No i MacGyver chłopie musisz lecieć w cieple kraje, coby koledze "zieleń i chmurki" cyknąć :D
Wersja do druku
No i MacGyver chłopie musisz lecieć w cieple kraje, coby koledze "zieleń i chmurki" cyknąć :D
No każdy powód jest dobry żeby się z roboty urwać, zwłaszcza w ciepłe kraje ;-)
No ale tak wracając na ziemię, to do weekendu to mogę działanie rzeczonych polarków przetestować co najwyżej na szybie (też jakaś informacja, ale większość fotoamatorów używa ich jednak w nieco innych celach)
Nie musi to być extremalny test, wystarczy nawet subiektywne odczucie (o ile różnice w filtrach będą znaczące) btw. czy obydwa z tych filtrów mają dwa gwinty czy tylko Digital?
A za opisanie odczuć (nawet na szybie) będę zobowiązany :)
Dzięki za szczere chęci. Na chybił trafił kupiłem PRO 1 Digital.
Puki co spełnia moje oczekiwania.
czy na polara w wersji slim idzie założyć dekielek od obiektywu czy trzeba dokupic osobną pokrywkę?
Marumi CPL DHG (pierścień slim)posiada gwint zewnętrzny, który umożliwia założenie dekielka.
Tu jest teścik w/w filtra.
Na polary marumi CPL DHG i CPL WPC normalnie zakłada się dekielki i pasują idealnie, nawet te Canonowe. Co dziwne, mają głębszy gwint zewnętrzny niż wersja nie-slim.
Jeśli ktoś planuje zanabycie jakiegoś Marumiaka to zapraszam do mnie po wycenę :)
a jak sie ma B+W pol NC do Hoya pol HMC? ktory wybrac? (mam tylko taki wybor)
Gdzie w Warszawie można kupić fitry Marumi lub B&W? Muszę kupić "na wczoraj" filtr polaryzacyjny 77mm. Będę wdzięczny za podpowedź.
Google + filtr polaryzacyjny 77 warszawa + telefon z rana :)
Marumi to Raysfoto w Posen :) oni są "official Marumi" - mogą mieć wyłączność :(
Ceny kołowy na 77: 316zł, 391zł slim, dwugwintowy DHG tez 391zł
Heliopan: 406zł i 534zł za SH-PMC
To masz jakieś odnosniki cenowe (ceny podałem bo nie maja na stronach a cenniki mam z ubiegłego tygodnia)
Mam pytanie odnośnie rozmiarów filtra:
Mam obiektywy o średnicy 52 i 58 mm. Czy filtr hoya HMC o srednicy 58 + redukcja 52->58 będzie oki?? Czy jest może jakaś zasada stosowania większego filtra??
Mam maly problem, chce kupic polara 77mm do canona 10-22. Wyczytalem ze nie SLIM winetuje ponizej 13mm. (moze ktos ma inne inforamcje?)
Mam do wyboru b+w SLIM lub hoya SLIM.
Jak sie ma b+w do hoyi pod wzgledem optycznym? Chodzi mi o to czy zobacze roznice na tym samym krajobrazie z raz nakrecona hoya a raz b+w ? Czy kotos testowal juz wynalazek pro1 digital ?
witam, chciałem zakupić filtr polaryzacyjny na 77mm (do 17-40L)
Czy trzeba tu inwestować w jakiegoś B+W za 500zł, czy do zaakceptowania są również jakieś przyzwoite i tańsze okazy? Np jest na allegro filtr HAMA w cenie 150zł, więc różnica w cenie spora, czy jest on coś warty? dzięki za info,
pozdrawiam
B+W kosztuje niecałe 400 zł.
Marumi jeszcze trochę mniej.
Ja bym nic innego nie kupił.
Filtr Hama do eLki... to tak jak by założyć do Ferrari opony kormoran z Olsztyna. W dodatku filtry tego producenta mają wysoką oprawkę, więc winietowanie masz jak w banku.
Najtańszy sensowny filtr CPL 77 mm to Hoya Pro1 Digital (ten jest slim, z szerokimi szkłami nie winietuje).
A POZA TYM TEMAT FILTRÓW POLARYZACYJNYCH BYŁ PORUSZANY 179 RAZY, POLECAM WYSZUKIWARKĘ ORAZ LEKTURĘ REGULAMINU FORUM !!!
nie-slimy ze szklami 16/17-xx na cropie nie beda winietowac.. co innego pod FF - wtedy obowiazkowo slim.. co do hamy sie zgadzam - osobiscie polecam marumi dhg - rozsadny kompromis miedzy dobra jakoscia a przystepna cena..
Amen :mrgreen:
2 MacGyver: dzięki za pomoc.
A co do drugiej uwagi to w sumie masz racje..
Ale jak pamiętasz jakiś ciekawy wątek z archiwum to lepiej podać link zamiast pienić sie na czerwono, bo ani to miłe, ani twórcze.
Jak chesz pomóc to po co te teksty ?!
co do regulaminu to polecam kolego twojej uwadze punkt nr 1 - zwłaszcza jego początek..
pozdrawiam,
Przydała mi się lektura tych wątków. Widzę, że Hoya nie jest dobrym wyborem, więc wypatrzyłem Marumi w przystępnej cenie Tutaj
Dodam, że filtr będzie używany z 28-105mm 1: 3.5-4.5.
Czy ten duet zda egzamin?
Czy słyszał ktoś o firmie Sonia - jako producencie filtrów polaryzacyjnych??
Cena sprzyjająca http://cgi.ebay.pl/77-mm-CPL-polar-f...QQcmdZViewItem
ale nie wiadomo jakie są.
Dobra to teraz kolej na mnie ;)
Rozglądam sie za jakimś plarkiem 67 i jest oferta
http://allegro.pl/item179679941_hoya...promocja_.html
czym sie różną te filtry, zelony, fioletowy, nie mam pojęcia.
A druga sprawa czy ta Hama
http://allegro.pl/item179914130_hama..._mm_nowy_.html
do 18-50mm nie winietowałaby?
Od razu mówie że w życiu nie wydam na taką pierdołe więcej jak 150zł.
Dla ciekawości: Obecnie używam Soligora (kupionego dawno za 80zł do innego obiektywu) tylko 58mm.
W jedną łape aparat w drugą filtr i działam
jednak jest to rozwiązanie jedynie tymczasowe i BARDZO nieporęczne.
Ale efekty mnie zadowalają w zupełności.
Co byście polecili jako najlepsze do 150zł.
Witam
Ostatnio miałem okazję popstrykać trochę z filtrem polaryzacyjnym MARUMI 67mm, po obejrzeniu fotek byłem zaskoczony znikomą różnicą w wyostrzeniu barw czy pociemnieniu nieba?.
Pamiętam że może jakieś 5 lat wstecz znajomy miał też polarkę na analogu i wówczas różnica w zakresach była kolosalna. Zastanawiam się czy może są modele które bardziej filtrują niż np. marumi ? Chce kupić polarkę na 77mm w wersji slim z gwintem.
Znalazłem dwie firmy:
HOYA którą się źle czyści
MARUMI która jakoś mi nie podchodzi
Może znacie inne modele które mają wyżej postawione wymagania.
Pozdrowienia Andrzej z Opola
hu hu... jakbym tak pojechal po bandzie i sobie walnal takie koliste przyciemnienie na pol nieba to raczej bym nie byl zadowolony. a zwlaszcza w zupelnosci :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hoya w wersji "fioletowej". czysci sie bez problemu, a co do jakosci, to watpie zebys zauwazyl roznice :)
teoretycznie z powlokami filtr powinien byc mniej podatny na bliki. w praktyce, jesli obiektyw lapie duzo "zajaczkow", to chocby skaly sraly, mozesz wydac 1000zl na filtr i to nic nie pomoze.
natomiast sa i tacy, co po zalozeniu filtra za 500zl widza 2x ladniejsze (tzn. ostrzejsze!) piksele niz po zalozeniu takiego za 100zl. czy nie daj biosie za 50zl :)
Czy ktoś z was testował kilka modeli filtrów polaryzacyjnych? Nie mam w tym względzie żadnego doświadczenia a zastanawia mnie jaka jest różnica w obrazie po zastosowaniu taniego filtra polaryzacyjnego vs drogi filtr polaryzacyjny ?
Dzięki za link. Bardzo fajne porównanie. Z tego co ja widzę to pod względem ostrości różnic między filtrami raczej nie widzę. Widać natomiast że Marumi DHG lepiej sobie radzi z blikami. Ale niwelowanie samego odbić w lustrze jest praktycznie takie samo.
Jeszcze są różnicę w neutralności kolorystycznej...
Ja można powiedzieć że testowałem, tzn robiłem zdjęcia w porównywalnych warunkach, różnymi filtrami (od Kinga do Hoya Pro1 Digital)
Podstawowe różnice to:
1. Siła polaryzacji
2. Neutralność barwna
3. Praca pod światło, a raczej częściowo pod światło, bo prosto w słońce raczej nigdy nie walę
4. Wpływ na ostrość obrazu
5. Łatwość czyszczenia
Nie ma prostej zależności że im droższy filtr, tym wszystkie 5 parametrów lepsze. Taka np zwykła Hama akceptowalne ma 1 i 2 ale jak złapie trochę promieni słońca to robią się bliki i cyjan z błękitu, czym ewidentnie ustępuje tańszemu od niej Kingowi. Hoya Pro1 Digital w pkt 1-4 jest jak dla mnie bez zastrzeżeń, natomiast czyszczenie jej wymaga sporo cierpliwości i nijak się ma do tanich, bezpowłokowych filtrów, które wystarczy przetrzeć chusteczką higieniczną i dmuchnąć gruchą.
Jak dla mnie rozsądnym kompromisem jest Hoya HMC (szara) tzn pracuje tak jak powinna i można ja wyczyścić w kilka minut. Z polarem Hoyi w wersji fioletowej doświadczeń nie mam, posiadam inne filtry tej serii i te są, jak na moje amatorskie potrzeby, ok.
Drogie filtry polaryzacyjne, jak Heliopan czy B+W są ponoć dobre pod każdym względem, ale własnych doświadczeń z nimi nie posiadam.
Witam
Mam zamiar na dniach kupić filtr polaryzacyjny do szkieł: kit 18-55 68mm ; tamiego 28-75 67mm; canona 70-200L 67mm; canona 10-22 77mm.
Zależy mi na tym by filtr był w wersji SLIM, z gwintem by można coś jeszcze nakręcić.
Z tego co udało mi się znaleść w necie jedyny filtr w wersji slim z gwintem 77mm to marumi do którego nie jestem przekonany, może macie jakieś inne ciekawe propozycje.
Dodatkow by wszystkie te szkła fociły wraz z filterm musze dokupić przejściówkę lub przejściówki może ktoś ma jakieś namiary na sklepy???
Pozdrawiam Andrzej
a czemu nie jestes przekonany ?? Marumi produkuje MZ bardzo dobre filtry.. sam uzywam serii DHG i naprawde nie mam powodow by na nia narzekac :roll: .. wrecz przeciwnie - sam planuje zakup kolejnego cpl'a marumi - wlasnie do 10-22..
http://www.allegro.pl/search.php?str...&category=8863 .. np. u kubisk'a mozesz kupic i filtr i redukcje..
Witam
Jednak Zamówiłem Hoye Super HMC Slim z przejściówkami no i teraz czekam, może do końca tygodnia podepnę do sprzętu. Jak będzie pogoda i odpowiednie widoki to pstryknę fotki i zamieszczę.
Pozr
zastanawiam sie jaki filtr polaryzacyjny kupic do Sigma 17-35 mm f/2.8-4.0 EX Aspherical
dziekuje za pomoc
Witam.
Przedewszystkim musisz dobrać filtr do średnicy mocowania na obiektywie.
Ja proponuję zastosowanie filtrów marki Hoya.
Tutaj masz link do stronki z opisem typoszeregów filtrów polaryzacyjnych tej marki: http://www.fotoabc.com/hoya.html
Co do wyboru serii (zielona, fioletowa, szara czy czarna) musisz zdecydować na którą cię stać.
Ja używam filtru z serii fioletowej ale proponowałbym szarą (jak cię stać).
Pozdrawiam.
Hladon
Ps. Jeżeli nie zależy Ci na jakości i chciałbyś kupić coś taniego to filtry marki Hama.
Oczywiście jest to tylko moja subiektywna ocena oparta na własnym doświadczeniu i opiniach innych użytkowników.
Znalazłem ciekawą promocję :
http://www.allegro.pl/item184373952_..._promocja.html
Wg mnie tanio jak na ten model bo pamiętam że za mój filtr 49mm fioletowy rok temu zapłaciłem 120 zł. A tu seria czarna 58 mm kosztuje 79 zł.
A ja powiem (subiektywnie) Marumi - oczywiście biorąc pod uwagę jakość i cenę filtrów.
Faktycznie pomyliłem się jeśli chodzi o ofertę na allegro.
Źle przeczytałem.
Przepraszam.
Może ja z innej beczki: na czym polega różnica pomiędzy filtrem polaryzacyjnym a polaryzacyjnym kołowym?
Witam,
Poradźcie jaki CPL wybrać: Heliopan ES (2 powłoki) czy Marumi DHG (8 powłok).
pzdr