o kazdym nie. ale o wiekszosci owszem ;)
-> http://maciejko.net/cbsearch/
Wersja do druku
o kazdym nie. ale o wiekszosci owszem ;)
-> http://maciejko.net/cbsearch/
Czikabonita.
Gdybys zadal sobie trud przeczytania calego watku o sprzecie do slubow, dodatkowo uzyc wyszukiwarki i przeczytac to co podala - mialbys sporo wiedzy i jedynym problemem byloby podjac decyzje w oparciu o wlasny portfel i mozliwosci.
Zadajac pytanie w postaci "co wg Was rysuje lepiej, x czy y, co mniej sie psuje itd" - byloby nawiazaniem do konkretnejszej dyskusji posiadaczy owych szkiel i konkretnejszych odpowiedzi.
Zadajac pytanie:
"Panowie jakiego fisheye polecicie pod 5d do kosciola?" i dalej w tym samym poscie: "Szukam czegos z AF i dobrze by bylo,jakby byl to zoom" - pokazujesz ze nie masz pojecia o czym piszesz. Dlatego o wiele latwiej byloby Tobie i userom gdybys zawezil swoje poszukiwania uzupelniajac wiedze - ktorej na tym forum naprawde nie brakuje.
Jezeli szukasz szkla na powaznie, to szczerze doradzam uzycie wyszukiwarki, jest tu duzo przydatnych informacji i nie trzeba na nowo odkrywac Ameryki :)
Nie chcę być złośliwy, ale patrząc na Twój wiek, to chyba nie tylko z opowiadań rodziców powinieneś wiedzieć, co to kolejka społeczna (i jej konsekwencje*)... :)
* -czyt. brak możliwości gry w kopaną z kolegami w godzinach wydawania w PSS "Społem" stugramowych paczek kawy.
Potrzebuję dorady. Szczególnie tych, którzy pracują na 2 body, w tym jedno to crop a drugie FF.
Na cropie bardzo dobrze pracowało mi się zestawem: na pierwszym body C10-22 a na drugim S30/f1.4 zamiennie z C85/f1.8. Świetnie się czuję w tych ogniskowych - szczególnie UWA i standard. Kupiłem 5dmkII i wymieniłem obiektywy na 17-40L i C50mm/f1.4 (85mm i jedno body cropowe 40d zostawiłem). Niestety nie mogę się odnaleźć w takiej pracy, bo 17-40L na cropie nie ma dla mnie sensu a ciągłe zmienianie UWA z 50-tką na 5dmkII skutkuje ciągłym traceniem ciekawych kadrów. W tej chwili nie mogę sobie pozwolić na 2-gie body FF i teraz pytanie:):
-wymienić ponownie 17-40L na C10-22? Jeśli chodzi o same ogniskowe byłoby to dla mnie najbardziej wygodne rozwiązanie. Chociaż żal jakości obrazu z dużej matrycy - kolory i szumy na wysokich iso, mimo bardzo szerokiego kąta troszkę mniejsza GO:(
-wymienić 40d na C28/f1.8? Musiałbym się przyzwyczaić do pracy na jednym body. Paradoksalnie chyba rzadziej zmieniałbym obiektywy, bo w sytuacjach, w których potrzebowałem dwóch obiektywów - szerokiego i jasnego - mógłbym teraz poradzić sobie z jednym (w czasie ślubu jest ich tylko kilka, np. przygotowania, błogosławieństwo). (uprzedzając pytania o backup - zazwyczaj fotografuję w duecie).
a ja zaproponuje to:
http://torbylowepro.pl/pasy-i-szelki...ight-belt,440s
i pozostanie przy zestawie ktory masz obecnie (poki co)
robie drugi sezon slubny zestawem jak w stopce i nie jest zle ;) (chociaz na jesien zamieniam 17-40 na 24L)
chodzi o to, ze pas na obiektywy + pokrowce to na maxa latwa zmiana obiektywow i spokojnie mozna sie obyc bez drugiego body.
zmiana obiektywu majac pas to nie dluzej jak 3-4 sek, a zaleta jest fakt ze masz wszystkie zdjecia z jednej - zdecydowanie lepszej - matrycy ;]