Welcome to dyndający palec style ! :)
Ehhh wie jak canon podnieść na duchu sfrustrowanych użytkowników R. Ciekawe jaki EVF, jak poniżej 3MPIX to już... gwóźdź w kolano i żyletka w ścięgno.
Wersja do druku
Welcome to dyndający palec style ! :)
Ehhh wie jak canon podnieść na duchu sfrustrowanych użytkowników R. Ciekawe jaki EVF, jak poniżej 3MPIX to już... gwóźdź w kolano i żyletka w ścięgno.
M5
jak to bedzie na bateryjki LP-E17 czy co tam, to ja nie widze ceny 2000 EUR. nawet z podatkiem od nowosci. poki co szklarnia RF jest o wiele za droga, zeby mogli sobie pozwolic na drogie korpusy. RP raczej ma byc ta tania marchewka.
educated guess: pojdziesz do sklepu, wezmiesz do reki z adapterem i szklami, ktore chcialbys uzywac (EF-ami, zakladam)... i wyjdziesz z 6D mkII. w tej samej cenie ale niepokastrowanym uzytkowo :)
no chyba ze docelowo planujesz wiekszy zestaw lepszych RF-ow... ale wtedy nawet bym sie nie zastanawial nad RP, bo R to i tak minimum
Tak, postanowiłem już przejść z EF na RF. Fociłem najdłużej ostatnio 6D - bardzo fajny aparat, ale do bezluster przekonał mnie... M50. Ja czekam tylko aż canon zrobi małe, lekkie szkła (nie muszą być wcale jasne) do RF. Używałem LP-E17 w M6 i nie jest tak źle. Zawsze mogliby dać LP-E12 :D Te baterie są bardzo lekkie, jeśli RF wyciągnie 350 zdjęć na jednej to nie będzie tak źle. Dobrze, że nie ma tego głupiego wizjera górnego który cały czas pobiera energię.
i z powodu szkiel, ktore pojawia sie moze za 5 lat, juz teraz chcesz kupic korpus?
nie kracz
ale ogolnie LP-E17 do LP-E6N maja sie mizernie. w 6D(2) nawet z zracym baterie GPS-em jeden LP-E6N wystarcza na bardzo dlugi dzien focenia (taki od switu 4:00 do cmawki o 23:00). do RP do tego samego bedzie potrzeba minimum 3 akumulatorow. i podwojnej ladowarki, zeby w nocy za czesto nie wstawac
z wylaczonym podgladem elektronicznym moze wyciagnie :)
czego?
tak jak celownik/ekranik zra baterie, tak nic innego nie potrafi :) ekranik LCD na gornym panelu aparatu nie zuzywa praktycznie nic, w porownaniu z wyswietlaczami
e tam nie chcesz na autostradę?
żeby murował cenę R od dołu który w obecności RIPa nie będzie sprawiał już takiego entry level :) jakie sprawia
czemu twierdzisz że tego się nie da używać z efami? np. EF50 1.8 :) - czy jest coś o czym jeszcze nie wiem, a chciałbym wiedzieć - ponoć R działa dobrze z EFami ? ponoć tak samo dobrze jak z natywnymi ? (akurat 50 1.8 nie mam, ale mam 85 1.8) - tyko proszę bez teorii że "cajs coś gdzieś kiedyś i rejestr wymaga zaprojektownia"
pytam z ciekawości bo to korpus raczej nie dla mnie - jak robię coś na długich czasach to potrafię baterię 6D na jeden wieczorek rozładować, więc mam spore wątpliwości nawet co do baterii R
akustyk canon idzie szybko ze szkłami, ma do tego potencjał - zobacz ile szkieł wydali w ciągu 4 lat początków systemu EF. Na razie wystarczy mi przejściówka i to co mam, a co się pojawi to będę zamieniać powoli. Rzeczywiście LP-E6N to są zacne akumulatory ale zajmują więcej powierzchni aparatu i ważą prawie dwa razy więcej. Zawsze coś za coś.
Używacie 6D Mark II z ciągle włączonym wzijerem live view? Pewnie nie... no właśnie - to zjada baterię tu i tu, tego na razie się obejść nie da. W Rce jest LP-E6N a robi też niewiele zdjęć.
dobrze, ale kupisz RP po to, zeby korzystac tylko z 50-tki?
dla mnie osobiscie korpus R(P) ma sens albo jak sie chce zmienic szklarnie na RF, gdzie poki co pitolenie jest po proznicy, tej szklarni jest tyle co kot naplakal. a ta co jest i/lub ma sie pojawic, ma tak kosmiczne ceny, ze oszczedzac na R i kupowac RP wydaje sie srednio optymalnym pomyslem.
a jesli do EF-ow... to ja widze duzo wad z polaczenia takiego pudelka od fajek z normalnej wielkosci L-ka. taki 16-35/4 to bedzie kolos w polaczeniu z RP. lub tez: very autostrada, bardzo Sony... niektorym to odpowiada, ja najwyrazniej nie jestem millenialsem wole czuc co trzymam w rece :)
jest to jakies rozwiazanie. ale dotknalbym tej kombinacji w sklepie i ocenil czy lezy w lapie. dla mnie w M5 juz 50/1.4 przez adapter praktycznie traci racje bytu - a to jest male szkielko. sek w tym, ze korpusik jest jeszcze mniejszy :)
IMHO ten RP bedzie atrakcyjny jak dadza RF 28/2 IS (wielkosci starego EF 28/1.8), RF 50/1.8 IS (rozmiar jak EF 50/1.4, optyka jak EFM 32/1.4), RF 85/1.8 IS (wielkosci 60/2.8 macro). nad cenami chwilowo zamilcze (zaplacilem za EF-M 32/1.4, wiec potrafie je sobie wyobrazic) ale to by bylo cos, dla czego IMHO mialby sens takie RP. do szkiel EF... ? nawet do stalek wole 6D mkII.
na pewno nie chciałbym zmieniać 16-35/4LIS bo będę go potrzebował do korpusów EF, co do 24-105 to już taki przywiązany nie jestem, w przypadku tele to raczej zakręka jest a nie korpus, mam kilka stałek, S50A :mrgreen: podpieta przez adapter też fajnie by wyglądała - tak jak pisze to raczej korpus nie dla mnie z wielu względów.
ale ogólnie to sie z tobą zgadzam to będzie hit i kamień milowy i co tam jeszcze można wymyślić - chociaż marketing korpusu za 1500ojro z obiektywem kitowym za 2300ojro co dla mnie jest zrozumiałe i naturalne będzie karkołomy muszą szybko dać coś pokroju słynnego 17-85 wycenić na 2600PLN i liczyć kasę - podwójną bo po jakimś czasie przyjdą po następny tym razem dobry a ten sprzedadzą za 600zł :)
akustyk miałem Rkę, ale oddałem - trochę za dużo jak za taki aparat. Z kolei za ten RP w cenie 6 mogę dać, resztę odłożyć na PRO body które pewnie nie wyjdzie zbyt szybko. Potrzebuję dwóch body, wtedy pozbyłbym się M50 i szkieł do niego, ale tylko pod warunkiem, że canon wypuści małe i lekkie szkła do systemu RF. Korzystania na dłużej ze szkieł EF na RF nie przewiduję, to bez sensu - miałem z erką ten konwerter i to sporo wydłuża obiektyw, body jest źle wyważone - konwerter jest dość lekki, body tak samo a szkło ciąży ku przodowi.