Wszyscy, gdziekolwiek nie spojrzysz na forum, a w szczególności w wątku allgsm.pl dotyczącym portretów polecom Ci pozycję nr 1. Pozycja Scotta Kelby'ego to jednak klasyka gatunku.
Wersja do druku
Wszyscy, gdziekolwiek nie spojrzysz na forum, a w szczególności w wątku allgsm.pl dotyczącym portretów polecom Ci pozycję nr 1. Pozycja Scotta Kelby'ego to jednak klasyka gatunku.
Hej ,
mam pytanie o książki ale nie o technice a raczej coś w klimacie książek takich jak:
Patrick Chauvel "Reporter Wojenny"
John G. Morris "Zdobyć zdjęcie.Moja historia fotografii prasowej",
ewentualnie czy warto kupić którąś z książek Susan Sontag np " O fotografii", "Widok cudzego cierpienia", może biografia Roberta Capy "CAPA. Szampan i Krew"
generalnie chodzi mi o polecenie książek które opowiadają o czymś związanym z foto, ale nie koniecznie o sprawach technicznych czy poradach, bardziej biografie, coś o fotografii ale bardziej w stylu rozmyślań, wspomień.
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio czytałem Ian Jeffrey "Jak czytać fotografię - lekcje mistrzów fotografii" dość ciekawa pozycja, polecam.
@ jahjah1986 "w kadrze" david duchemin 90% o foto 10% o zabawkach.
Zainteresowanym fotografią portretową polecam zapoznanie się z książką
Ciało autorstwa Lee Varis - wydawnictwo Helion cena 89 zł. Przed ewentualnym kupnem warto ją przeglądnąć. Ja dostałem ją w prezencie i wiele się z niej dowiedziałem ale w fotografii portretowej i obróbce zdjęć cyfrowych dopiero raczkuję. Do tej pory przez 40 lat fociłem poczciwymi analogami.
A ja mam troszke inne pytanie .
Mianowicie posiadam już ponad rok ksiazke A .Mroczka " Książka o Fotografowaniu " eydanie trzecie rozszerzone, ale dopiero nie dawno po raz pierwszy odpaliłem na komputerze płyte dołączoną do książki . Sprawa jest taka że kiedy zacząłem porównywać zdjecia na monitorze, i w komputerze widze dosc sporo roznice jasność / kontrast .Stąd moje pytanie jak to u was wygląda? czy zarówno w książce jak i na monitorze wyglada to podobnie, a jeśli nie to jakie są roznice, z gory dzieki za odpowiedz .
jakim monitorze? jak nie jest skalibrowany to jest to jak najbardziej możliwe..
polecam wątek:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27840
Czyli powinno być to samo ??
ja akurat posiadam CRT, Dell P1130
próbowałem osobiście kombinować tylko przy użyciu internetowych metod kalibracji, ale nic dobrego nie znalazłem .
Niedaleko mnie przeprowadzają kalibracje, 80 pln taka zabawa, myslałem że sie wstrzymam bo może zmienie monitor, ale sie nie zapowiada wiec chyba bede musiał skorzystac :)
Tylko sie zastanawiam przy dość leciwym sprzecie na ile ta kalibracja wystarczy :)