Dlaczego? Przeraża cię 16 wiatraków, da się wytrzymać... z minutę :mrgreen:
Wersja do druku
Wlasnie _dzisiaj_ (jest sw. Sylwestra po 4 rano) skonczylem skladac komputer, ktory sobie kupilem w czesciach pod choinke z idea przewodnia "ekonomicznie ale zadowalajaco". Dziala wysmienicie bez nawet jednego problemu.
Polecam wszystkie ponizsze podzespoly (oczywiscie w stanie prosto z fabryki, bo jak bedzie pozniej to przyszlosc pokaze):
1. skrzynka Antec "nine hundred" (niby do gier, ale cicha, ma 20 cm fan na dachu);
2. zasilacz Antec Earthwatts 500W (wystarczy);
3. plyta Gigabyte GA-55A-UD3 z przyszla generacja SATA i USB;
4. Intel Core i5 CPU (da sie latwo podkrecac);
5. Chlodzenie CPU na _wode_ Corsair H50 (z miniaturowa chlodnica jak w samochodzie) - dziala doskonale (dopoki H2O nie wycieknie :-O ) a Intel stock chlodzenie do i5 (sprawdzilem) jest zupelnie do niczego;
6. Monitor 24" Dell U2410 (H-IPS panel, bardzo mi sie podoba);
7. Windows 7 x64 OEM;
8. 8 Gb DDR3 pamieci G.Skill "Ripjaws" 1600 MHz (4x2 Gb);
9. karta grafiki Diamond ATI Radeon HD 5750 z 1 Gb RAM GDDR5;
10. dwie Seagate Barracudy (1 TB i 1.5 TB);
11. DVD RW Plextor PX880SA;
12. Logitech cordless desktop (klawisze i mysz) S520.
Skladanie takiego komputera bez pospiechu zabiera mi dwa dni - w tym wymiana chlodzenia CPU i eksperymenty z RAID ("Intel Rapid Recovery Technology" z ktorego w koncu zrezygnowalem.
Teraz moge stawic czola jeszcze wiekszym matrycom (25 megapixeli w 600D).
Mam podobny config - stockowe chłodzenie do i5 (przynajmniej te co ja mam) jest wporzo - mogłoby być odrobinę cichsze, ale toleruję je nawet przy mocnym obciążeniu 4 rdzeni a niespecjalnie chcę mi się wieszać jakieś gigantyczne radiatory na płycie, dodatkowo procesor jest cały czas zimny a płyta odpowiednio steruje prędkością wiatraka...
No i poskładanie zajęło mi trochę mniej ale jakoś nie potrafię specjalnie rozkoszować się składaniem mimo że to niewątpliwa przyjemność, za to lubię ten moment jak się włącznik wciśnie po raz pierwszy :)
No przeciez napisalem, ze jest to porownywalne z rankingami "new car quality", ktore roznia sie od rankingow "niezawodnosci".
Biorac pod uwage ile problemow i koszmarow osoby maja ze skladaniem komputerow, zaraz na poczatku, to jest niezle. Nie wszystkie plyty glowne sa tak bezproblemowe.
Chyba sobie żartujesz - najprawdopodobniej źle go zamontowałeś...
Przy mocnym - miałem na myśli 100% wszystkie rdzenie - nigdy mi nie przekroczył 50C (dokladnie nie pamietam - tak zgrubnie napisalem zeby nie sklamac - raczej bylo mniej) a maltretowałem go zarówno testami z Everesta jak i różnorakimi operacjami w PS CS4 na dużych plikach...
W ostatnich trzech kompach zostawiłem stockowe wiatraki i na niepodkręcanych procesorach zawsze było OK - co do i5 - oczywiście w tychże testach wchodził w tryb Turbo...
Nie przekroczy bez przesady ;] , wiec tak na twoim miejscu bym nie gwarantowal ;] , dopusczlna temp jest w zasadzie i tak wysoka
btw co cie pokusilo na zakup Corsair H50 ?