Canon 20D plus osprzęt - jaki...
witam wszystkich na forum i prosze o odpowiedz na moje pierwsze pytania zwiazane z Canonem. Do tej pory fotografuje Olympusem C5060 - bardzo dobry sprzet. przyjdzie jednak czas - podczas mojego pobytu w USA - na dSLR.
W kregu moich zainteresowan lezy Canon 20D - moj pierwsyz problem. O ile przy aparatach Nikona wiem jakie konkretnie obiektywy by mnie interesowaly o tyle przy Canonie nie mam takiego rozeznana.
Zastosowania aparatu takie: fotografia przyrodnicza, i ogolnie mowiac widoki, fotografia reporterska i sportowa, ogolnie pojeta uliczna. Fotografia to spore hobby i nie pracuje sprzetem - doplacam do tego a puki co nie zarabiam.
Potrzebuje obiektyw do uzytku nazwijmy to standardowego ktore na poczatek da w miare szeroki kat (dotychczac ogniskowa sie zaczyna w moim aparacie od 27 mm i to jest ok) z czasem cos moze nabede, rzecz druga to teleobiektyw i tutaj nie mam konceptu zupelnie.
Grip - bedzie obowiazkowy bo mam b.duze rece i lampa blyskowa...
Jakie akcesoria wybrac???
Rzecz koejna - brak w dSLRach Canona punktowego pomiaru swiatla... czy to wielki brak dla was??? dziwna troche rzecz dla mnie...
Re: Canon 20D plus osprzęt - jaki...
O obiektywach to tu już dużo postów było, raczej poszperaj w archiwum, na pewno coś znajdziesz (-:
Ale o czym mam pojęcie, to na to odpowiem:
Cytat:
Zamieszczone przez piteerek
Rzecz koejna - brak w dSLRach Canona punktowego pomiaru swiatla... czy to wielki brak dla was??? dziwna troche rzecz dla mnie...
Nie tylko w dslr, w zwykłych SLR canona, innych niż jednocyfrowe też nie ma punktowego pomiaru.
Aż tak wielki ten brak to nie jest, ale - jak dla mnie całkiem spory. Z tym centralnym, który jest trzeba się nieraz nagimnastykować, aby pomierzyć sobie różne miejsca, czasem podejść bliżej po prostu do takiego punktu, żeby był większy i zajął więcej kadru, a czasami zgadywać.
Re: Canon 20D plus osprzęt - jaki...
Cytat:
Zamieszczone przez piteerek
Zastosowania aparatu takie: fotografia przyrodnicza (...)
Tomasz Goliński doradził zestaw ale brakuje w nim ew. szkła do foto przyrodniczego. Napisz co chcesz focić np. makro, zwierzęta itd.
Jeśli makro to tu można pochylić się nad Canonem 100/2.8 Macro lub Sigmą 180/3.5 Macro lub oczywiście Canonem 180/3.5L Macro (wszystko kwestia budżetu).
Jeżeli zwierzęta to tu będziesz potrzebował telezooma lub telestałki. Trudno doradzić bez szczegółów.