Zastanawiam sie narazie miedzy dwoma modelami. Pelnoklatkowy 5d lub Mark IIN, ktory ma prawie 9 klatek na sekunde.
I pytanie moje brzmi: Co jest wazniejsze? Szybki aparat, czy tez moze jednak pelna klatka?
Co doradzacie?
Wersja do druku
Zastanawiam sie narazie miedzy dwoma modelami. Pelnoklatkowy 5d lub Mark IIN, ktory ma prawie 9 klatek na sekunde.
I pytanie moje brzmi: Co jest wazniejsze? Szybki aparat, czy tez moze jednak pelna klatka?
Co doradzacie?
Do ptaków to lepszy wydaje się być CROP, dzięki czemu "zyskujesz" na ogniskowej obiektywu. Tak mi się wydaje.
Jak do ptaków, to zastanowiłbym się nad body z kropem :) Zawsze 1,6 raza dłuższa ogniskowa :)
edit : Peri Noid mnie uprzedził :)
tylko i wylacznie crop masz wieksza ognskowa
5d wesele itp
z drugiej strony jak walnąc fotke 5D i ją powiekszyc x1.5 to wyjdzie na to samo co z cropem... chyba ze źle kombinuje:D
12.8 X 0.63 to daje w tyle co jak matryca 30D
nie wiem czy to tak mozna prosto przełozyc ale z teorii wychodzi ze róznicy nie ma a mozliwosci wieksze...
Z oblicznen mi wychodzi, ze wycinajac z FF pokrycie takie jak na cropie dostaniesz klatke 8mpx. Czyli...w zasadzie powrot do punktu wyjscia :)
1d - funkcjonalnosc, konfigurowalnosc i szybkosc
5d - jakosc zdjec, nizsza cena
Czyli wychodzi, ze najlepszy bylby 3d :)
Witam,
Jak masz do wydania 8-12k PLN to polecam wydać na szkło.
Potem na body.
Zanim nauczysz się używać (chyba, że już umiesz) długich szkieł będziesz wiedział czy ważniejsza dla Ciebie jakość zdjęć czy szybkość i lepszy AF.
350 i dobrym szkłem da się zrobić bardzo dobre zdjęcia ptaków.
Słabym obiektywem - na dowolnym body już nie
Pozdr
PM
Jak najbardziej crop.