Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Stoje przed zakupem, przeczytałem cały ten wątek i ....:-? jak mam przechodzić po zakupie to co Wy... :cry: :cry: nie do opisania..
Jeden przypadek - oK, dwa, trzy,.. ale to już nie wygląda na marginalny problem.. a na poważną sprawę grubymi nićmi szytą, tak mi przyszło na myśl, każdy się zachwycał/a że 5`tka że ma AF identyczny jak 1x (co Canon również potwierdził oficjalnie) a może nie jest zupełnie identyczny i do 5D wrzucają jakąś "Klass B" tego modułu? czy są jakieś głosy o tym problemie od użytkowników 1x? wątpie żeby taki bat na siebie ukręcali, ale.. w dzisiejszych globalistycznych czasach wszystko jest możliwe.
A zadał ktoś pytanie czy CSI ma jeszcze autoryzacje canona ? Może fabryka wypuściła confidential service note (nie wiem jak w canonie się to nazywa, różnie to firmy nazywają) że aparaty od numeru do numeru itp mają taką wadę i trzeba zrobić to czy tamto. A jak się nie ma dostępu do takich informacji to uprawia się radosną twórczość, czym kończy się zwykle przepychanka serwisu z klientem. Jeżeli to jest któraś naprawa z kolei powinna być wymiana na nowy, a jak gwarancyjnie się nie da (patrz początek postu) to serwis nie wyłoży ze swoich i będzie ciągnął ile się da. W czym problem oddać sprawę do sądu, nawet nie trzeba ruszać 4ch liter tylko dobrze wniosek wypełnić, udokumentować sprecyzować co chcemy osiągnąć, kupić znaczki i zrobić to elektronicznie (www.e-sad.gov.pl)
Do osób borykających się z problemem podajcie nr. seryjne można by je wtedy skonfrontować z nr. puszek w których awaria nie wystempuje.. może wyłoni się jakaś analogia
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
w dzisiejszych globalistycznych czasach wszystko jest możliwe.
A do Polski (Europy Wschodniej) trafia gorszy sort lub odrzut z transportu do USA i Europy Zach. Przy ciągnięciu różnych teorii spiskowych dojdziemy niedługo do masonów i rowerzystów ;-)
Pozwolę sobie zamieścić wątek z innego forum, do którego link przekazał mi Tomdz:
Canon 5D Mark III focus question - FM Forums
Tu dwóch, wygląda na to, że profesjonalnych fotografów przedstawia problem podobny. Goście piszą, że sporządzali nawet recenzje sprzętu do gazet foto i w Canonie siedzą o dziesiątek lat, jeden wykłada fotografię, drugi w swojej karierze wydał ponad 100K $ na sprzęt...mniejsza o to. Niestety wątek się urywa. Napisałem do jednego z pytaniem czy rozwiązał problem i ewentualnie w jaki sposób.
We francji koles mial problem af i po wizytach w SAV standardowo wymieniono mu na nowy aparat, z ktora juz nie ma zadnego problemu.
Podobno nowy firmware ma polepszyc AF w 5dmMKIII oraz w 1DX :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
We francji koles mial problem af i po wizytach w SAV standardowo wymieniono mu na nowy aparat, z ktora juz nie ma zadnego problemu.
Podobno nowy firmware ma polepszyc AF w 5dmMKIII oraz w 1DX :shock:
Nowe fw, często rozwiązują problemy, które wychodzą po czasie "user" testów. No ale serwis musi raportować takie zachowania do fabryki aby się tym ktoś zajął,
a jak zamiata się pod dywan w przypadku ewidentnego błędu działania, to cóż. Skala zgłoszeń i podobnych przypadków też musi być odpowiednia.
Nowy FW ma poprawić pracę AF podczas rzucania siatki przez lampę z tego co mi wiadomo. Losowych egzemplarzy z wadliwym AF lub/i nieprawidłową ścieżką optyczną nie poprawi. Nie ma takiej opcji. Może też zniwelować problemy z przestawianiem AFMA ale to nie ma nic do realnego problemu, który pojawił sie w niektórych sztukach opisanych w tym wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Pozwolę sobie zamieścić wątek z innego forum, do którego link przekazał mi Tomdz:
Canon 5D Mark III focus question - FM Forums
Tu dwóch, wygląda na to, że profesjonalnych fotografów przedstawia problem podobny. Goście piszą, że sporządzali nawet recenzje sprzętu do gazet foto i w Canonie siedzą o dziesiątek lat, jeden wykłada fotografię, drugi w swojej karierze wydał ponad 100K $ na sprzęt...mniejsza o to. Niestety wątek się urywa. Napisałem do jednego z pytaniem czy rozwiązał problem i ewentualnie w jaki sposób.
He he, w poście traveller88, to jakbym Zaix'a czytał :D (wszystkie nowe szkła trafione..). Aczkolwiek, użytkownik garyvot zdecydowanie chwali serwis gwarancyjny Canona w odróżnieniu od naszych Pechowców. Potem znowu psy wieszane na serwisie, ech ten serwis.. Jednak po lekturze całości wątku odnoszę wrażenie, że dla nich wymiana wadliwego sprzętu jest rzeczą całkowicie normalną i nie wartą tracenia czasu na tworzenie kilometrowych wątków na forach. U nas występuje jakaś niepojęta bariera psychologiczna, jakaś obawa przed dochodzeniem swoich praw. Jednocześnie ludzie tracą czas na tasiemcowe rozprawy filozoficzne na forum kompletnie nie zmieniające sytuacji poszkodowanych. Większość postów w tym wątku jest napisana przez chór osób nie posiadających rzeczonej puszki, ale chętnych do narzekania.
Czy naprawdę nie da się w tym kraju wymienić uwalonego sprzętu na sprawny?
Kuba1
Jak przyjechałem z puszką do domu po zakupie, to zacząłem pstrykać, pa paru dniach okazało się, że czyjniki AF są przemieszczone i zgadnij co zrobiłem? Pojechałem do sklepu wymienić korpus! Przedstawiłem problem, na co oni, że nie ma opcji wymiany bo zrobiłem więcej zdjęć niż 100 zdjęć. Tylko wysyłka do serwisu. Szef zagwarantował, że wesprą mnie z w działaniach serwisowych i gwarantował, że serwis dziś to zupełnie inna jakość i super wyposażenia. Tak właśnie u nas szybko i bezproblemowo załatwia się wymianę...
Nie da się wszystkiego sprawdzić robiąc parę zdjęć, pewne rzeczy wychodzą po czasie...a w skrajnym przpadkach po np. 30k klatek.
U nas nie jest tak, że deklarujesz wadę, ktoś Ci wierzy i wymienia od ręki. Każdy liczy własny grosz, zakłada, że ty oszukujesz itp.a jak sprzeda to łatwo kasy nie odda, bez względu na renomę sklepu, to nie USA, gdzie pewnie duży sklep dziennie sprzedaje więcej niz nasze w dwa lata i zakłada, że jako klient masz rację.