trudny wybór - pomozecie?
Witam! Zwracam się do Was z prośba o pomoc. Chcę nabyć aparat i niestety nie mogę sobie wybrac niczego konkretnego. Napisze więc do czego jest mi sprzęt potrzebny, nastepnie co biorę pod uwagę i na końcu kryterium cenowe.
Tak więc do czego jest mi potrzebny aparat?
Nie uzywam aparatu na imprezach, nie robię zdjeć makro. Robię zdjęcia obiektom, które najczesciej poruszają się często z dużą prędkoscią. Nie jest mi potrzebna ogniskowa ponize .. 45 mm (dla małego obrazka). Ogólnie ogniskowe powyżej 300mm tez raczej nie są przezemnie wykorzystywane.
Liczy się jasność szkła (by móc zastosować odpowiedni czas otwarcia migawki), liczy się jego jakosć - chciałbym ostre zdjecia ;) . Można by rzecz, że lekko krajobrazowe te fotki. Ponadto czasami, kiedy taki obiekt stoi robię mu z bliska fotkę w nocy i lampy błyskowej jeszcze niegdy nie używałem i raczej nie mam zamiaru. Liczy się, by zdjęcia były kontrastowe a kolory ładnie nasycone nawet wtedy gdzy nie ma słonecznej pogody (a nawet gdy jest pochmurno).
Co biorę pod uwagę? Na początku EOS 400D, ale jeśli to właśnie on miałby być moim aparatem to czy szkła np sigmy ze swiatłem 2,8-4 bedą dobrze współpracowały? Kolejnym kandydatem jest G9. Robi RAW'y, jest "profesjonalnym" kompaktem. Lepszy profesjonalny kompakt czy amatorska lustrzanka? (poza tym G9 ma troche mały wizjer a jednak wolę podgląd optyczny a nie na wyświetlaczu - obiekty które fotografuję często mijają różne przeszkody jak płoty, słupy itp i z daleka na monitorku niebardzo widać czy taki słup jest na tymże obiekcie czy tez nie). Wreszcie trochę chyba przypadkowo wśród kandydatów IS5.
Kryterium cenowe? Im taniej tym lepiej aczkolwiek około 3000 to pula przeznaczona na sprzęt.
Więc co radzicie i dlaczego? Bedę wdzięczny za każdą pomoc!
Pozdrawiam - Marcin.