-
Odp: EOS 650D - lustrzanka z nowym AF
Cytat:
Zamieszczone przez
maxx78
bardzo dziękuje za odp
Bangi na pewno jest tak jak piszesz ale boje się ze jestem bez porównania amtorem bo D60 trzymałem tylko w ręku i byc może on przerastal by mnie możliwościami które ty potrafisz wykorzystać ale po prostu lepiej mi lezał w ręku
Centur twoje odp są dla mnie bardzo ważne. Jestem bardziej skłony ku 650 i nie dla ceny bo moge dać sporo więcej ale rozchodzi się o szkła i odp nr.2 bo nie za bardzo to rozumiem i chciałbym odpowiednio zainwetować. Pozatym mogę mieć mylne pojęcie bo może nie ma aparatu na lata i nie należy podchodzic tak do tematu tylko kupic coś a potem po prostu sprzedać . Tyle że nie mam doświadczenia jak sprzedaję się uzywany aparat oraz jak dużo się na tym traci i jakaa jest chodliwośc używanych aparatów. Jestem z tych co pedantycznie dbam o to co mam ( rower ,samochód, aparat itp ) więc może to nie problem.
miałem na myśli to abyś osobno rozważał kupno body i osobno kupno szkieł, to że na allegro czy ceneo mamy przróżne zestawy body + szkło albo body + 2 szkła to są to zestawy będące tylko i wyłącznie wytworem wyobraźni sprzedawców a raczej ich chęci zarobienia większej kasy. Do 60d i 650d możesz podpiąć dowolne szkła i oba będą pracowały tak samo, oczywiście za wyjątkiem szkieł STM których 60d nie wykorzysta w 100% w trybie video tak jak 650 ale dla mnie to zbędny gadżet i podobno mało efektywny. Jeśli chodzi o utratę wartości to myślę ze bardziej korzystnie jest kupić 650d ale reasumując, jeśli chcesz filmowac aparatem to bierz 650 + stm a jeśli głównie do foto to 60d + szkiełko na jakie masz ochotę ......
-
Co do filmowania lustrzanką to przyznam, że przed zakupem lustra byłem kiedyś mocno na to napalony, że właśnie będę kręcił filmiki, szczególnie dziecku i co się okazało? Częściej kręcę filmiki smartfonem niż lustrem. Owszem czasem mi się zdarzy pobawić filmikami, np. RNAV, ale właśnie to jest zabawa a nie poważane wykorzystanie. Jeżeli na te filmiki jesteś tylko napalony, to nie patrz na lustro prze pryzmat filmików a raczej foto, a 60d pod tym względem jest po prostu dużo wygodniejszy.
-
dziękuje za odpowiedzi ;)
-
przepraszam ze tak zapytam ale czy Wy mieliście tak samo ?
jest godzina prawie 1 w naocy jutro wstaję na rano do pracy a ja czytam testy aparatów które mnie interesuja :)
tak na trzeźwo myśląc to podjełem najlepszą decyzję - wstrzymuję się choć nie wiem jak długo tak wytrzymam
a to wszystko dlatego ze czytam zachodnie przecieki co do serii 70/700 i chyba robi się coraz gęstrza atmosfera wiec może bedzie grom z jasnego nieba
i co ś czuje ze jak wyjdzie nowy 70d to jedak serce bedzie przed rozumem i marketnig Canona mnie pokona :(
-
Witam wszystkich
Miałem wcześniej Eosa 500d i sprzedałem. Był bardzo fajny jednak bardzo chciałem mieć aparat z uchylnym ekranem LCD. 650d ma kilka dodatkowych funkcji które są bardzo ciekawe.
Długo zastanawiałem się czy czekać na 700d ew. 70d czy kupić 60d.
60d trzyma się fajnie ale jednak jest to dużo starsza konstrukcja. Jest też trochę większy a ja pomimo dużej łapki nie narzekam na trzymanie 650 - nie jest tak źle.
Dokupiłem szkiełko Tamrona 17-50 i jest rewelacja.
Aparacik kupiłem w sklepie Euro w ratach 0% ciekawa opcja :) 10 rat po 264,9zł
Jedyne co jest nie fajne to szorstki, chropowaty plastik z którego jest zbudowany, w 500d było nieco lepiej.
Na tym aparaciku podszkolę, akurat wyjdzie może 70d, stanieje i wtedy będzie można kupić.
Polecam 650d dla tych którzy mają wahania :) - ja jeszcze miałem duży dylemat nad Sony a57 ew. 65 i może kiedyś się skuszę na Sony - RX100 jest rewelacyjny.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
EosMan
Witam wszystkich
60d trzyma się fajnie ale jednak jest to dużo starsza konstrukcja. Jest też trochę większy a ja pomimo dużej łapki nie narzekam na trzymanie 650 - nie jest tak źle.
tylko ze obrazek daje ten sam co 650d;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maxx78
co ś czuje ze jak wyjdzie nowy 70d to jedak serce bedzie przed rozumem i marketnig Canona mnie pokona :(
jak śpisz na kasie i chcesz płacić frajerski "podatek od nowości" to czekaj 8-)
-
od wczoraj kiedy przyszedł mi do 650d Tamron 17-50 nie mogę przestać się nim podniecać :) zdjęcia robi rewelacyjne.
Zastanawiam się teraz nad szerokim kątem Tamron 10-24 ew. Sigma 10-20 - z tym że Tamron chyba będzie lepszy, jaśniejszy i podobno lepiej ostrzy.
Polecam 650d jeszcze bardziej niż wczoraj :)
-
Najważniejsze, że Ci pasuje i jesteś zadowolony.
Ale, no właśnie ale, czy robi bardziej rewelacyjne zdjęcia niż 500d??? ;)
-
Marzy Wam się 5d III? A może jednak 650d lepszy? ;)
Do obejrzenia w wolnej chwili: DER Autofokustest (6D / 5D III / 5D II / 7D / 650D - Lumix GH3/GH2) - YouTube
Uprzedzając pytania: nie mam dostępu do drugiej części "testu".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
jak śpisz na kasie i chcesz płacić frajerski "podatek od nowości" to czekaj 8-)
Sam prowadzilem działalność handlową - zjadłem na tym zęby naprawdę i przyznaje Ci racje. Spokojnie wiem o tym ale chciałbym w koncu się na coś zdecydować a czekam na 70D bo ogólnie jestem ciekawy ile bedzie kosztował.
A to test 650D z obiektywem STM. Co prawda nie tak dokładny jak ten niemiecki powyzej ale z polskim akcentem :)
Canon 650D T4i 18 -135mm with Image Stabilization test footage - YouTube
-
Ja szukałem wypasionego kompakta ponieważ podróżuję motocyklem i chciałem mieć coś dobrego w kieszeni, zawsze pod ręką. Przeważnie najlepiej sprawdzały się Canony Ixusy - ale teraz wypróbowałem topowy model RX100 z Sony i fakt jest dobry.
Myślałem o Nexie 5 jednak dla mnie to nie jest kompakt bo z takim obiektywem i gabarytami do kieszeni go nie włożę, a jak mam wyjmować z kufra to wole już mojego Eosika.
Fakt że xxxd wielkościowo są można powiedzieć jak dla mnie idealne - 60d może lepiej sie trzyma ale kosztem gabarytów a dla mnie to też ważne.
W dzisiejszych czasach dąży się do zmniejszania gabarytów i upychania funkcji i możliwości z olbrzymów - np. RX1.
To że dzisiaj każdy z nas chciałby widzieć 70d - i ja też może zamienię po jakimś czasie tą 650d na 70d - to wcale nie jest powiedziane że za ten czas Nexy albo Eos M zostanie tak dopracowany że nie będzie potrzeby nosić takich grzmotów.
Osobiście bardzo przypasowały mi też aparaty Sony do których w ogóle przekonania nie miałem. Nikon mnie w ogóle nie jara... Zawsze byłem i pewnie będę Canonowcem.
Co do porównania 650 z 500d - dziś nawet miałem w łapkach swoją byłą 500d i tak jak myślałem. Plastik z 500d wg mnie jest fajniejszy bo nie jest chropowaty - a ta chropowatość mnie trochę wkurza - zostają ślady itd.
Co do zdjęć - 500d miałem z kitowym 18-55 i chyba nie było żadnej różnicy w zdjęciach... 500 naprawdę nawet na kicie robiła bardzo dobre foty.
Teraz jednak, kiedy mam Tamronka w 650 zdjęcia są naprawdę świetne ale kiedy włożyłbym go do 500 pewnie byłoby to samo.
Ja jestem fanem nowości, zawsze chciałbym mieć coś świeżego, wiem wiem - marketing i nic więcej ale tak już mam i nic nie poradzę :)
60d dziś można kupić body za 2980zł - ale i tak wybrałem 650 - cena nie grała zbytnio roli...
Poniżej 3 zdjęcia które zrobiłem jeszcze moim 500d z kitowym obiektywem, oczywiście troszkę dołożyłem kolorków w Picassie ale ogólnie zdjęcia wydają mi się ok.
-
http://www.youtube.com/watch?v=6IEwwZuQqKM
ciekawy ten test, jak dobrze zrozumieałem AF w 650d jest szybszy i celniejszy niż 7d :-D
-
a znacie stronkę snapsort ? Jest porównanie praktycznie każdego sprzętu jaki sobie wymyślicie...
Np 650d z nexem 5r - eos wygrał jednak jakość zdjęć niby Nex ma dużo lepszą.....
http://snapsort.com/compare/Canon-EO...vs-Sony-NEX-5R
Ciekawe czy te testy są dobre
-
@EosMan - przyjemne te zdjęcia, jak dla mnie bardzo, szczególnie w kontekście wykonania kitem.
-
Dlatego widzicie - każdy mówi że kit to lipa - bo może i wykonaniem nie grzeszy itd ale nikt mi nie powie że jak ktoś nie umie robić zdjęć lustrem to małpa zrobi lepsze. Ja np dopiero się uczę ale żadna małpa nie zrobi lepszego zdjęcia bo od razu widać że lustro to lustro - no chyba że jakieś dziadowskie...
Te zdjęcia były robione w trybie zielonym a mimo to wg mnie nic im nie brakuje :) - przynajmniej jak dla mnie są wystarczające.
Jeszcze jakby się pobawił Raw-ami byłoby jeszcze lepiej ale ja nigdy ich nie robie...
-
Prośba do posiadaczy 650D o przetestowanie autofocusa na najmniejszej ogniskowej posiadanego obiektywu. Interesuje mnie AF w trybie tradycyjnym fazowym (podgląd przez wizjer). Nastaw na pomiar jednopunktowy.
U mnie stwierdziłem frontfocus na najmniejszej ogniskowej podobnie na dwóch obiektywach 18-135mm canon i sigma 55-200mm. Czy ten defekt jest typowym czy mi się trafił felerny?
https://dl.dropbox.com/u/60521830/Fo...st_wycin_2.pdf
-
U mnie jest ok. Sprawdziłem 2 obiektywy (kit) oraz 70-300 na 2 tablicach testowych i 5 bateriach ustawionych jedna za drugą.
-
Witam kolegów ponownie. Nie wiem czy mogę tutaj zadać to pytanie ale jest częśćiowo związane z 650d więc napiszę tutaj.Po przeanalizowaniu prawie wszystkich aparatów w przedziale cenowym do 3000 tys z podstawowym obiektywem zdecydowałem się na 650d. Myślałem nad Sony a57 nawet a58 którego premiera była niedawno, Pentax KX30,Nikon5200 ale ostatecznie Canon najbardziej mi podchodzi. Myślałem też nad 60D ale jednak 650d jest trochę nowszym rozwiązaniem a na początek myślę że lepszy.
Jednak mam iny dylemat. Nie wiem w jakie szkło bardziej pójść a myślałem nad :
Canon
50mm f/1.4 - raczej jestem na niego zdecydowany
50mm f/1.8 - po przeczytaniu opinni o kruchości tej konstrukcji trochę się zniechęciłem
17-55mm f3.5-56 IS USM - taki lepszy zamiennik kita z szybszym AF
18-135 mm STM
18-200 mm
Tamron 17-50mm 2.8 - bardzo dobry zamiennik kita
Teraz moje rozterki polegają na tym co lepsze na początek i z czego amator bardziej by się cieszył. Mogę kupić jeden " lepszy " obiektyw - o tych z czerwonymi ringami nawet nie myśle. Mam wybór czy wziąć 50mm f/1.4 oraz obiektyw kit czy może 18-135 STM z 50 1.8 ? Przez pewniem okres bardzo zastanawiałem się nad Tamronem ale pomyślałem sobie że do ciemniejszych klimatów miał bym właśnie 50 1.4 a kit byłby na codzień. STM mnie kusi bo na pewno będą filmy ale sam nie wiem czy warto się tak pchać i czy może po prostu wziąć 50 1.4 oraz wynalazłem takie coś jak kit tyle że z USM bo jak dobrze rozumuje to te STm to jakby usprawniony USM. Tak ogólnie mi chodzi z doświadczenie podpowiedźcie co najczęściej się używa i co by dawało większy fun. Zdjęć ptaków czy sportowców nie wykluczam ale pewnie to przyjdzie później i dlatego myślałem nad 50-250 canona ale to na pewno z czasem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
EosMan
a znacie stronkę snapsort ? Jest porównanie praktycznie każdego sprzętu jaki sobie wymyślicie...
Np 650d z nexem 5r - eos wygrał jednak jakość zdjęć niby Nex ma dużo lepszą.....
Canon 650D vs Sony NEX-5R - Our Analysis
Ciekawe czy te testy są dobre
Sprawdzilem u siebie - 650D z 17-40mm daje w punkt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maxx78
Witam kolegów ponownie. Nie wiem czy mogę tutaj zadać to pytanie ale jest częśćiowo związane z 650d więc napiszę tutaj.Po przeanalizowaniu prawie wszystkich aparatów w przedziale cenowym do 3000 tys z podstawowym obiektywem zdecydowałem się na 650d. Myślałem nad Sony a57 nawet a58 którego premiera była niedawno, Pentax KX30,Nikon5200 ale ostatecznie Canon najbardziej mi podchodzi. Myślałem też nad 60D ale jednak 650d jest trochę nowszym rozwiązaniem a na początek myślę że lepszy.
Jednak mam iny dylemat. Nie wiem w jakie szkło bardziej pójść a myślałem nad :
Canon
50mm f/1.4 - raczej jestem na niego zdecydowany
50mm f/1.8 - po przeczytaniu opinni o kruchości tej konstrukcji trochę się zniechęciłem
17-55mm f3.5-56 IS USM - taki lepszy zamiennik kita z szybszym AF
18-135 mm STM
18-200 mm
Tamron 17-50mm 2.8 - bardzo dobry zamiennik kita
Teraz moje rozterki polegają na tym co lepsze na początek i z czego amator bardziej by się cieszył. Mogę kupić jeden " lepszy " obiektyw - o tych z czerwonymi ringami nawet nie myśle. Mam wybór czy wziąć 50mm f/1.4 oraz obiektyw kit czy może 18-135 STM z 50 1.8 ? Przez pewniem okres bardzo zastanawiałem się nad Tamronem ale pomyślałem sobie że do ciemniejszych klimatów miał bym właśnie 50 1.4 a kit byłby na codzień. STM mnie kusi bo na pewno będą filmy ale sam nie wiem czy warto się tak pchać i czy może po prostu wziąć 50 1.4 oraz wynalazłem takie coś jak kit tyle że z USM bo jak dobrze rozumuje to te STm to jakby usprawniony USM. Tak ogólnie mi chodzi z doświadczenie podpowiedźcie co najczęściej się używa i co by dawało większy fun. Zdjęć ptaków czy sportowców nie wykluczam ale pewnie to przyjdzie później i dlatego myślałem nad 50-250 canona ale to na pewno z czasem.
na początek radzę odpuścić sobie stałkę gdyż będzie ci brakowało szerokiego i tele, celuj w zoomy, dla amatora są praktyczniejsze i dają więcej, jak to określiłeś, "fun"...8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
na początek radzę odpuścić sobie stałkę gdyż będzie ci brakowało szerokiego i tele, celuj w zoomy, dla amatora są praktyczniejsze i dają więcej, jak to określiłeś, "fun"...8-)
hmm pewnie masz rację ale chyba nie jestem w stanie zrezygnowac z 50 mm. Z poprzedniego aparatu jak pamiętam żadko robilem zdjęcia bo zoomie 11x razy zdjęcia były fatalnie poruszone no i przedewszystkim brakowało mi bokeh i na pewno chciałbym robić sporo portretów ( dzieci,chrześniaki, żona itp).
cykam sie z tym kupnem bo jak teraz wydam kase to szybko nie kupie sobie drugiego obiektywu
dlatego co byście wzieli
50mm 1.4 i jakiś uzywany w dobrym stanie 18-135
czy może 50mm 1.8 i nowy 18-135 STM
jest jeszcze jedna opcja tzn widzialem 50mm 1.8 ze stalowym bagnetem na allegro ale nic nie wiem na ten temat plus do tego 18-135 STM
tak sobie rozumuje ze 17-135 STM to taki byłby uniwersalny bo było by w miare szeroko 17mm czyli okolo 28 na crop i byłby zoom oraz ten STM co mnie tak męczy
najgorsze ze to jest tylko moja teoria a wy znacie to lepiej z praktyki - na pewno szerszy kat jak najbardziej bo w tym roku wybieram się z rodzinka do norwegii i znajomy pokazywał mi fotki krajobrazowe to poprostu szczeka w dól
jak bym miał myśleć o czymś nie drogim z szerokim katem to co warto brać pod uwagę ?
ps ogladałem twoje fotki z podróży poślubnej na karaibach - podobają mi sie
co to dokładnie za tamrony \/ myślalem że takie rozmyscie tła przy portretach to tylko obiektywami z typu 1.4 czy 1.8
-
w zaledwie dwóch postach stworzyłeś 2 wirtualne obiektywy: 17-55 f:3.5-5,6 oraz 17-135 STM także po 1. radzę uważniej czytać i pisać 8-) a po2. nikt za Ciebie decyzji nie podejmie bo 50/1.4 i 18-135 STM to dwa totalnie róże szkła do różnych zastosowań które musisz jasno i precyzyjnie określić. Może poszukaj używki 15-85 skoro ma być uniwersalnie......
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
maxx78
ps ogladałem twoje fotki z podróży poślubnej na karaibach - podobają mi sie
co to dokładnie za tamrony \/ myślalem że takie rozmyscie tła przy portretach to tylko obiektywami z typu 1.4 czy 1.8
90/2.8 macro i 17-35/2.8-4.0
-
myślalem jedno napisalem drugie - fakt
50mm to portrety , robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych ( zdjęcia nocne miasta - mam ładne widoki niedaleko)
18-135 STM - filmy , zomm taki na razie chyba wystarczajacy, i taki niby szeroki kąt na poczatek
-
Tez mialem dylemat. Wybralem Tamronka bez vc i jestem mega zadowolony. W marcu wchodzi 70d :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
EosMan
Tez mialem dylemat. Wybralem Tamronka bez vc i jestem mega zadowolony. W marcu wchodzi 70d :)
wiem ale postanowiłem się podszkolić na 650 a potem jak cenia spadnie to czemu nie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
EosMan
W marcu wchodzi 70d :)
czyli 60d z wi-fi, gps, dotykowym wyświetlaczem i jeszcze paroma gadżetami...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
czyli 60d z wi-fi, gps, dotykowym wyświetlaczem i jeszcze paroma gadżetami...
Jeżelli tak to ma byc to bedę szczęśliwy z wyboru tego co mam
-
dziś odebrałem Canona
pierwsze foty za płoty
co moge powiedzieć jako kompletny amator, myśle że dobrze zrobiłem że nie mierzyłem wyżej na początek. Przesadka z hybrydy na lustrzanke jest widoczna. Zdjęcia są ok do tego co robiłem wcześniej ale czuję że obiekty kit to raczej nie na długo tzn w moim przypadku ustawienia manualne od podstaw do nauki ale byłem na to przygotowany
sam aparat z kit 18-55 nie jest specjalnie duży ani ciężki choć w porownani z kompaktami na pewno jest inaczej - tak stwierdziła moja żona przyzwyczajona do aparacikow do torebki
obsługa menu i ustawień na pewno jest kwestią czasu
Ogólnie wszystko jest ok do momentu nagrywania filmów - jest inaczej niż w przypadku nagrywania ze standardowego aparatu. Aparat/obiektyw błądzi szukając ostrości a jak ją złapie to i tak nic z tego jak obiekt się rusza bo wszystko zaczyna się na nowo. Pewnie STM to poprawia ale nie stem pewny czy dynamiczne sceny będą ok. Tutaj z tego co widziałem Sony po prostu jest lepsze. Choć przyznam że widzialem filmy z niższych modeli i wyglada to ok więc jest to po części kwestia doświadczenia i innych wypadkowych
tak ogólnie to bakcyl jest zobaczymy co dalej jak tak dalej to bedą inwestycje - polecam amatorom ten model choć rozeznani na pewno też go ogarną pod swoje preferencje
-
Canony do filmowania z autofokusem się nie nadają i żaden obiektyw tego nie zmieni. No może źle napisałem, obiektyw owszem zmieni ale taki wyposażony w porządny pierścień ostrości z podpiętym follow focusem. Do tego oczywiście trening i jeszcze raz trening w ręcznym ustawianiu ostrości. Jednak o AF w czasie filmowania dynamicznych scen zapomnij.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Jednak o AF w czasie filmowania dynamicznych scen zapomnij.
nawet kamery profi nie dają z tym rady a co dopiero aparaty fotograficzne 8-)
-
mam pytanie czy w swoich 650 aktualizowaliście oprogramowanie ? Pytam bo szukam i nie moge znaleść oraz mam pytanie czym zabezpieczyliście wyświetlacz co polecacie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maxx78
mam pytanie czy w swoich 650 aktualizowaliście oprogramowanie ? Pytam bo szukam i nie moge znaleść oraz mam pytanie czym zabezpieczyliście wyświetlacz co polecacie
jak canon wyda nowy firmware to pewnie zaktualizuję ale póki co nic nie słyszałem a zabezpieczanie czymkolwiek wyświetlacza kojarzy mi się z dziadkami z lat 90-tych, którzy piloty tv owijali szczelnie w worki foliowe aby 'cyferki nie zeszły' 8-)
-
zaszkodzic nie zaszkodzi a jak coś jest bardziej zadbane to łatwiej w odsprzedaży
przed chwilą znalazlem soft 1.2.0 ale go nie zainstaluje bo z tego co czytam to zawiera błąd - podają jakies poprawki ale za słabo znam angielski
z tego co rozumiem to poprawia współprace szczegolnie z obiektywem 40 2.8 oraz kilka innych funkcji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maxx78
zaszkodzic nie zaszkodzi a jak coś jest bardziej zadbane to łatwiej w odsprzedaży
ten sam argument słyszę od zwolenników obklejania np.smartfonów ale w mioch oczach jest on po prostu żenujący, szczególnie w odniesieniu do 650d, posiadającego 'chowany' ekranik, w ogóle dla mnie to jest jakiś chory i poroniony pomysł oblkejanie cokolwiek!!! równie dobrze mozna byłoby nie zdejmować folii z karoserii i pokrowców z siedzeń nowego auta aby lepiej do odsprzedać 8-)....... co do softu na canon-europe nie ma żadnego nowego firmware do 650d
-
bez przesady wiadomo folia na siedzeniach a na ekranie to sa inne sprawy dodatkowo nie ochroni przed uderzeniem ale ja jestem leniwy i nie chce mi się wykręcać wyświetlacza i zostawiam go wykrecony a dodatkowo są folie które zwiększaja widocznośc ekranu przy ostrym świetle dodatkowo paluchy sa mniej widoczne
a ten soft to fakt to jest tylko do biektywu teraz sie zagłębiłem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maxx78
bez przesady wiadomo folia na siedzeniach a na ekranie to sa inne sprawy dodatkowo nie ochroni przed uderzeniem ale ja jestem leniwy i nie chce mi się wykręcać wyświetlacza i zostawiam go wykrecony a dodatkowo są folie które zwiększaja widocznośc ekranu przy ostrym świetle dodatkowo paluchy sa mniej widoczne
a ten soft to fakt to jest tylko do biektywu teraz sie zagłębiłem
Wybacz, że się czepiam, ale polecam zapoznać się ze znakami interpunkcyjnymi, bo tragicznie się czyta coś takiego jak powyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
Wybacz, że się czepiam, ale polecam zapoznać się ze znakami interpunkcyjnymi, bo tragicznie się czyta coś takiego jak powyżej.
walcze z tym - to pozostałośc po pracy gdzie pisało się bez patrzenia na klawiaturę aby więcej i szybciej gdzie wszelkie zasady gramatyki nie miały znaczenia
-
Przepraszam, że ciągnę ten off-topic, ale patrzenie bądź niepatrzenie na klawiaturę nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem najprostszych zasad gramatyki, interpunkcji bądź używaniem polskich znaków.
Napisane bez patrzenia na klawiaturę z domku dla ptaków.
-
Witam ponownie. Mam pytanie dotyczace 650d. Czy da się na stałe włączyc wyświetlane informacje w małym wizjerze?. Przeczytalem całą instrukcje ale nic nie znalazlem. W menu też specjalnie nic nie widać.
-
nie, wyłączają się samoistnie gdy nic nie ustawiasz, naprawdę Ci to przeszkadza?
-
W sumie nie tak bardzo ale jest to jakiś minus . Najbardziej mi to przeszkadza jak czekam na lepsze ujęcie albo jak śledzę jakiś obiekt w ruchu.
-
Witam,
Mam problem. Przy próbie zamontowania do 650d obiektywów M42 wyskakuje mi "Aktualizacja Firmware nie powiodła się. Spróbuj ponownie." Czy ktoś wie co zrobić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
91tina
Czy ktoś wie co zrobić?
Zakleić styki na przejściówce do M42. U mnie to pomogło. Czekam jednak na jakiś upgrade firmware'u który rozwiązałby ten problem. Biorąc jednak pod uwagę fakt iż pojawił się następca 650D coraz bardziej w to wątpię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike
Zakleić styki na przejściówce do M42. U mnie to pomogło. Czekam jednak na jakiś upgrade firmware'u który rozwiązałby ten problem. Biorąc jednak pod uwagę fakt iż pojawił się następca 650D coraz bardziej w to wątpię.
Zapomnij o upgradzie. To jest problem twórcy przejściówki, a nie Canona.
-
Witam,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu w 650d w menu nie ma opcji 'lampa błyskowa' ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiech
Witam,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu w 650d w menu nie ma opcji 'lampa błyskowa' ?
Przecież jest takowa opcja w Menu...
przejrzyj dokladnie badz siagniej do instrukcji obslugi :)
-
Witam ponownie
mam do was koledzy pytanie
chodzi mi o posiadaczy T 17-50
Od jakiegos czasu pstrykam od podstaw. Kupiłem 50 1.8 ale przy moim korzystaniu nauczylem się jego wad oraz mam funduszę aby to poprawić
w sumie kupno lepszej stałki 35 f 2.0 chyba nic bardzo nie zmieni bo brak światła nie jest bardzo doskwierający a zależy mi teraz głownie na ostrości przy różnych ognikowych
tak naprawdę bardzo podoba mi sie canon 15-85 ale to co czytalem na temat Tamrona mnie przekonuje
mam pytanie - czy teraz kupili byście ten obiektyw jeszcze raz ?
czy w tej cenie mozna coś dostac ostrego - nie bardzo zależy mi na jasności
warto dopłacić do VC ? filmy biorę pod uwagę
czy faktycznie AF jest bardzo glośny ?
-
Mam 17-50 bez VC, jak dla mnie VC nie jest szczególnie potrzebne, ale IMHO to już zależy od indywidualnych preferencji.
Co do głośności AF – tak jest głośny, przynamniej w porównaniu do C 18-135, którego miałem wcześniej, ale mi to w zupełności nie przeszkadza ;)
Czy kupiłbym drugi raz – jeżeli cena nowego Canona 17-55 f2.8 spadła by do ok. 2000 zł to nie kupiłbym, bo kupiłbym Canona, ale ta cena Canona to marzenie, więc IMHO Tami 17-50 f2.8 konkurencji nie ma ;)
-
Mam dokładnie takie wnioski jak Bangi. Używaniem 17-50 bez VC. AF słychać ale nie był to dla mnie jakiś znaczący problem. Obrazek był moim zdaniem ostry. Ogólnie byłem zadowolony. Zmiana była związana z przejściem na FF.