Nigeria...guuut :lol: widać Nigeria is BACK :lol:
Wersja do druku
Ja bym im podał nr konta. Jak będa pieniądze na koncie, wtedy wysłał aparat. :)
Tylko, że pieniędzy nie będzie, przyjdzie za to e-mail z prośbą o szybkie wysłanie, bo kasa w drodze, a suka się własnie szczeni etc. etc.
w****** stara jak świat :) jedna z tysiąca odmian wałka nigeryjskiego :)
Ciekawe czy ONI znają polski język:?:
Odpisz im niech sobie tłumaczą :D
Cytat:
Ja chciałem opowiedzieć taki dowcip w imieniu brata: „Dwóch taterników w kompletnym stroju alpinisty wybrało się do lasu. I tam była taka mała huta... Ona była w jaskini i w tej jaskini była taka, hmm, taka sopla... z góry. I tam taka... ciekło tam tak po niej. I oni wchodzą do tego lasu i spotykają taką rozwódkę, która się ich pyta: – Panowie, jak na Górną Perć? A oni mówią: – Nie wiemy, babciu... I potem poszli dalej i spotkali takiego puchacza.”
Koresponduję właśnie sobie z nigeryjczykiem wbo chce kupić kamerę na allegro.
Podeślę następnym razem powyższy cytat :)
Ciekawe co odpisze.
Kiedyś z nudów odpisałem na takie maile.
Goście z każdym mailem coraz bardziej domagają się szybkiego wysłania towaru
przysyłają jakieś pseudo potwierdzenia z ich banków, że niby już wysłali ale kasa oczywiście nigdy nie przyszła na moje konto. Co ciekawe także jak wystawiłem na allegro usługę i oni chcieli żebym im usługę reportażu wysłał - jak napisałem , że powinni opłacić mój przejazd i zakwaterowanie to już się nie odezwali.
Co do allegrowiczów których należy omijać szerokim łukiem - foto-oto(sprzedał mi zagrybiony obiektyw i bardzo nieuprzejmy w obsłudze) - bmbn - to samo tylko, że porysowanego Zenitara. Czy jest gdzieś jeszcze osobny wątek aby przestrzec pozostałych forumowiczów ?
Ja dostawalem propozycje z Ukrainy i Bialorusi na maila od osob ktore dopiero co sie zarejestrowaly. Nawet nie odpisywalem.
Miałem dokładnie tak samo, również nawet nie odpisywałem, szkoda czasu na takie propozycje ;).
pewnie literówka, axk nie bądź taki szczegółowy - oczywiste , że chodzi o zarybiony. albo zagrzybiony... a już sam nie wiem ;)
co do rosyjskojęzycznych maili - jakieś zatrzęsienie ostatnio z nimi. czyżby nigeryjczykom zrobiło się za gorąco i postanowili zasmakować chłodniejszych klimatów? :D
raczej ci z chłodniejszych chcą się poopalać :D a na to muszą najpierw "zarobić" :D
Ja również podczas niedawnej sprzedaży dostałem maila od nigeryjskich przyjaciół. :)
Pociągnąłem nawet temat aż do momentu, w którym dostałem maila niby to od banku, który musi mieć potwierdzenie wysyłki przedmiotu, żeby wypłacić mi pieniądze... Odpowiedziałem uroczą serią łaciny kuchennej w dialekcie angielskim, żeby zrozumieli i..... tydzień później dostałem dostałem maila od tej samej osoby, o tej samej treści.
Cierpliwi są. :)
Odpowiadając na pytanie, kto się na to łapie, to polecam wklepać w google i można się przerazić, ile osób w to uwierzyło i w ciemno posłało towar na czarny ląd...
Ale z drugiej strony... skoro są ludzie skłonni wpłacać po kilka tysięcy zł nieznanym osobom i czekać 3-4 tygodnie na sprzęt.... to chyba nie ma się co dziwić.
Wydaje mi się, że jest kwestią czasu, kiedy w tym dziale pojawi się wiadomość od nowo zarejestrowanej osoby, która będzie wylewać swoje żale, bo wysłała cenny sprzęt swojemu czarnemu przyjacielowi tylko na podstawie sfałszowanych maili z nibybanku.
Tak w ogóle... Jakim to trzeba być trepem, żeby dać się porobić tak bardzo i wysyłać sprzęt złodziejowi ZA WŁASNE PIENIĄDZE! :)
Typowy Niggeryjski Szwindel. I co jest ciekawe, ludzie sie na to wciaz nabieraja i godza wyslac towar bez zatwierdzenia wplaty na koncie :lol:
Chyba jednak bardzo, bo o ile zrozumiałbym, gdyby ci nigeryjscy wałkarze przesyłali chociaż te kilkadziesiąt złotych na wysyłkę, żeby uwiarygodnić przekręt, to o tyle jeśli ktoś wysyła za damski frajer sprzęt na inny kontynent tylko na podstawie maila, w którym uroczy czarny kolega szczerzy się swoimi białymi ząbkami i zapewnia, że pieniądze na pewno zostaną przelane, to dla mnie równie dobrze może się od razu wypiąć i czekać na gwałt.....
Oni ciut inaczej dzialaja - mowia ze przelali pieniadze do jakiegos banku (np big bank of berkerley) i zeby szybko szybko wyslac im sprzet i pieniadze da sie odebrac tylko wysylajac im skan nadania przesylki. Dla "uwiarygodnienia" w mailu sa rozciagniete zdjecia prezesow ktorzy sie usmiechaja podpisujac jakis protokol (oczywiscie chodzi o nasz przelew :D) oraz zdjecia samego banku. Naprawde nie jest mi zal tych cos ie nabiora na cos takiego, uwazam ze takie osoby powinny byc ubezwlasnowolnione finansowo.
Szwindel znany od początków istnienia allegro. Widziałem jak kilka osób żali się na forach, że posłało obiektyw za wielką wodę na murzyńskie wioski, a nigdy tego pieniądza nie dostało. Najbardziej ciekawi mnie czy nie wywinąć takiego szwindla tym naszym biało-zębnym przyjaciołom. Jeśli odpowiednim językiem się do nich ukierunkować :P
Tak poza tym, nie zginął komuś 550D z Włocławka?
http://allegro.pl/canon-550-d-i1996244911.html
Jest gdzieś w necie jak jakiś Brytyjczyk czy Amerykanin takiego scammera przekręcił. Rozchodziło się o lapka podajrze macbooka. Nie pamiętam dokładnie ale szło to w skrócie tak, że wysłał w ten sposób, że naciągacz musiał zapłacić za przesyłkę przy odbiorze + jeszcze cło. A w przesyłce był segregator "stylizowany" mazakami na tego kompa :D
O tutaj jak komuś chce się czytać:
http://www.zug.com/pranks/powerbook/index.html
http://allegro.pl/super-okazja-bcm-c...991255695.html
:) ktoś nieźle zarobi
I to zaciekle. Ludzie są GŁUPI.
to będzie prawdziwa paczka z niespodzianką i nowy wątek "mój 60D jest trochę inny"
o, masakra dwóch się jeszcze na koniec wystrzelało do 2700zł : )
taaaaa
a może3 to już unikat i cena jest już wynikiem przejścia Canona D60 na półki kolekcjonerów :D
Tiaaa, no to się zwycięzca zdziwi. BTW, czy w takich sytuacjach obowiązuje przepis o możliwości wycofania się z zakupu na odległość w ciągu 10 dni?
O ile wiem, to nie. Ponadto zgodnie z literą prawa (Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów z dn. 2 marca 2000r.) - kupujący ma prawo do zwrotu zakupionego towaru w ciągu 10 dni od daty jego otrzymania.
Prawo to przysługuje kupującym przedmiot w opcji Kup Teraz, natomiast przepisów powyższej ustawy nie stosuje się do przedmiotów zakupionych w licytacji (Art.16.1 pkt 10).
WOW!!! numer lepszy, niż "sprzedaż" 5dmkII z 24-105L o których było głosno kilka stron wcześniej:shock: bo właściwie wszystko jest OK (w opisie jest d60)
Masakra... ktos bedzie miec niezly prezent pod choinka ;-)
Sent from my Milestone using Tapatalk
chyba właśnie niewiedza kosztuje
Co ciekawe na pewno kilka osób zgłaszało tą aukcję do allegro
(akustyk i ja - to wiem: http://www.canon-board.info/showthre...72#post1026372 - ostatnie kilka postów) a allegro nie zareagowało.
Bo jak się nie zna na sprzęcie C. to nie widać, że coś jest nie tak :/
Masakra
Wiedza kosztuje - wiedza.
...ale za jedyne 2 700 się można dowiedzieć...i zapamiętać na długo.Cytat:
Bo jak się nie zna na sprzęcie C. to nie widać, że coś jest nie tak :/
Na załączonym zdjęciu wyraźnie widać instrukcję od D60 i to moim zdaniem powinno rozwiać wątpliwości przed przystąpieniem do licytacji. Zresztą w opisie także jest jednoznaczna informacja o modelu D60.
A nie jest przypadkiem tak, że z prawa do zwrotu w ciągu 10 dni od daty zakupu można skorzystać jedynie w przypadku zakupu od podmiotu prowadzącego DG?
Dokładnie tak jest.
Wkleiłem tekst z regulaminu sklepu internetowego, z którego korzystam. W przypadku osób fizycznych zastosować będzie trzeba KC i rękojmie, ale imho nie ma podstaw by uznać opis aukcji za wprowadzający w błąd. Szczególnie w kontekści załączonego zdjęcia.
Skoro już zalicytował ten aparat ktoś, kto najwyraźniej się kompletnie nie zna na sprzęcie to i różnicy między D60 a 60D nie zauważy...
dla nas to jest dziwne, ale niedawno kupowałem TV i też nie wiedziałem jaki kupić i co ma mieć
no coż trzeba się znać lub mieć kogo poradzić (nie sprzedawcy)
Jeśli kupujący czytał inne wątki na naszym forum to myślę, że dokonał świadomego wyboru. D60 posiada nie przeładowaną matrycę z wielgachnym pixelem, brak durnych gadżetów jak kręcenie filmów czy obrotowy wyświetlacz, kiepski wyświeltacz - jest więc jakby mniejszym bratem wynoszonego pod niebiosa 5D.