Jakie body lub system po EOSie 1100d?
Dobry wieczór wszystkim,
Jestem "nowym" użytkownikiem forum, ale podczytuję Was od bardzo dawna. Jest mi bardzo miło, choć trochę głupio w końcu tu pisać (jestem strasznym introwertykiem) Forum pomogło mi w wyborze pierwszego analogowego EOS-a, a następnie około 7-8 lat temu w decyzji o wyborze EOSa 1100d. Liczę na Waszą kreatywność i pomoc w wyborze nowej drogi, bo wypadłem trochę z gry i sami wiecie jak ciężko się amatorowi teraz we wszystkim połapać...
Do rzeczy. Posiadam EOS 1100d + 50mm/1.8II + kit + jakieś stare szkiełka m42 i starego tamrona 28-105 z analoga.
Aparat kupiłem, jak rodziła mi się córka, zrobiłem nim jakieś 60.000 zdjęć. Pstrykam rodzinnie, trochę w podróży widoczki + fotografia uliczna. Dodatkowo kilka kadrów tygodniowo na instagram (głównie książki - przydałaby się fajna współpraca ze smartfonem). Mój EOS nie daje już rady (słabiutki AF, ciut mała rozdzielczość, bardzo słaby ekran).
Chciałem kupić EOSa 200d lub 250d ale w testach wypadają słabiutko. Pomyślałem o przejściu na EOSa m50 ale tam również opinie są subtelnie mówiąc "różne". Do kręcenia wideo generalnie mam iPhone'a więc nie jest to priorytetowa funkcja. Myślałem już nawet o systemie m4/3, bo szklarni do Canona wcale nie mam jakiejś rozbudowanej ale czuję że to krok w tył.
Dysponuję budżetem około 4tys. na aparat + jakiś pierwszy obiektyw. Ewentualnie 5 tys. na aparat + jakaś fajna jasna stałka
Szanowni Państwo,
Pomożecie?
Łukasz
Odp: Jakie body lub system po EOSie 1100d?
Cytat:
Zamieszczone przez
ejnoej
Pomyślałem o przejściu na EOSa m50 ale tam również opinie są subtelnie mówiąc "różne".
Kup M50 z M22/2 i Sigmą 56/1.4. Jeżeli ten zestaw Cię nie zadowoli to musisz wymierzyć znacznie wyżej (również finansowo ;)).
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Kup M50 z M22/2 i Sigmą 56/1.4. Jeżeli ten zestaw Cię nie zadowoli to musisz wymierzyć znacznie wyżej (również finansowo ;)).
Dziękuję za opinię, rzeczywiście myślałem o M22/2
Widzę że Kolega ma m50 więc podpytam: czy praca na baterii rzeczywiście jest taka krótka? Nie miałem okazji dłużej tego sprzętu przetestować.
Jak wygląda ostrzenie w porównaniu z tanią lustrzanką jeśli chodzi o prędkość? Bo z szybkości AF w dobrym świetle byłem w 1100d zadowolony, ale gorzej w pomieszczeniach + ostatnio pojawił się straszny front focus z obiektywem 50/1.8, który o dziwo znika w trybie LV...
Cytat:
Zamieszczone przez
ejnoej
Dziękuję za opinię, rzeczywiście myślałem o M22/2
Widzę że Kolega ma m50 więc podpytam: czy praca na baterii rzeczywiście jest taka krótka? Nie miałem okazji dłużej tego sprzętu przetestować.
Jak wygląda ostrzenie w porównaniu z tanią lustrzanką jeśli chodzi o prędkość? Bo z szybkości AF w dobrym świetle byłem w 1100d zadowolony, ale gorzej w pomieszczeniach + ostatnio pojawił się straszny front focus z obiektywem 50/1.8, który o dziwo znika w trybie LV...
Aparat jest dość nadpopudliwy i bardzo chętnie się uaktywnia - wizjer wychwytuje każde przesłonięcie czujnika i już jest aktywny nie pozwalając na uśpienie . Jeżeli nad tym nie zapanujemy to trzeba się liczyć z wymianą baterii co 300-400 fotek. Zamienniki są tanie i dobre, można trochę dokupić.
Nie ma żadnego porównania pracy AF do tanich (i starszych drogich) lustrzanek. AF jest sprawny i szybki nawet ze szkłami STM. Wykrywanie twarzy i Eye AF faktycznie działa. Pole objęte AF bardzo duże. Oczywiście nie ma problemów z ff/bf - jak w LV.
Akurat C50/1.8II działa dość wolno i głośno. Obiektywy natywne M - super cicho i precyzyjnie.
Połowę fotek robię systemem M, połowę R. Małe rozmiary M uzależniają ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Aparat jest dość nadpopudliwy i bardzo chętnie się uaktywnia
Czy jest możliwość wyłączenia czujnika i przełączania trybu podglądu ręcznie?
I jeszcze jedno: obiektyw kitowy do czegoś się nadaje, poza tym że oczywiście nie grzeszy jasnością?
Cytat:
Zamieszczone przez
ejnoej
Czy jest możliwość wyłączenia czujnika i przełączania trybu podglądu ręcznie?
I jeszcze jedno: obiektyw kitowy do czegoś się nadaje, poza tym że oczywiście nie grzeszy jasnością?
Można sobie zaprogramować klawisz funkcyjny do przełączania ręcznego: wizjer albo ekran.
Jeśli aparat dynda na szyi na pasku a wizjer jest aktywny to może się nie uśpić. Oczywiście można aparat wyłączyć.
Nie kupiłem obiektywu kitowego ale w zestawie jest bardzo opłacalny.
W grupie M50 na fb dużo osób foci tym kitem i są zadowoleni. Moim zdaniem jeśli ma się M11-22 i M22 to ten kit nie popracuje ale jak się nie ma UWA to 15mm może się przydać.
Kit ef-m 15-45 mm to taki wycieczkowiec i wbrew pozorom jest ok. Wiadomo wieczorem nim nie pofocisz, ale w dzień, na wycieczkach zmienna ogniskowa się przydaje. Zwłaszcza jak jedziesz w teren gdzie masz i trochę gór i trochę architektury.
Dziękuję serdecznie za dotychczasowe opinie - skłaniam się w tej chwili do zakupu Eosa M50 z kitem i dodatkowym 22mm/2. Przejrzałem testy tych obiektywów i myślę, że na moje potrzeby wystarczą, a są nawet dostępne takie zestawy w sklepach (aparat + te dwa szkła) w cenie nieco poniżej 3,5 tys. Skłaniam się też ku zakupowi adaptera i wykorzystaniu Canonowskiej 50/1.8 II, której używałem wcześniej, ewentualnie wymiany na nowszą '50' kiedy ta się rozsypie.
Dziękuję za podpowiedzi :)
Dobry wieczór wszystkim! Odgrzeję założony przeze mnie temat - po przymiarce do EOSa M50 i kilku innych bezlusterkowców stwierdziłem, że brakuje "chemii" i zostaję przy lustrzankach. Okazuje się, że przy moich sporych dłoniach taki EOS 1100d/1200d jest dla mnie aparatem wystarczająco kompaktowym :lol:
Zdecydowałem, że zostaję w systemie EF-S. Już nawet zakupiłem naleśnik 24mm/2.8 i jestem całkiem zadowolony, ale body muszę zmienić na nowsze. Biorę pod uwagę nowe serie trzycyfrowe lub używane dwucyfrowe. Zaciekawiło mnie prawie 4000 punktów AF w trybie LV w EOSie 250d (wydaje mi się, że w połączeniu z ekranem dotykowym żona byłaby zadowolona z pstrykania swoich flatlayów na insta), ale niestety nigdzie tego aparatu nie mogę "pomacać". Z kolei seria 800d ma 45 krzyżowych punktów AF, co robi niezłe wrażenie.
Na czym mi zależy:
- odchylany, dotykowy ekran
- wifi z możliwością przesyłania zdjęć na iPhone/iPad
- matryca lepsza niż 12mp/18mp
- AF, na którym można polegać przynajmniej przy statycznych scenach
Na czym mi w ogóle nie zależy:
- szybkie zdjęcia seryjne
- lampa błyskowa/współpraca z oświetleniem studyjnym
Czy ktoś ma porównanie np. EOSów z serii 200/250d z serią 750/760d lub 800d? Na body chcę przeznaczyć do 3.000zł
Z góry dziękuję!
Cytat:
Zamieszczone przez
ejnoej
Dobry wieczór wszystkim! Odgrzeję założony przeze mnie temat - po przymiarce do EOSa M50 i kilku innych bezlusterkowców stwierdziłem, że brakuje "chemii" i zostaję przy lustrzankach. Okazuje się, że przy moich sporych dłoniach taki EOS 1100d/1200d jest dla mnie aparatem wystarczająco kompaktowym :lol:
Zdecydowałem, że zostaję w systemie EF-S. Już nawet zakupiłem naleśnik 24mm/2.8 i jestem całkiem zadowolony, ale body muszę zmienić na nowsze. Biorę pod uwagę nowe serie trzycyfrowe lub używane dwucyfrowe. Zaciekawiło mnie prawie 4000 punktów AF w trybie LV w EOSie 250d (wydaje mi się, że w połączeniu z ekranem dotykowym żona byłaby zadowolona z pstrykania swoich flatlayów na insta), ale niestety nigdzie tego aparatu nie mogę "pomacać". Z kolei seria 800d ma 45 krzyżowych punktów AF, co robi niezłe wrażenie.
Na czym mi zależy:
- odchylany, dotykowy ekran
- wifi z możliwością przesyłania zdjęć na iPhone/iPad
- matryca lepsza niż 12mp/18mp
- AF, na którym można polegać przynajmniej przy statycznych scenach
Na czym mi w ogóle nie zależy:
- szybkie zdjęcia seryjne
- lampa błyskowa/współpraca z oświetleniem studyjnym
Czy ktoś ma porównanie np. EOSów z serii 200/250d z serią 750/760d lub 800d? Na body chcę przeznaczyć do 3.000zł
Z góry dziękuję!
Cześć, a nie wolałbyś systemu EF? Za 3tyś zł to możesz już kupić Canon 5d mark iii. A to jest już pełna klatka:D