Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD
Tamron zapowiedział nowy obiektyw.
W tym temacie ciężko będzie konkurować z Canonem 70-200/4 IS. Lekki, dobry optycznie i mechanicznie, IS na poziomie 4EV. Cena 5 tys.
Zostaje chyba konkurencja tylko ceną.
Tokina wypuściła kilka lat temu AT-X 70-200 mm f/4 PRO FX VCM-S w cenie 4 tys. - 20% niższej od Canona i teraz mało kto nawet wie, że istnieje taki obiektyw. Zwłaszcza, że jest duża ilość Canonów na rynku wtórnym w cenie do 3 tys. tj. 20% niższej od nowej Tokiny.
No, ale skoro jest Tamron 100-400 za 3400zł. To dobry optycznie 70-210 byłby już skuteczną konkurencją, chyba tylko w cenie do 3 tys. zł. Chyba, że będą inne walory. Widzę że ostrośc jest od 0,95m, a w Canonie od 1.2m - tylko nie wiadomo jaka wtedy jest realna ogniskowa, a co za tym realna skala. Stopka jest w zestawie to już coś.
Odp: Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD
Nic ciekawego tym razem. Przebicie 70-200/4 L od Canona będzie bardzo trudne no i Twój post w zasadzie wyczerpuje temat :)
czy ja wiem czy bedzie trudne? 70-200/4 IS jest halasliwy, dostaje w d* od winiety na srodkowych ogniskowych a jako obiektyw w podrozy ma paskudnie zwracajacy na siebie uwage bialy kolor...
Ma też być analogiczna Sigma, ale dopiero na Photokinie. Ja tam jestem optymistycznie nastawiony, zwłaszcza że cena ma być dobra ;) Jak optycznie pobije niemłodego już Canona, to będzie się dobrze sprzedawał.
Jeśli cena będzie dobra to oczywiście zmienia postać rzeczy :)
Jak cena będzie na poziomie 3 tysi to wiele osób się skusi. Proste.
Nowe Tamrony są coraz lepsze, miałem okazję pobawić się starym 24-70 VC i był genialny, także nowym 15-30 (jeszcze lepszy), a nowa generacja G2 jest jeszcze lepsza. Tamron powoli równa do Sigmy. A kiedyś na S i T mówiono "kundle" ;)
Trzymam kciuki za to, aby te plotki się sprawdziły :) A jak Sigma zaprezentuje podobne szkło to będzie super :)
Canon 70-200 f/4 ze stabilizacją często trapi droga w naprawie awaria autofocusa - ślizga się jakby. Najpierw tylko robiąc zdjęcia nieco odchylony od poziomu, później ma problemy nawet robiąc zdjęcia w dół. Na rynku wtórnym to ryzykowny zakup, dlatego jeśli w cenie ok. 3 tysięcy ten Tamron da podobną jakość optyczną, niezłą jakość wykonania i w bonusie dobre warunki gwarancyjne, to będzie ciekawym wyborem.
Tak właśnie będzie ;) Nie wiem tylko, czy stopka będzie w zestawie, czy jak w 100-400 będzie trzeba dokupić za ponad 4 stówy...
Cytat:
Zamieszczone przez
WzW
Jak cena będzie na poziomie 3 tysi to wiele osób się skusi. Proste.
Nowe Tamrony są coraz lepsze, miałem okazję pobawić się starym 24-70 VC i był genialny, także nowym 15-30 (jeszcze lepszy), a nowa generacja G2 jest jeszcze lepsza. Tamron powoli równa do Sigmy. A kiedyś na S i T mówiono "kundle" ;)
jako były użytkownik 70-200 4LIS pozwolę sobie nie zgodzić się - ta elka to jeden z bardziej udanych obiektywów canona kiedyś ją znowu kupię (jak przestanę podnosić torbę z 100-400 :mrgreen: ), ja osobiście przy takiej cenie wolałbym dopłacić do canona, trochę ratuje sytuacje że oba mają światło 4 więc nie tracisz potencjalnie nic na autofocusie z którego tamron nie będzie umiał skorzystać ale i tak bym dopłacił - miałem dotąd dwa tamrony jedyną zaletą była cena i to był koniec zalet dodatkowo ja już nie mam ochoty na eksperymenty z optyką ja po prostu chcę robić zdjęcia a nie testowac sprzęt :).