Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon EOS-1Ds Mark II - sport

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Canon EOS-1Ds Mark II - sport

Czy ktoś z użytkowników forum wykorzystuje do ten korpus(Canon EOS-1Ds Mark II) do fotografii sportu(chodzi mi o wyścigi, siatkówka, pokazy lotnicze itp)?
    Chodzi mi o prędkość działania AF oraz ogólne wrażenia z korzystania z tego modelu.
    Obiektywy z którymi będzie pracował to pewnie 70-200 F4, 100-400mm i zapewne jakaś jasna stalka.
    moje zdjęcia głownie lotnictwo:
    http://kcfoto.pl/

dawniej jas_rambo

Domyślnie Odp: Canon EOS-1Ds Mark II - sport

Ds'y są za wolne do sportu jeśli chodzi o ilość klatek na sekundę. W przypadku 1Ds II to 4 kl/s - czyli w sporcie męka, ciężko będzie się wstrzelić. W tej cenie lepiej poszukaj nie pełno klatkowej jedynki, np. 1D mark III albo IV jeśli budżet Ci pozwala. Tam masz już 10 kl/s i spokojnie poradzi sobie z każdym sportem. No i są to nowsze modele, więc technologicznie i ergonomicznie nie ma porównania do mark II. A dodatkowo, skoro fotografujesz lotnictwo, to pewnie na plus będzie dla Ciebie trochę mniejsza matryca i "mnożnik ogniskowej".

Jeśli chodzi o AF i "ogólne wrażenia" to z każdej jedynki będziesz zadowolony Są niezawodne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jas_r Zobacz posta
    Ds'y są za wolne do sportu jeśli chodzi o ilość klatek na sekundę. W przypadku 1Ds II to 4 kl/s - czyli w sporcie męka, ciężko będzie się wstrzelić. W tej cenie lepiej poszukaj nie pełno klatkowej jedynki, np. 1D mark III albo IV jeśli budżet Ci pozwala. Tam masz już 10 kl/s i spokojnie poradzi sobie z każdym sportem. No i są to nowsze modele, więc technologicznie i ergonomicznie nie ma porównania do mark II. A dodatkowo, skoro fotografujesz lotnictwo, to pewnie na plus będzie dla Ciebie trochę mniejsza matryca i "mnożnik ogniskowej".

Jeśli chodzi o AF i "ogólne wrażenia" to z każdej jedynki będziesz zadowolony Są niezawodne
    Z tą niezawodnością to bym polemizował, moja jedynka po 30 tys się sypnęła.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Zgodze się że są wolne o ilość klatek, ale AF jest na bardzo szybki i skuteczny. Obrazek jest o wiele ładniejszy niż w przypadku 1d3 ale tu jest pytanie tylko o tą jedna puszke. Do sportu przez ilośc klatek ten korpus jest skazany na małą popularność. Polecam coś co ma minimum 8kl/s Dodatkowo 1ds2 ma max ISO 3200
    L

Dopiero zaczyna

Witam. Faktycznie Ds nie bardzo nadaje się do sportu. Zwłaszcza do sportów szybkich. Za mało klatek, i jeżeli zapisujesz fotki w raw,ach to bufor bardzo szybko się zapycha i czekanie aż się opróżni to mordęga. Poza tym to super sprzęt.Pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

W cenie dsII kupisz spokojnie 1dIII, które jest szybkie i ma dużo lepsze wysokie iso, bo to jest jedyna wada 1dII niestety.
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

Bywalec Awatar ATBFLASH
    Miasto
    Bydgoszcz

Jak masz budżet na 1dmkIV to bierz - ogarniesz tym wszelki sport i nie tylko
    JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
    BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
    Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogę

Coś już napisał

JA obecnie posiadam 70D,
    A co do tego modelu to sie zastanawiam bo obecnie na allegro chodzą po około 1500 złoty- za taka cene dostaje FF 16.7 Mpix w pancernej obudowie. Dlatego mnie ten model zainteresował i dopytuje się o skuteczność AF w takim zastosowaniu.
    moje zdjęcia głownie lotnictwo:
    http://kcfoto.pl/

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez crasta Zobacz posta
    JA obecnie posiadam 70D,
    A co do tego modelu to sie zastanawiam bo obecnie na allegro chodzą po około 1500 złoty- za taka cene dostaje FF 16.7 Mpix w pancernej obudowie. Dlatego mnie ten model zainteresował i dopytuje się o skuteczność AF w takim zastosowaniu.
    za 1500 PLN dobrego egzemplarza nie kupisz - kilka dni temu aukcja za niezłą sztukę (71000 klapnięć, prawie kompletny zestaw), skończyła się na 2100 PLN...
    EOSy

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez crasta Zobacz posta
    JA obecnie posiadam 70D,
    Tak jak napisał przedmówca - za 1500 zł dobrego egzemplarza 1Ds II nie kupisz. Może powiedz jaki masz budżet, będzie łatwiej coś doradzić.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów