Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Matsil, lepiej po prostu przyznać się do pomyłki, czyli tzw. brainfarta (zdarza się) zamiast brnać dalej w nonsens....
Kompletnie nie rozumiem tych wszystkich wypowiedzi. Każdy mi zarzuca, że nie mam racji a nikt nie potrafi tego policzyć. Nic łatwiejszego niż zamieścić prostą kalkulację, a nie pisać teoretyczne bzdety.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
I zmieniać obiektywy.
Po co? Można biegać po mieście z 50-ką, też są super kadry :mrgreen:.
Matsil, po prostu nie mając/znając wszystkich składowych równania nie powinieneś nawet zaczynać jego układania bo wychodzą absurdy... (no offence)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartosz
Matsil, po prostu nie mając/znając wszystkich składowych równania nie powinieneś nawet zaczynać jego układania bo wychodzą absurdy... (no offence)
Nie absurdy, tylko nie mając innych danych szansa jest 1:1, to nie absurd tylko fakt. I to napisałem choć sporo znawców musiało wtrącić swoje 3 grosze. Żeby to dokładnie policzyć trzeba byłoby zrobić badania, zebrać opinie itd. A tak albo trafisz, albo nie, proste i taka była moja odpowiedź.
Matsil, prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia to byt obiektywny, istniejący niezależnie od czyjejkolwiek wiedzy na jego temat, w tym Twojej. Wilk w Puszczy Białowieszczańskiej istnieje, niezależnie od tego czy wiesz o nim, czy nie. Prawdopodobieństwo wyrzucenia jedynki w kostce do gry jest 1/6, niezależnie od tego, czy wiesz, że kostka ma 6 ścian, czy może tylko 2. Bartosz resztę powiedział.
Do podania rzeczywistego prawdopodobieństwa kupna wadliwego obiektywu potrzebne są dane z działu jakości producenta, serwisów, sklepów itd. i to też nie bezpośrednie, ale odpowiednio zebrane i zinterpretowane. Powstała cała wielka gałąź nauki o tym: statystyka. Więc na tym forum raczej nikt nie powie o rzeczywistym prawdopodobieństwie, bo nikt (chyba) nie ma dostępu do takich danych.
Ale ja to wszystko rozumiem i napisałem...
Spędziłem na polibudzie 5 lat licząc nie tylko konstrukcje.
Prawdopodobieństwo wypadnięcia 6 w rzucie kostką jest 0.5. Wypadnie, albo nie wypadnie. :)
Pochwal się zdjęciami.
Co do Sigmy to patrząc po forum to prawdopodobieństwo potrzeby kalibracji to pewnie około 20% może i trochę mniej. Aczkolwiek nie są to ścisłe dane. A takie wyczytane z postów. Generalnie trzeba się liczyć z potrzebą wysłania body i obiektywu do kalibracji. Ale raczej warto.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Pochwal się zdjęciami.
W przeciwieństwie do ciebie nie mam się czym pochwalić. Widocznie poziom mojej samokrytyki jest znacznie wyższy.
Cytat:
W przeciwieństwie do ciebie nie mam się czym pochwalić.
To po co te wszystkie szkła? Co ona dają takiego? Po co ta magia, skoro jej nie ma? I gdzie są niegdysiejsze śniegi? BTW to i tak najważniejsze by focić. :) Bo zakładam, że się jednak ruszyłeś. :)
Cytat:
Widocznie poziom mojej samokrytyki jest znacznie wyższy.
Nie można być dla siebie zbyt krytycznym. Inni zrobią to za ciebie.
Czy ktoś zauważył poprawę pracy AF w Sigmie 35 1.4 po aktualizacji firmware? Sprzedawca w Pro Centrum użył tego argumentu żebym zakupił USB Dock. Na razie się wstrzymałem ale ciekawość została ;)
W lutym będę w Australii i będę kupował sobie tą sigmę i 6d. Mogę jednej osobie przywieść jedną sztukę. Cena 2500 PLN. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na prv.
Wysyłane z iPad przy użyciu Tapatalk HD