-
Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
miałem właśnie napisać żeby ktoś sprawdził tego sprzedającego sms.free jak mieszka w pobliżu Rybnika, ale forumowicz cohontes mnie wyprzedził. Jak sprawdzisz to podziel się wrażeniami. Moim zdaniem powinno być oki jak ma odbiór osobisty i wystawia faktury czy paragon to dlaczego nie. On ma tylko to body do sprzedaży nic więcej nie wystawił. Ten sprzedający ma 5d III za 10999 zł CANON EOS 5D MARK III BODY NOWY!OD RĘKI!WARSZAWA!! (2568274298) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje i kilka innych aparatów. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Odiór osobisty Toruń, albo wysyłka ze sprawdzeniem zawartości przy odbiorze. Body 5d II w tej cenie to żadna okazja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
niska? przecież to mark II
Fakt, moje niedopatrzenie.
-
alarm odwolany
Strona przedmiotu została usunięta przez pracownika Allegro.
a taki tani byl :mrgreen:
-
kolejna aukcja, która jest podejrzana oto link Obiektyw Canon 70-200 2.8is Nowy Gwarancja(GDAŃSK) (2594380751) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. Sprzedawca sprzedaje obiektyw, którego już nie da się nigdzie dostać mowa o nowym i cena oczywiście jak za zboże gdzie za tą cenę można kupić wersje is ii. Zdjęcie również nie odpowiada opisowi, który sprzedaje bo jest to wersja f/4 is.
-
wczoraj w nocy była próba sprzedaży hurtowej ilości nowych 7d z gwarancja pl(fotojoker) po 3200-3300
kupiłem 2 szt, poprosiłem o odbiór osobisty, facio się zgodził ale po chwili wysłał maila ze nie może się jednak ze mną spotkać
2 konta zawieszone, był to stare konta (130 i 240 komentów)
jak żyć panie premierze,jak żyć( do moderatorów-to taki żarcik,zero polityki,proszę o niewystawianie kartek-mam już dwie i wystarczy)
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qbańczyk
"Aparat posiada gwarancję" - może nie chodzi o europejską, tylko np usa?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jkb
Zapytać sprzedawcę o numer seryjny...ciekawe co powie:)
-
Canon 70-200 f4 L !! - NISKA CENA!! - OKAZJA !! (2613262439) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ciekawe czy kupujący otrzyma w ogóle sprzęt. Jak dla mnie śmierdzi wałkiem cena także dość atrakcyjna żeby kupiec się od razu znalazł. Brak odbioru osobistego nic dodać nic ująć.
-
ostatnio był taki za 1400 wiec nie taka niska
-
To faktycznie musisz się nie orientować w temacie. Za tysiąc też można kupić tyle że padaczkę więc o czym mowa.
-
Dlaczego od razu podejrzane? To, że inni sprzedają za strasznie wygórowane ceny to co innego ;) .
W sumie zauważyłem, że zawaliłem :( bo niedaleko mnie a tak bym brał z odbiorem osobistym.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jojok
Ten opis jest straszny, pachnie wałkiem albo doktoratem z polonistyki :)
-
ale nie jest to przecież "kup teraz" za 4.500?
podejrzana jest jedynie przedpłata przy odbiorze osobistym i mały staż - ale to może właśnie kwestia braku doświadczenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jojok
No to trzeba brać wersję z tablica.pl ;)
-
no fajna aukcja i osoby w niej biorą udział. Nie ma w niej typowego odbioru osobistego tylko po przedpłacie lub sam przelew. Obiektyw widać, że nieźle wyeksploatowany bo aż ma nalot na pierścieniach, a te 3 ostatnie zdjęcia to nie wiem po co zamieszczone jak to nie real fotki tylko z katalogu wzięte ehhh. Fajnie jeszcze pisze, że zadbany sprzęt to chyba sprzętu nie widział zadbanego. Żadnych konkretów odnośnie sprzedawanego sprzętu nie ma tak jak to bywa w rzetelnych aukcjach: ile ma np. migawka przejechane i tak dalej. Szkoda nawet czasu na takie aukcje. Zadałem troche nurtujących pytań sprzedającemu, więc okaże się czy nie kręci:)
-
Zajrzałem na Tablica.pl sprawdzając po ile chodzą 5D mk II, no i nogi się pode mną ugięły :D
Najlepsza oferta jaką znalazłem to 3 tysiaki, ale powyżej Kolega zapodał link do jeszcze lepszej oferty :D
Ech...
-
aukcja już usunięta, coś było na rzeczy :)
-
Na tablice 2x trafiły szkła, które w tym samym czasie sprzedawałem na allegro. W przypadku drugiej oferty z tablicy oszustowi nie przeszkadzał nawet mój mail wlepiony na środku zdjęć które wstawiłem na allegro...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Ten opis jest straszny, pachnie wałkiem albo doktoratem z polonistyki :)
opis zapożyczony z komentarza w recenzja.pl "W tym aparacie widzę wyłącznie zalety. Nawet funkcja auto ......"
Canon EOS 5D Mark II - recenzje, testy, opinie i komentarze użytkowników, ceny, cena
-
"300D" powraca. Nie pamiętam jak ten aparat się nazywa, kiedyś było tego mnóstwo na allegro i występował pod różnymi markami, nie tylko 300d, teraz pierwszy taki od dawna widzę.
-
wygląda na sprzęt pro
obiektyw 18-55 i napisz 10x optical zoom:mrgreen:
w sumie takie cudo za 64 zeta to darmo
i ma takie magiczne oko cyklopa
-
-
Nie każdy musi się znać :D ile to jest ofert "nie wiem jak sprawdzić przebieg i proszę mnie nie instruować" itd :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
svefn
Czy źle myślę, czy tylko zdjęcie jest nieprawidłowe, a opis się zgadza? Ponadto wygląda na to, że ktoś sklonował kółko nastaw, bo widzę podwójne.
-
Odbiór osobisty co komu szkodzi ;)
-
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubi78
No i ktoś kupił. Nie rozumiem gdzie niby ten wałek ma być ? Nie popadajmy w paranoje :)
Nie ma tu nic dziwnego w tej aukcji - ot klient chce szybko sprzedać i daje normalną cenę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
--- Kolejny post ---
No i ktoś kupił. Nie rozumiem gdzie niby ten wałek ma być ? Nie popadajmy w paranoje :)
Nie ma tu nic dziwnego w tej aukcji - ot klient chce szybko sprzedać i daje normalną cenę.
Najciekawszy w akcesoriach był "Pasek na Ramie". Mam nadzieję, że rama była przynajmniej z poliwęglanów :mrgreen:
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agressive
moze byc po prostu obcokrajowiec mieszkajacy w PL... bo tak realnie, nauczyc sie sensownie polskiego z przyzwoita odmiana, to jest, delikatnie rzecz ujmujac, koszmar...
-
W pierwszym lepszym lombardzie dostały za to znacznie więcej... Jak potrzebuje kasy to po prostu mógłby już tego nie odbierać. Ponadto zdjęcia z innego ogłoszenia chyba mówią same za siebie...
-
Najpewniej kradziony....lepiej omijać szerokim łukiem. Ciekawe czy koleś podałby numer seryjny czy może numer przypadkowo jest starty :/. Ehhhh...o mało kiedyś naciąłem się na podobną "okazję".
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAFAL_PAWLEWICZ
Imho okazja to nie jest, a nowy też nie. Cena znośna.
-
uzywane 70-200/2.8 IS można wyrawć za 4.5tys (przy dobrych wiatrach nawet ciut taniej)
-
prowadziełm w tej aukcji Mega szerokość SIGMA 14mm 2.8 EX Asph. HSM !!! (2629481103) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. jeszcze na godzine przed jej zakończeniem, a potem pewnie na skutek nieszczęsliwego wypadku:twisted: obiektyw uległ uszkodzeniu, dodam, że sprzedawcą jest nasz "kolega" z forum a ogłoszenie o sprzedaży jest na forumowej giełdzie http://www.canon-board.info/sprzedam...4-2-8-a-86063/ ech... życie...
-
tombas
"prowadziełm w tej aukcji Mega szerokość SIGMA 14mm 2.8 EX Asph. HSM !!! (2629481103) - Allegro.pl - .................dodam, że sprzedawcą jest nasz "kolega" z forum a ogłoszenie o sprzedaży jest na forumowej giełdzie http://www.canon-board.info/sprzedam...4-2-8-a-86063/ ech... życie... "
O ile dobrze pamiętam , ogłoszenia umieszczane na alledrogo nie mogą być dublowane w innych mediach i są usuwane z allegro . Tak więc ogłoszenie na CB i alledrogo w tym samym czasie jest niezgodne z regulaminem allegro . Czy się mylę ?.
tombas - Masz rację , życie - po prostu dogadali się poza aukcją . Może nawet przez CB . Pozdr.
-
-
Zdjęcia pomieszane jedynki z dwójką. Po cholerę ktoś miałby mieć polara na stałe na takim szkle? :shock: To jest kit (szklarski, nie mylić z obiektywem ;)).
-
Witam, sprzedaję aktualnie na allegro obiektyw - dziś dostałem maila od zainteresowanej osoby - po angielsku.. (obiektyw jest na licytacji ,nie kup teraz). Osoba napisała do mnie maila z konta: larryanna12@gmail.com . Generalnie jest zainteresowana kupnem mojego obiektywu, ale.. prosi mnie o wiele szczegółowych danych osobowych - i chce bym wysłał obiektyw dla jej siostry do afryki zachodniej.. Dla mnie to czysty wkręt by wyłudzić dane :) czy ktoś spotkał się z takimi praktykami na allegro? Poniżej email -dość kiepsko przetłumaczony w google translate:
Hello,
OK dziękuję za odpowiedź, ale chcę, żebyś mi pomógł wysłać go do siostry w Afryce Zachodniej w znaczy w Nigerii przez Pocztex EMS OK a także zapłacę ci przelewem, a także przesłać mi swoje pełne dane bankowe, tak, że mogę móc rozpocząć z płatnościami na koncie w porządku i także wysłać mi swoje pełne dane bankowe dla
płatności.
Również podać mi następujące dane dla płatności:
Imię i nazwisko:
adres:
Numer konta:
Kod BIC (Switch):
Nazwa banku:
Numer telefonu:
Łączna ocena należy przesłać na konto w tym koszty wysyłki:
POCZTEX - EMS - Cennik usług
I oczekujemy najwcześniej odpowiedzi.
-
Ja się spotkałem z identyczną sytuacją z tym, że aparat miałem wysłać do brata w Nigerii.
-
nie podawaj żadnych takich danych poufnych nigdy i nikomu przez neta i zapamiętaj to raz na zawsze.
Było o tym wiele razy pisane. Widać że to oszustwo i na takie coś mądry, zdrowo myślący człowiek nie powinien się nabrać ehhh. Olej to jednym słowem mówiąc:). Pozdrówki
-
@satyr88 dodaj do spamu tego nadawcę, a jeśli jakimś cudem ma konto na allegro to zgłoś ten fakt do allegro.
Ja dostawałem tego typu wiadomości wielokrotnie. Krótka piłka - paypal, albo ignore.
-
Wiem, że to wkręt ;) nie podam moich danych obcej osobie. Po prostu pierwszy raz się spotkałem z tym na allegro. Miałem styczność z takimi wkrętami poszukując pracy.. wiele pseudo firm poszukuje pracowników zbierając cv i dane.. a tak na prawde nie istnieją.
-
To jest rozwinięcie scamu nigeryjski (tzw. scamu 419, od nr artykułu w nigeryjskim kk).
Zamiast kasy dostałbyś podrobione potwierdzenie przelewu (który oczywiście nigdy nie został zrealizowany) i ponaglenie żebyś wysłał jak najszybciej, bo <tu dowolny powód> (w domyśle: bez czekania na zaksięgowanie).
Jeśli się będziesz ociągał - bardzo prawdopodobne są również groźby (mają twoje dane osobowe) karalne.
-
Ciekawi mnie gdzie szukałeś pracy??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Ciekawi mnie gdzie szukałeś pracy??
To było z rok temu więc nie pamiętam z jakich stron korzystałem ;) ,ale z typowych popularnych stron ogłoszeniowych typu "dam pracę", raz trafiłem na firmę ,która oferowała bardzo dobrze płatną pracę dla kierowców - poszukiwali 5 kandydatów - wysłałem cv, ale nie dostałem odpowiedzi, przez kolejne 2 miesiące często trafiałem na te same ogłoszenia co wzbudziło moje wątpliwości. Z ciekawości zadzwoniłem do tej firmy. Pani na wstępie od razu zapytała o moje dane osobowe, chciała mój adres, nazwisko, telefon itp. - a ja zadałem tylko pytanie - na czym będzie polegała ta praca.. pytając o nazwę firmy dostałem tylko odpowiedź "przedsiębiorstwo handlowe". Pod danym adresem nie istniało nic takiego.. mnóstwo jest oszustów w sieci ;) tak samo ludzie dają się nabierać na ogłoszenia typu "chałupnictwo", gdzie pseudo firmy żądają opłat za wysłanie próbnej paczki z ich produktami.. ludzie płacą ,a kontakt się urywa.. Wiadomo, że nie należy wysyłać cv do firm zanim się nie sprawdzi ich wiarygodności, ale często zdesperowani ludzie poszukujący pracy o tym zapominają ;) ja wysłałem tylko raz..