tanie długie szkło na FF?
hej, mógłby ktoś polecić niezbyt drogie (może być jakieś starsze) długie szkło, takie co najmniej do 300mm, pasujące na FF? Do ślubów i repo świetnie sobie radzę z dwiema stałkami, ale tym razem coś by mi się przydało na prywatny wyjazd do ciepłych krajów :) Jakość nie musi być jakaś super hiper, szkło nie musi też być bardzo jasne.
to co ja sama znalazłam:
-Canon 100-300/4,5-5,6
-Sigma 135-400
-Tokina 80-400 (tu mi się nie podoba tylko, że nie widziałam żadnej używki, a chcąc zminimalizować wydatki raczej nowego szkła nie chcę)
jeżeli ktoś z Was korzystał z któregoś z wymienionych szkiełek, to chętnie usłyszę opinie, a może ktoś zna jeszcze jakiś inny model warty uwagi. Z góry dzięki za podpowiedzi.
Odp: tanie długie szkło na FF?
Cytat:
Zamieszczone przez
poulain
niezbyt drogie ... Jakość nie musi być jakaś super hiper, szkło nie musi też być bardzo jasne.
Jak ma być tanie to może coś z Canon 75-300 ?
tamron 70-300 vc usd - najlepszy stosunek ceny do jakości w tym przedziale.
Chyba, ze nie zalezy ci tak bardzo na predkosci to jego poprzednik - Tamron AF 70-€“300 mm f/4.0-€“5.6 Di LD Makro . Swietnie sie spisuje i bardzo trwaly. Zdecydowanie niedoceniony , ale wart wiekszych pieniedzy, niz te, za ktore mozna go kupic :-).
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
tamron 70-300 vc usd - najlepszy stosunek ceny do jakości w tym przedziale.
Zgadzam się w pełni z kolegą - podpinam go do 6d i spisuje się b. fajnie a na wakacje to już w ogóle daje radę :-) w tych pieniądzach nic lepszego...
Również polecam Tamrona 70 - 300 VC USD, używka kosztuje około 1000 zł, a jakość za tą cenę jest świetna + do tego elegancko działająca stabilizacja :) Zapraszam na mój test Z 5D MK I: test najbardziej opłacalnego, amatorskiego zooma pod FF .
A ja bym poleciÅ‚ Canona 70-210 3,5-4,5 USM, kapitalne szkÅ‚o í ½í¸Š
Ale trzeba miec troche szczescia, zeby trafic ostre ( a kalibracja zzera kase) , ale jest jeszcze stara pompka 70-210 4.0 - rewelacja optyczna i ostra w calej swojej rynkowej masie , chociaz bez USM (wiec troche wolniejsza) i stabilizacji, ale za to z macrem i blyskawicznym zoomem :-). No i cena - mozna toto wyhaczyc od 2-3 stowek. A jesli chodzi o najrozsadniejszy zakup to chyba rzeczywiscie 70-300 VC Tamrona , ale tu z kolei stabilizacja jest tak mocna, ze obraz jest chwilowo zamrazany , wiec do fotografowania jest super ale np. do filmowania to sie nie nadaje.