U mnie dopiero pomoglo postawienie nowego systemu teraz nie robie juz tej aktualizacji
Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
U mnie dopiero pomoglo postawienie nowego systemu teraz nie robie juz tej aktualizacji
Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka
Wersja 5.4 wspiera wspolprace z nowym Lighrtoom Mobile dla iPada. Ma ona opcje logowania sie za pomoca Adobe ID any synchronizowac kolekcje na iPadowska wersje Lightrooma:)
czyli jakaś kicha z wersją 5.4 ? Nie mam sprzetu iCoś tam ... wiec chyba nie będę instalować.
Nie kicha, tylko kolejna wersja. Nie musisz upgrade'owac. Wersja ta wyszla dokladnie w tym samym czasie co Lightroom Mobile.
"kicha" pisałam myśląc o problemach kolegi patric89 a skoro nie ma nic ciekawego związanego z edycją to szkoda czasu na upgrade.
Zawsze mozna wrocic do wczesniejszej wersji. Na stronach adobe sa wersje instalacyjne wszystkich wersji.
A jakie jeszcze zmiany są oprócz tego co pisał kolega wyżej ?
pelna lista zmian jest na adobe.com.
Czy ktoś może mi pomóc w takim temacie: Jak przypisać seryjnie słowo kluczowe do serii zdjęć. Np. mam w katalogu pod rząd sto zdjęć Marysi, zaznaczam wszystkie, dodaje słowo kluczowe Marysia ale słowo dodaje się tylko do pierwszego zdjęcia. Dziękuję
A robisz to w module library czy developement? W library powinno zadziałać.
pozdrawiam sfw
Na dole są takie opcje - synchronizacja.
dzięki - w Grid View da się zaznaczyć grupę i przypisać im wspólne słowa kluczowe. Kurde tyle się męczyłem z pojedynczym określaniem a wystarczyło Radę Starców zapytać :-)
jak usunąć na stałe moduły np: map ?
To powinno pomóc: Przyspiesz swój Lightroom [wideoporadnik] Ť Fotoblogia.pl
U mnie na szczęście były na wierzchu.
Znalazłem jeszcze coś dodatkowego - Jak przyśpieszyć Lightrooma w 10 krokach ť Blog ť Fotografia ślubna i portretowa Wrocław Jacek Kawecki
Nie wiem jeszcze na ile to pomorze ale spodobała mi sie rada o antywirusie ;)
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.4 ale nie wiem czy nie zmieniałem przy instalacji. Zawsze możesz je znaleźć korzystając z Wyszukiwarki
Pliki z rozszerzeczniem .lmodule "Usunąłem" Web, Print, Location, Book. I kilka plików z rozszerzeniem .lrplugin
Czy szybciej to ocenie po kolejnej sesji ;)
Jakby ktoś chciał usunąć slideshow to też da sie znaleźć ale wtedy LR nie startuje.
znalazłem, było faktycznie na wierzchu, ja szukałem jakichś małych plików z ikoną typu rozszerzenie dll, a to przecież jest duża ikonka z logiem nawiązującym do LR.
dziękuje za pomoc i naprowadzanie.
hejka.
mam głupie pytanie... czy na win.7 64x będzie działał ten lightroom? Obecnie pod 86x chodzi, a że mam nowy sprzęt to też się pytam, nim wydam kasę ;)
LR 5x jest przedewszystkim na 64x Poczytaj na pudełku.
Nowy ACR ( RC ) wyglada smakowicie, mam nadzieje ze szybko przeniosa zmiany do LR.
Mam na mysli przede wszystkim edytowanie gradientu przy pomocy pedzla. Strasznie mi tego brakowalo. Leniwy jestem i skakanie do szopa zeby malowac po maskac mnie nie bawi.
No i dodali profile dla nowej sigmy 50 ART. Nie bede musial recznie usuwac aberracji chromatycznych...
Czy ktoś już robił aktualizację do wersji 5.5? Niedawno się pojawiła.
https://blogs.adobe.com/lightroomjou...available.html
Ja robilem wczoraj. Wszystko ok :)
ACR 8.5 Filter Brush
http://www.youtube.com/watch?v=TDGXkGm4CU8
Hej mam ACR 8.5 w pracy i LR 5.5 w domu nie mam tej opcji (brush) w ani tu ani tu. Czy to tylko dla ludzi w chmurze?
Heja
Mam pytanie odnośnie dodania własnego profilu aparatu? Zrobiłem profil za pomocą colorcheckera i dng profile editor (.dcp) Wgrałem go tu:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra\Canon EOS 5D Mark II
Ale wciąż w LR w liście rozwijanych profili nie ma tego którego stworzyłem. (Restatowałem program). Ktoś kuma o co kaman?
Drugie pytanie: importuje foty i pojawiają się zdjęcia które w pierwszej sekundzie są inne a po chwili zmieniają się nieco (kolory, kontrasty itd). Doczytałem, że w pierwszej chwili ładowane są zaszyte jpgi z aparatu a potem pokazuje się Raw ale ja bym chciał tego Raw mieć tak jak się pokazuje w pierwszej sekundzie. Czy ktoś to ogarnia i mógły rozwinąć temat?
Dziękuję!
Kolejne pytanie ;), może ktoś pomoże (na co liczę): czy warto kupić LR ver.5.5 vs CS 5, który obecnie używam do obróbki zdjęć w RAW. Wiem, że dostanę nowy ACR ale czy jest tego warty w porównaniu z poprzednią wersją ? Raczej nie zamierzam korzystać z PS CC.
Chciałem zrobic upgrade z CS5 do CS6 ale tego produktu już niema :(.
LR 5.5 to jest bardzo potezne narzedzie. Zdecydowanie warto go kupic. Zmniejszy ci sie uzycie Photoshopa:)
Nie wiem tak do końca czemu, ale jakoś nie mogę się przemóc z LR. Może coś źle robię, albo przyzwyczaiłem się do PS, albo nie wiem jak się zabrać za LR. Znacie jakieś fajne tutki, ale takie konkretne, bo na YT jakoś nie mogę odnaleźć jakiegoś który by mnie wkręcił w świat LR.
5pirit - pamiętaj, że Lightroom to nie tylko program, to cały workflow fotograficzny. Zapomnisz o PS jak zaczniesz używać LR.
Popatrz na youtubowy kanał sklepu B&H Photo z Nowego Jorku. Oni mają tam całe wykłady na temat Lightrooma.
Obecna wersja LR5x to kombajn, CS jest praktycznie niepotrzebny. Choć czasem trzeba coś stempelkiem poprawić w CS bo LR sobie nie radzi, ale to zdarza się bardzo żadko.
LR jest dużo bardziej wygodny w obróbce RAW'ów, to typowy program do zdjęć. Polecam !
Czy można w LR zmienić tak ustawienia żeby pliki były określane po obróbce za pomocą .xml obok pliku obrazu?
... z telefonu ...
Powtorze sie bo moje pytanie zasypano:
Heja
Mam pytanie odnośnie dodania własnego profilu aparatu? Zrobiłem profil za pomocą colorcheckera i dng profile editor (.dcp) Wgrałem go tu:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra\Canon EOS 5D Mark II
Ale wciąż w LR w liście rozwijanych profili nie ma tego którego stworzyłem. (Restatowałem program). Ktoś kuma o co kaman?
Drugie pytanie: importuje foty i pojawiają się zdjęcia które w pierwszej sekundzie są inne a po chwili zmieniają się nieco (kolory, kontrasty itd). Doczytałem, że w pierwszej chwili ładowane są zaszyte jpgi z aparatu a potem pokazuje się Raw ale ja bym chciał tego Raw mieć tak jak się pokazuje w pierwszej sekundzie. Czy ktoś to ogarnia i mógły rozwinąć temat?
Dziękuję!
1.Profil automatycznie powinien zapisać się w odpowiednim miejscu używając softu do colorcheckera.
2. LR nie pokaże Ci tych plików na stałe. Musisz mieć soft dedykowany do aparatu.
... z telefonu ...
Witam, czy jest możliwość podglądu "live" na ekranie laptopa przy użyciu funkcji "tethered shooting", oczywiście chodzi mi o podglad przed zrobieniem zdjęcia:)