-
rozne ceny sigmy w usa
Mam pytanie ktore mnie bardzo nurtuje poniewaz kolega za 3 dni leci do USA iprzegladalem strony internetowe:hotbuyselectronics.com i bhphotovideo.com.Zastanawiam sie dlaczego na tej pierwszej stronie sigma 50-500 f.4-6,3 APO EX RF kosztuje 760$ a na tej drugiej z napisem z boku strony -USA- kosztuje 999$.Tak samo sigma 170-500 f.5-6,3 Aspherical RF APO 489$ i 699$.Dlaczego sa takie duze roznice.Czy to jest ok czy moze na cos nalezy szczegolnie uwazac.Prosze o porade.Slonka.Pozdrawiam
-
B&H to nie jest tak do konca tani sklep... Ale opinia o nim nie jest najgorsza... Ten drugi to takie niewiadomo co... Przy naprawde tanich sklepach mozna bardzo nieprzyjemnie sie rozczarowac...
http://www.resellerratings.com/seller1938.html
http://www.resellerratings.com/seller1914.html
Przy kupowaniu aparatu z takich tanich sklepow czesto mozna sie obudzic z samym aparatem w nedznej szarej tekturze bez niczego co powinno byc w zestawie. Czesto chamsko dzwonia przed realizacja zamowienia i wciskaja to co powinienes dostac za free za jakies chore pieniadze... W obiektywach tez pewnie poodkrecaja dekielki czy uchwyty i beda probowali wcisnac dekielek za 50$ :D
Poszukaj produktu przez resellerratings.com (albo podobne strony). Dostaniesz liste sklepow z cenami i co najwazniejsze, z opinia o sklepie. Wpiszesz swoj kod pocztowy to bedziesz to mial razem z przesylka i podatkami ktore w USA trzeba zwykle doliczac do cen przy osobistej wizycie w sklepie albo przesylce w obrebie tego samego stanu...
-
Na www.hotbuyselectronics.com kupiłem cały mój sprzęt oprócz tamrona, statywu i karty. Mój znajomy kupił tam 1DMk2 i kupę szkieł. Jest to dobry i pewny sklep, w dodatku tanio sobie liczą za przesyłki.
Kiedy znajomy kupował mi 20D chciałem samo body, ale okazało się że mieli tylko kita, i kolega zrezygnował. Zaproponowali mu wtedy kita w cenie body :mrgreen:
B&H jest stosunkowo drogim sklepem, a jedyne co sprawia, że wielu ludzi tam kupuje to fakt, że posiadają dwupoziomowy budynek na Manhattanie, gdzie można wszystkiego dotknąć i spróbować. No i wiadomo, że nie jest to firma krzak. Ale akurat sklep wymieniony na początku również nie jest.
P.S> upewnij się, że tańszy sprzęt o którym mówisz nie jest "refurbished"
BTW, czy to nie ja dawałem ci namiary na hotbuys.. :roll: 8)
-
do KuchatKa-dzieki za adresy i wyjasnienie tematu ale jaki kod mam wpisac?
-
-
Kubaman pokrzepiles mnie i mam nadzieje ze skorzystam z tego sklepu chociaz to ostrzezenie od Kuchatka brzmi groznie.Dzieki za podpowiedz.Juz nie pamietam od kogo dostalem ten namiar ale chyba od Ciebie Slonka
-
Hmm... Nigdzie na stronie nie widze ze sprzet ktory sprzedaja jest nowy a nie z jakiegos odzysku, nie ma nic o gwarancji... Nie wzbudza to zaufania. Ja zwykle takie firmy omijam z daleka, ale paru znajomych mialo niespodzianki.
Niestety czesto brak informacji ze to nowy sprzet z gwarancja oznacza ze to jakis odzysk "refurbrished"... Pewne i dobre sklepy "pieja" zaraz obok zdjecia czy w opisie o tym ze to nowka z gwarancja. Nawet jesli trafiaja sie dobre egzemplarze z takich sklepow to radze uwazac i zadzwonic.
-
Slonka,
ja nie namawiam ani odradzam. Po prostu opisałem swoje doświadczenia. Jak masz obawy to kupuj gdzie indziej, choć jeśli chcesz tanio, to raczej nie w B&H.
-
Ja tam tez nie odradzam... W tych sklepach realizuja zamowienia wbrew pozorom :mrgreen: Mozna dostac caly zestaw idealnie.
Ale moj znajomy ma z takiego krzaka kompaktowa minolte ktora przyszla w nedznym opakowaniu owinieta folia, zarysowana na rogu (aluminiowa jest to ja ciezko zdemolowac, ale byla ewidentnie przywalona), bez zadnej karty gwarancyjnej i dekielka na obiektyw. Dekielek z innego sklepu wyszedl chyba akurat tyle co roznica w cenie z innego... 35.5mm do takiej minolty to nie taka prosta sprawa zreszta... Chociaz aparat dziala idealnie i niby jest zadowolony... Nastepnego kompakta jednak kupil juz w innym miejscu gdzie pieli "brand new, factory fresh and full warranty".
-
Zaleta B&H to przedewszystkim to, ze przy osobistej wizycie mozna otworzyc pudelko, wymacac i przetestowac, zobaczyc czy syfu nie ma... Zdecydowanie utrzymanie lokalizacji takiej jak ich kosztuje i za calosc tego sie placi. Za luksus wymiany bez pytania w 5 min tez.
A tanie sklepy sprzedajace via WWW? Kiedys odwiedzilem taki adres z WWW... Wlasciwie to probowalem... :mrgreen: Numer z adresu wypadal akurat na skrzyzowaniu i srodku drogi... :D Przed byly mniejsze numery, za byly wieksze ;P Okolica to same garaze i jakies magazyny...