5D Mark II prześwietla zdjęcia w trybach półautomatycznych
Witam, próbowałam szukać podobnego wątku ale niestety nie trafiłam na nic co by mi pomogło. Problem jak w tytule - mój Canon 5D Mark II prześwietla większość zdjęć robionych w trybach Av i Tv. Nie ma znaczenia czy zdjęcie robię przy wybranym f/1.4 czy f/22 efekt jest identyczny - zdjęcie prześwietlone. To samo dzieje się przy preselekcji czasu, tak jakby aparat źle dobierał drugi parametr. Nie wiem czy to rzecz normalna dla tego aparatu czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem? Może coś muszę pogrzebać w ustawieniach? Aparat mam od niedawna więc może coś przeoczyłam. Proszę o pomoc bo sama nie umiem rozwiązać zagadki a baaardzo mnie ta przypaadłość denerwuje :?
Odp: 5D Mark II prześwietla zdjęcia w trybach półautomatycznych
Wrzuc tu jakiegos jpga z exifem, zobaczmy jak to wyglada.
Głupie pytanie: korekta ekspozycji nie jest ustawiona na "+"?
Włácz tzw. Migacze i wrzuć na "M" będziesz miał pełná szybká kontrole nad przepałami. Ewentualnie przy AV lub TV ròb korektę EV ... MIgacze pokażá ci czy należy jeszcze skorygować expozycje.
Cytat:
Zamieszczone przez
chrisNI
wrzuć na "M" będziesz miał pełná szybká kontrole nad przepałami.
Będziesz "miała", to Koleżanka.
Spróbuj jednak od P, zapamiętaj ustawienia na tym samym motywie i świetle.
Ustaw pomiar matrycowy.
Przełącz na Av i kręć kółkiem i patrz na drabinkę ekspozycji.
Dodaj 0,3 eV, bo canon lubi niedoświetlać.
Zrób to samo w trybie LV.
Zmniejsz foty i umieść foty na forum z exif-ami.
http://oi66.tinypic.com/25hoh1y.jpg tu akurat zdjęcie robione z pomiarem punktowym ale przy innych trybach pomiaru wygląda to tak samo(właściwie nie widać między nimi różnicy). Jutro jak będzie jasno mogę zrobić więcej testów. Korekcja ekspozycji ustawiona na 0 i staram się tego zawsze pilnować więc niestety nie w tym rzecz. Trybu manualnego mogę oczywiście używać i póki co tak robię ale nie w tym przecież rzecz żebym nie mogła korzystać ze wszystkich możliwości aparatu, nie zawsze jest czas żeby ustawiać wszystko ręcznie lub poprawiać ujęcie. Denerwuje to tym bardziej, że w moim poprzednim aparacie, z dużo niższej półki, nie miałam w ogóle takiego problemu i czasem aż mam ochotę do niego wrócić. Mam nadzieję, że rozwiązanie jest banalne i wynika z jakiegoś przeoczenia a nie usterki aparatu :confused:
Co na tym zdjęciu jest przepalone ?
No jak na mój gust to wszystko. Może nie tyle przepalone co nie poprawnie naświetlone, zdjęcie jest zdecydowanie za jasne a miejscami przepalone. http://oi66.tinypic.com/et5oq0.jpg to jest zdjęcie zrobione na manualnym trybie i moim zdaniem podobnie powinno wyglądać również na Av
Muszą się róźnić i to mocno.
ISO - to samo 500
Czas ten sam 1/125
Przyłona f4 a f10 !!!
Kilkukrotnie wpadło więcej światła na przetwornik w pierwszym przypadku, dlatego takie "jasne".
Co pokazywała - "drabinka" ?
Zamieszczone przykłady pokazują, że aparat działa prawidłowo.
W instrukcji obsługi jest opisane jak działa pomiar światła, polecam poczytać.