Canon R6 Mark II brak kompensacji ekspozycji w trybie M
Dzień dobry,
Dopiero zaczynam przygodę z Canon R6 Mark II i mam pytanie, otóż w trybie M nie mam możliwości ustawienia kompensacji ekspozycji, mogę ustawić tylko przysłonę (ustawiłem pod pokrętło w obiektywie), szybkość migawki i ISO. W trybie AV mogę ustawić wszystko. Bardzo proszę o poradę, jak to włączyć (o ile to możliwe). Dziękuję bardzo.
Odp: Canon R6 Mark II brak kompensacji ekspozycji w trybie M
Kompensacja ekspozycji działa w trybach automatycznych. Jeśli w trybie M wszystko jest ustawione na sztywno to co tu kompensować? Ustaw w trybie M ISO na auto to wtedy kompensacja będzie miała sens tyle że z trybu ręcznego robi się tak naprawdę automatyczny.
W trybie Fv mozesz na sztywno wszystko ustawić lub poluzować jakiś parametr np czas. Wtedy kompensacja bedziesz na ten czas wpływał. To samo może być z iso lub przeslona lub kombinacjami w/w.
Witam.
W trybie "M" kompensacja służy jako światłomierz i/lub kontrola parametrów naświetlania.
Tak mam w R7, ale sądzę, że we wszystkich modelach R-ek jest podobnie, bo zdecydowana większość innych parametrów
jest identyczna jak w pozostałych modelach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
Witam.
W trybie "M" kompensacja służy jako światłomierz i/lub kontrola parametrów naświetlania.
Kompensacja ekspozycji w trybie M to tylko zmiana wskaźnika ekspozycji a nie światłomierz.
W lustrzankach miała sens, obecnie przy podglądzie histogramu, to już raczej mało przydatna funkcja.
A ja Wam powiem, że to bardzo przydatna funkcja. Kiedy chcę na sztywno ustawić wartość czasu i przesłony a jedynie ISO zostawiam na auto, wtedy kompensacja ekspozycji bardzo się przydaje, jeśli na histogramie mam za ciemno, za jasno. W obiektywach RF nie ma problemu, bo mam przypisaną kompensację pod pierścień RF. Brakuje mi tego jedynie przy foceniu EF'ami. Przez ten jeden ficzer coraz częściej myślę o wymianie podstawowego adaptera na ten z pierścieniem RF.
Przypominam, że można ustawić evf w dwojaki sposób. Jeden emuluje expozycje drugi nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Kompensacja ekspozycji w trybie M to tylko zmiana wskaźnika ekspozycji a nie światłomierz.
W lustrzankach miała sens, obecnie przy podglądzie histogramu, to już raczej mało przydatna funkcja.
Nie każdy amator umie "czytać" histogram, nie każdy lubi dodatkowy obrazek na wyświetlaczu, czy w wizjerze.
Poza tym to jedna z opcji do wyboru dla fotografa powyżej "A" i "P". Równie dobra jak każda inna.
Dla zawodowców to nawet podstawowa - przynajmniej zdecydowana większość z nich deklaruje pracę w reżimie "M".
Zatem czy nazwiemy wskaźnik ekspozycji światłomierzem czy wskaźnikiem ekspozycji, to bez znaczenia w tej opcji, bo zadanie swoje spełnia i pozwala świadomie kreować ujęcie , a ono wcale nie musi być na "0" za każdym razem
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
A ja Wam powiem, że to bardzo przydatna funkcja. Kiedy chcę na sztywno ustawić wartość czasu i przesłony a jedynie ISO zostawiam na auto, wtedy kompensacja ekspozycji bardzo się przydaje,...
Bardzo często z tego korzystam. Oczywiście zerkając jakie to ISO aparat zaproponuje. To taki dziwny przypadek, gdzie tryb M nie jest pełnym manualem, bo jest AUTO-ISO. Skoro auto to korekta reaguje zmieniając ISO.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Nie lubię podglądu histogramu. Po co odwracać uwagę od tego co fotografuję. Wystarcza symulacja ekspozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
A ja Wam powiem, że to bardzo przydatna funkcja. Kiedy chcę na sztywno ustawić wartość czasu i przesłony a jedynie ISO zostawiam na auto, wtedy kompensacja ekspozycji bardzo się przydaje, jeśli na histogramie mam za ciemno, za jasno. W obiektywach RF nie ma problemu, bo mam przypisaną kompensację pod pierścień RF. Brakuje mi tego jedynie przy foceniu EF'ami. Przez ten jeden ficzer coraz częściej myślę o wymianie podstawowego adaptera na ten z pierścieniem RF.
Jest i na to sposób. Ustawiasz najpierw kompensacje w trybie AV a potem przechodzisz na M i auto iso. Działa z EFami