tym razem to nie ja - info o podejrzanej aukcji znalazłem na nikoniarze.pl - w sumie warto zaglądać i tu i tam :) ja tylko przeszukałem czeluścia sieci i znalazłem oryginalne zdjęcie sklepu które wykorzystano w aukcjach po drobnych przeróbkach
Wersja do druku
tym razem to nie ja - info o podejrzanej aukcji znalazłem na nikoniarze.pl - w sumie warto zaglądać i tu i tam :) ja tylko przeszukałem czeluścia sieci i znalazłem oryginalne zdjęcie sklepu które wykorzystano w aukcjach po drobnych przeróbkach
już im zawiesili konto
...co oznacza że dział bezpieczeństwa Allegro pracuje także w niedziele :)
Ja jakiś czas temu kupiłem obiektyw i do dnia dzisiejszego go nie zobaczyłem. Link http://allegro.pl/obiektyw-tamron-55...848929923.html Fakt tani, ale ,że gość nie miał komentarzy, to wybrałem przesyłkę za pobraniem z możliwością sprawdzenia na poczcie ( bo miał być nowy) No i do dziś zero kontaktu :) Więc albo koleś nie żyje, albo wcale taki nowy nie był.
Co do ceny za cenę minimalną ;) to oni chyba dążą do tego żeby była rzeczywista aukcja od złotówki albo kup teraz. Czemu nie wiem ale tak to wygląda.
Nastepny "odwolywacz": http://allegro.pl/show_item.php?item=1948350889 :roll:
Chyba warto sporzadzic liste "odwolywaczy" - pozwolilaby na zaoszczedzenie czasu na obserwowanie takich aukcji :-?
Wiesz, co z tymi "odwoływaczami" bywa różnie. W życiu nie skusiłbym się napisać, że obiektyw uległ uszkodzeniu, a kilka dni później wystawiać go ponownie jako obiektyw bez wad. W Polsce ludzie zaczynają być strasznymi snobami, a takich spryciarzy nie dasz rady zliczyć. W dodatku nawet ich liczba zwiększa się.
Kiedyś sprzedawałem Canoneta. Aukcja była ustawiona na 10 dni bodajże, a mi akurat gdzieś tak w połowie trafił się wyjazd biznesowy. Bardzo dużo osób było zainteresowanych aukcją, a ja nie byłem pewien czy wrócę za dwa tygodnie czy być może następnego dnia. Ku nie pewności odwołałem aukcję podając informację o nieplanowanym wyjeździe. Dodałem także, że aparat na pewno trafi z powrotem na aukcje, a osoby biorące wcześniej w niej udział zostaną poinformowane.
Wyjechałem, minął tydzień. Przeglądając skrzynkę pocztową natknąłem się na 2 maile od osoby, której nie zanotowałem na liście licytujących. Mail był dosyć nie miły. Nie były to co, prawda wyzwiska, ale za tą osobą przemawiała złość. W odpowiedzi na mój mail z przeprosinami dostałem kolejny tym razem z wyzwiskiem i groźbą, że odpowiednie organy zostały powiadomione. Rachu-ciachu, następnego dnia pojawiła się poczta od zespołu allegro, iż został złamany regulamin, ale na szczęście było to zaledwie ostrzeżenie.
Wczytuję się w ten dział od jakiegoś czasu i widzę po niektórych, że są nieco rygorystyczni. Rozumiem zdarzają się sytuacje kiedy pojawia się 'ten zły', ale nie popadajmy w histerię.
moze nie podejrzane, ale dziwne, po jakich WYSOKICH cenach sprzedawane sa tu obiektywy - np. 17-40 za przeszlo 3800zl...
http://allegro.pl/listing/user.php/r...category=50590
zarobic mozna albo marżą, albo ilością.
przy tych cenach to najprawdopodobniej dolozy do interesu :)
coś mi tu śmierdzi :
http://allegro.pl/conon-5d-polecam-i1960435575.html
Myślę, że jak na razie zwyczajna aukcja - 4 dni do końca, cena jeszcze duuużo urośnie.
Sprzęt powystawowy i bez gwarancji to jeszcze nie zbrodnia :)
pewnie tak... jest niechlujnie 5d w tytule 5d2 w opisie
Straszne! Nie macie nic lepszego do roboty. Wiem, że pogoda nie należy do urokliwych, modelki chorują, ale nie czepiajcie się byle głupot.
@Sunders o to dokładnie mi chodziło w poprzedniej wypowiedzi.
O czepianie się byle czego na siłę...:roll:
Darx > jak poszperasz nieco wstecz to zauważysz że pojawiały się tu wpisy mogące ochronić kogoś od wtopy... moim subiektywnym zdaniem - taka aukcja nie wygląda OK i ja na pewno bym od takiej osoby nic nie kupił :) taki bałagan w opisie dla mnie jest nie do przyjęcia i widząc coś takiego spodziewam się osoby mało poważnej i wiarygodnej - i tyle
...zupełnie podobnie jak ignoruję ludzi nie wiedzących do czego służy caps lock ;)
...moja domowa modelka w pełni zdrowia na szczęście :)
Sama aukcja nie jest zbyt przejrzysta, ale wystawiający nie posiada negatywnych opinii i wystawia tego sprzętu całkiem sporo. Może ma po prostu jakieś dojścia w Holandii na sprzęt powystawowy :)
czy całkiem sporo to nie powiedział bym.
Ma komentarze za 6takich aukcji i 4 obecnie wystawione.
W dodatku nigdy jeszcze nie miał sprzętu tak drogiego jak 5D2.
Ale widać, że nie wie co sprzedaje, posiłkuje się tylko opisami z netu.
W każdym razie jest opcja odbioru osobistego, więc w czym problem?
cóż pozytywnych garść ma :) zadałem przed chwilką pytanie : "czy można prosić o nr seryjny aparatu ? " ...oznacza ono w translacji "chciałbym wierzyć że powystawowy"
co to jest 16 pozytywów, nie bądźcie śmieszni. W życiu bym mu kasy nie wysłał. Tylko odbiór osobisty, najlepiej z kimś i dokładne sprawdzenie sprzętu przy odbiorze. Poza tym nie polecam od razu brać kasy przy odbiorze osobistym. Lepiej zostawić w samochodzie. O różnych przypadkach już słyszałem...
@Em Es, nie zrozumieliśmy się. Ochrona kupujących jak najbardziej, ale tutaj chodzi o wszystkich gapiów. Nie można skreślać kogoś za, to że próbuje. Każdemu przysługuje takie prawo. W dodatku pojawia się opcja odbioru osobistego, więc problemu nie ma?
Takim podejściem też nie zawsze radzę się sugerować. Nie każdy musi być w temacie ;)
No właśnie, co daje 16 pozytywnych komentarzy? Czy może moje czterdzieści parę postów czy Twoich sześć? Z tego też powodu wszyscy posiadający po 20 tysięcy postów mają nas ignorować? Wiadomo, że zaufanie nie wyrazi żadna ilość postów, komentarzy, gwiazdek i innych typów punktacji. Trzeba po prostu rozsądnie to rozegrać.
Em Es, najlepiej było by zamienić ze sprzedającym kilka słów telefoniczne. On jest zaledwie człowiekiem więc podania numeru telefonu nie powinien Ci odmówić 8-)
Trochę poza tematem ale normalnie za każdym razem jak wejdę w ten wątek to po prostu widzę tysiąc komentarzy jednego linku, a koledze EM ES to trzeba by dać tytuł "śledczego forum" bo chyba żadnego wątku bez własnego komentarza nie wypuści.
Może niespecjalnie podejrzane, ale nie za bardzo wiem, gdzie to wstawić. Jakby co to niech moderator mnie zabije (ostatecznie może usunąć posta).
Zastanawiają mnie sanki lampy - całe srebrne - oznacza to, że są tak zjechane (na co zdjęcia i ogólny wygląd sprzętu nie wskazują), czy też niektóre piątki "już tak mają"?
Sorki ,że to tu wstawiam ,ale nie mogłem się powstrzymać. Dlaczego ludzie dają takie pieniądze za stary obiektyw ? Przecież dołożyć 3 stówki i będzie używka 1.4 . Poza tym ciekawi mnie skąd ten sprzedający ma tyle tych 50-tek.
Warto za metalowy bagnet dopłacać 300 zł ? :D
Zeby napisać że wytarła się farba na sankach aparatu,niekoniecznie należy wstawiać lnk do transakcji na allegro.
Żeby napisać że na allegro są aukcje obiektywu za określoną kwotę niekonieczne jest wstawianie linków.
Wątek zamienia sie w strony Allegro.
Zbędne linki pousuwałem.Proszę o nie wstawianie ich bez potrzeby.
Sanki w mojej "piątce" od nowości były srebrne, więc nie wiem o co chodzi...
http://allegro.pl/conon-5d-polecam-i1960435575.html
rozumiem że dyskusja dotyczy tej aukcji, chyba że zaginą inny przykład i to mnie wprowadziło w błąd...
Ale gość jest uparty ... kolejna odsłona znanej sprawy
http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa...968462738.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zdjęcie wzięte oczywiście z netu:
zdjęcie
Kolega raczej nie czyta tego wątku:mad:
1. 5dII+ 24-105 za 6,5k:lol:
2. Jeden z forumowych kolegów już kiedyś dał się nabrać... pieniążki na szczęście udało się odzyskać
3. Na ostatnich 20 wątku stronach aukcja o tym samym schemacie pojawia się kilkukrotnie:twisted:
i jak widać znowu ktoś dał się skusić..
Ciekawe czy kupiec zgłosi się na forum o pomoc w sprawie tej aukcji.
Mam nadzieję, że jednak w jego przypadku nie powtórzy się sytuacja opisywana wcześniej - ale coś czuje po kościach, że będzie miał problem.
P.S. Nie da się coś zrobić ze sprzedawcą, żeby ukrócić tą praktykę?
Ukrywając nazwy użytkowników licytujących Allegro sprzyja takim oszustwom :!: :roll:
sprzedawcy są różni !!! schemat działania oszusta - pisze na różnych forach (z grami itp) dla młodych ludzi (ci jak wiadomo potrzebuja kasy...) że jest za granicą , ma dostęp do sprzętu a nie ma jak wystawić i szuka kogoś kto za godną prowizję wystawi aukcje... małolaty się na to łapią , wystawiają ze swojego konta...
To działa na troszeczkę innej zasadzie. Pieniądze wpłacane są bezpośrednio na konto oszusta. Po czasie te przykładowe 10% leci do sprzedawcy z allegro. Można powiedzieć, że jeden z moich znajomych brał udział w tego typu szwindlu. Czy przestał praktykować tego niestety nie wiem.
Cały proces odbywa się przez automat. Dosłownie kilka minut po otrzymaniu informacji od kupującego o wpłacie, dostajesz informację o należnej prowizji.
Najczęściej odpowiedzialnością biorą za to Ci, co na szybko inwestują. W jakieś gry czy różne takie. Ów znajomy zajmował się sprzedażą słuchawek DJ-owskich KOSSa, Senheiser po zabójczo niskich cenach, czasem nawet 40% taniej niż oryginały. Podobnie jak w tej sytuacji nie było żadnych słuchawek.
Poza tym. Nie tylko "g**niarze" idą na taki układ. Najczęściej są to osoby dorosłe ze sporym doświadczeniem w handlu. Chęć dorobienia daje się każdemu we znaki. :evil:
z tego co widzę to proceder jest doskonale rozpracowany przez forumowiczów, to dlaczego Allegro nie blokuje takich śmierdzących aukcji z urzędu...?
Ponieważ allegro żyje z prowizji i dopóki nie ma oczywistych dowodów że ktoś oszukuje to niczego nie zablokują, a "oczywiste dowody" to są dopiero kiedy ktoś nie dostał po miesiącu aparatu. Samo wystawienie aukcji z ceną 50% wartości rynkowej, albo żądanie przedpłaty 50% i opieranie się na wnioskach wyciąganych ze zdrowego rozsądku to dla nich za mało.
Kiedyś ganiałem jednego oszusta, który posiadał z 10 kont na allegro. Kiedy blokowali mu jedno konto za łamanie regulaminu to zupełnie nie obchodził ich fakt że gościu ma jeszcze 9 z których sobie dalej może sprzedawać. Historia się po krótkim czasie powtarzała z kolejnymi kontami i za każdym razem blokowane było tylko jedno, a on sobie zakładał nowe.
właśnie dlatego nic przez allegro nie kupuje...