Canon EOS-1Ds Mark II - sport
Czy ktoś z użytkowników forum wykorzystuje do ten korpus(Canon EOS-1Ds Mark II) do fotografii sportu(chodzi mi o wyścigi, siatkówka, pokazy lotnicze itp)?
Chodzi mi o prędkość działania AF oraz ogólne wrażenia z korzystania z tego modelu.
Obiektywy z którymi będzie pracował to pewnie 70-200 F4, 100-400mm i zapewne jakaś jasna stalka.
Odp: Canon EOS-1Ds Mark II - sport
Ds'y są za wolne do sportu jeśli chodzi o ilość klatek na sekundę. W przypadku 1Ds II to 4 kl/s - czyli w sporcie męka, ciężko będzie się wstrzelić. W tej cenie lepiej poszukaj nie pełno klatkowej jedynki, np. 1D mark III albo IV jeśli budżet Ci pozwala. Tam masz już 10 kl/s i spokojnie poradzi sobie z każdym sportem. No i są to nowsze modele, więc technologicznie i ergonomicznie nie ma porównania do mark II. A dodatkowo, skoro fotografujesz lotnictwo, to pewnie na plus będzie dla Ciebie trochę mniejsza matryca i "mnożnik ogniskowej".
Jeśli chodzi o AF i "ogólne wrażenia" to z każdej jedynki będziesz zadowolony :) Są niezawodne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jas_r
Ds'y są za wolne do sportu jeśli chodzi o ilość klatek na sekundę. W przypadku 1Ds II to 4 kl/s - czyli w sporcie męka, ciężko będzie się wstrzelić. W tej cenie lepiej poszukaj nie pełno klatkowej jedynki, np. 1D mark III albo IV jeśli budżet Ci pozwala. Tam masz już 10 kl/s i spokojnie poradzi sobie z każdym sportem. No i są to nowsze modele, więc technologicznie i ergonomicznie nie ma porównania do mark II. A dodatkowo, skoro fotografujesz lotnictwo, to pewnie na plus będzie dla Ciebie trochę mniejsza matryca i "mnożnik ogniskowej".
Jeśli chodzi o AF i "ogólne wrażenia" to z każdej jedynki będziesz zadowolony :) Są niezawodne ;)
Z tą niezawodnością to bym polemizował, moja jedynka po 30 tys się sypnęła.
Zgodze się że są wolne o ilość klatek, ale AF jest na bardzo szybki i skuteczny. Obrazek jest o wiele ładniejszy niż w przypadku 1d3 ale tu jest pytanie tylko o tą jedna puszke. Do sportu przez ilośc klatek ten korpus jest skazany na małą popularność. Polecam coś co ma minimum 8kl/s Dodatkowo 1ds2 ma max ISO 3200
Witam. Faktycznie Ds nie bardzo nadaje się do sportu. Zwłaszcza do sportów szybkich. Za mało klatek, i jeżeli zapisujesz fotki w raw,ach to bufor bardzo szybko się zapycha i czekanie aż się opróżni to mordęga. Poza tym to super sprzęt.Pozdrawiam.
W cenie dsII kupisz spokojnie 1dIII, które jest szybkie i ma dużo lepsze wysokie iso, bo to jest jedyna wada 1dII niestety.
Jak masz budżet na 1dmkIV to bierz - ogarniesz tym wszelki sport i nie tylko :)
JA obecnie posiadam 70D,
A co do tego modelu to sie zastanawiam bo obecnie na allegro chodzą po około 1500 złoty- za taka cene dostaje FF 16.7 Mpix w pancernej obudowie. Dlatego mnie ten model zainteresował i dopytuje się o skuteczność AF w takim zastosowaniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
crasta
JA obecnie posiadam 70D,
A co do tego modelu to sie zastanawiam bo obecnie na allegro chodzą po około 1500 złoty- za taka cene dostaje FF 16.7 Mpix w pancernej obudowie. Dlatego mnie ten model zainteresował i dopytuje się o skuteczność AF w takim zastosowaniu.
za 1500 PLN dobrego egzemplarza nie kupisz - kilka dni temu aukcja za niezłą sztukę (71000 klapnięć, prawie kompletny zestaw), skończyła się na 2100 PLN...
Cytat:
Zamieszczone przez
crasta
JA obecnie posiadam 70D,
Tak jak napisał przedmówca - za 1500 zł dobrego egzemplarza 1Ds II nie kupisz. Może powiedz jaki masz budżet, będzie łatwiej coś doradzić.