial w podpisie o sobie - Nienawidze sony albo cos w tym stylu. :-) ;-)Zamieszczone przez kavoo
Janusz
Zamieszczone przez Liska
Komputer jest naprawde malo istotny. Monitor - to jest baaaardzo wazne. LCD z reguly odpadaja bo niestetety JESZCZE nie odwzorowuja nalezycie kolorow. Moze kiedys... ale jeszcze nie teraz.
Wbrew Tomkowym "byle nie sony" powiedzialbym, ze raczej wlasnie Sony a jesli ne Sony to z Trinitronem (a to patent Sony). Nie bede namawial do Sony Artisan albo Cinema Displays (do Apple) - bo to merca mozna za to kupic ale np. Mitsubishi na trinitronie jest niezly (ok 2k PLN). Sony Artisan to najwyzsza polka ale za zupelnie przyzwoite pieniadze (niestety porownywalne z cena kompa) mozna miec niezly monitor.
Wazne jest prawidlowe zestrojenie monitora i korekcja (rowniez programowa) kolorow. Znowu - mozna to zrobic kolorymetrem (jakies MonacoOPTICX np.) ale to co jest dostarczane razem z PS (Adobe Gamma) tez wystarczy.
Janusz
Janusz, miałem "PRECZ Z SONY", właśnie przez serwis![]()
Teraz mam EIZO T962 21cali (no, kineskop sony...) i jest ładnie. Egzemplarz nie jest najlepszy bo ma trochę moirę i do końca konwergencja nie styka, ale absolutnie to nie wpływa na wygląd zdjęć (chyba, że zacznę focić firanki). Również w nocy czerń jest trochę bura, ale może tak ma być.
Na biurku się mieści, ale już nic więcej się nie mieści... WIęc mam inny patent - dziurę w ścianie. Monitor wystaje z domu
Co do tego, czy korekcja jest ważna: zależy do czego. Jeśli chcesz oglądać fotki tylko na ekranie, to wystarczy ustawić, żeby było ładnie. Co innego, jak chcesz odbitki lub jakieś wydruki... ale na tym mało się znam.
A nie prawda, ja używam LCD już od paru lat, a że pracuję w DTP to odwzorowanie kolorów musi być prawie idealne, jeżeli chodzi o kalibrację to właśnie w LCD jest dużo lepiej zrealizowana.Zamieszczone przez Janusz Body
No, a "Cinema Displays (do Apple)" to jest właśnie LCDi wcale nie jest taki drogi Apple Cinema Display 20" kosztuje tylko 2 933,00 netto
Zresztą ja właśnie Applowskiego LCD używam i chociaż na rynku są lepsze, to są zdecydowanie droższe.
pozdrawiam