Ważne ważne, bo o wiele przyjemniejszy bokeh niż canonowe 50 1.8 :D
Wersja do druku
Bystry, super wersje. Mógłbyś napisać po 1 zdaniu jak doszedłeś do każdej i jakiej techniki użyłeś ?
:D
Kolorowa - zabawy krzywymi i levels... wstępnie jeszcze było wołane w Lightroomie korygowane kolorki lekko...
Cross (bo tak to chyba się nazywa :D) - plugin od żółtej firmy ;P + film grain (też z tego pluginu)
B&W - PS - addjustment layer B&W i trochę mieszania suwaczkami... film grain z pluginu...
Poza tym zanim robiłem różne wersje:
- Ostra jazda PSem dla wygładzenia skóry na sposób podany przez kolegów wcześniej i trochę tej szkoły: http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=566
(usuwanie syfków zmarszczek, odwrócony highpass, rozjaśnianie - wszystko z tych filmików i rad kolegi bertolda (dzięki wielkie!)
- dodatkowo rozjaśnienie oczu i nadanie im takiej "szklistości" przez zabawę levels i exposure... oczywiście wszędzie maski ;P
- Oraz delikatny filtr "dynamic skin softener" - też z żółtego pluginu (świetny jest!) - poprawił wszystko czego ja nie zrobiłem dokładnie :)
na sam koniec wyostrzanie akcją którą Janusz Body opisał gdzieś tu na forum i wsio...
edit: jak teraz patrzę to chyba przegiąłem ze skórą :D wersja kolorowa wygląda strasznie plastikowo...
Ze względu na bokeh mam zamiar kupić to szkiełko, jest absolutnie obłędne. Zwłaszcza, jeśli tło jest "pstrokate" i jest w miarę niedaleko. OBŁĘD! :)
LINK - zdjęcie użytkownika Hitmanek z PcLab
A tak swoją drogą, w ramach bokehowo-portretowej obsesji pięćdziesiątkowej, sobie chcę kupić adapter z potwierdzeniem ostrości i kilka manualnych pięćdziesiątek. MZ fajniejsza inwestycja, niż 50/1,4 za te 350 dolców (:
Ja się z wrzucaniem tu zdjęć powstrzymam, ale można się sporo nauczyć z tego wątku, zwłaszcza praktyczne info od Van'a ;)
Ps. Ktoś z doświadczonych fotografów może potwierdzić teorię, że zdjęcia pod cross'a powinno się prześwietlać o działkę-dwie, żeby wyszły zacnie? :>
Chciałabym zauważyć, że watek zamiast o robieniu portretow sprowadzil się do obrabiania portretow (tu inny watek do obrobek chyba gdzies jest) albo dyskusji na temat obiektywów :>
Przywoluję do porządku.
@2.8 jest tak samo :)
Zgadzam sie z Paenka tutaj wrzucamy portrety ;-) a nie sprzet ;-)
Cos takiego wygrzebalem z ostatniej sesji, wrzucam w dwoch wersjach kolorystycznych:
Tak ja to widze, poprzednie specjalnei dla Paenki ktorej zawsze zal ucietych wlosow ;-) Czy nie za duzo lewej strony ?