Czy ktoś z miał przyjemność używać sigmę 50mm/f1.4 na serii 1D? Jeśli tak to jak oceniacie plastykę obrazu (bokeh) i celność AF-a? Ktoś tu pisał, że na 1Ds mkIII AF jest celny...
Wersja do druku
Czy ktoś z miał przyjemność używać sigmę 50mm/f1.4 na serii 1D? Jeśli tak to jak oceniacie plastykę obrazu (bokeh) i celność AF-a? Ktoś tu pisał, że na 1Ds mkIII AF jest celny...
Na 1Ds nie sprawdzałem, ale na 1D (mkiii) tym bardziej będzie celny. Jednak zawsze polecam testować konkretną Sigmę z konkretną puchą.
Od kiedy mam ten obiektyw coraz bardziej mi pasuje :-D. Krótko miałem możliwość focenia na 1dmkII i porównania z 5dmkII, nie powiem AF na bez zarzutu na obydwu, bokeh wolę na 5dmkII choć 1dmkII dzielnie dotrzymuje kroku :-D.
Szukam kogoś z Łodzi kto posiada takie szkło ;) Chciał bym porównać swoją sztukę po kalibracji z inna :) Jak coś to na gadu można skrobnąć wiadomość : 20667676 albo na maila : rafalp88@o2.pl
Wczoraj wróciła do mnie Sigma 50mm po kalibracji.
Sigma + 5d
Zdjęcie F1.4
Co sądzicie ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
link : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4f5999539.html
I co mamy zgadywać w którą część koguta celowałeś? Pewnie będzie okej, nie kombinuj tylko rób zdjęcia, zacznie Ci przeszkadzać to wtedy męcz temat.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Japitole, forum bez edycji...
Swoją drogą - mam taką sigmę, często siedzę na Żeromskiego, jeśli masz ochotę to możesz zrobić sobie bezpośrednie porównanie.
Ja mam małe pytanko do posiadaczy owej Sigmy: czy w waszych egzemplarzach też macie luz w umocowaniu przedniej soczewki? Bo wydaje mi się, że tak nie powinno być... Obracam obiektywem góra-dół i przednia soczewka wyraźnie się porusza.
Obiektyw został zamówiony przez internet w dość przyzwoitym sklepie sieciowym JACOBS, przywiózł go kurier. Po rozpakowaniu zobaczyłem lekko rozmazany ślad po palcu na przedniej soczewce... Ogólnie mam wrażenie (poparte mimo wszystko 4letnim doświadczeniem w sprzedaży sprzętu foto), że wysłali mi czyjś zwrot, skurczybyki jedne...
To jak z tym luzem? Zaobserwował ktoś taki dziw w swoim egzemplarzu? Szkiełko tanie nie jest, więc trochę wkurzony jestem, bo to znowu marnacja czasu na wymiany i inne takie....
U mnie nie ma takiego luzu i wg mnie nie powinno go być :twisted:.